Pochodne dwuazepiny, które produkowane są jako preparaty lecznicze.
ODPOWIEDZ
  • 60 / 14 / 0
30 grudnia 2025mmigotka pisze:
@Grzejnik80 to nie jest temat o epilepsji, dlatego nie zagłębiałam się w szczegóły. Zachorowałam w wieku 22 lat. Padaczka jest w mojej rodzinie, genetyczna - babcia też zachorowała, tylko jak miała 33 lata. Padaczkę mam stwierdzoną ogólnie, ale neurolog coraz bardziej podejrzewa ogniskową. Napady - grand mal. Leki - lamotrygina 300mg(2 x dziennie po 150) i topiramat 150 mg(tak samo podzielony na dwie równe dawki). W benzo się wjebałam dawno temu, a psychiatra mnie odciął od tego po konsultacji z neurologiem(w tym momencie to już tzw neuropsychiatria), i zostawił mnie samą sobie na odwyku domowym. Jak już z tego wyszłam to zostawili mi klony na tzw stany przedpadaczkowe, czyli jak czuję się źle, i czuję, że może nadejść atak to stosuję 0,5mg klona pod język, żeby zapobiec potencjalnym drgawkom - czyli po prostu atakowi grand mal. Spisuje się to dobrze w połączeniu z lekami przeciwpadaczkowymi, zwłaszcza, że klonów nie ćpam, bo po tym jak musiałam sobie zrobić odwyk od benzo bo zwyczajnie je ćpałam to się przekonałam co to robi z człowiekiem, bo dostałam ostro po dupie za ćpanie benzo. Wiedział o tym i psychiatra i neurolog, że odstawiam benzo, neurologa odkąd się przyznałam(a długo nie mówiłam), że ćpam benzo, w końcu powiedziałam i zaczęła się neuropsychiatra która pociągnęła za sobą decyzję o zostawieniu klonazepamu w ramach doraźnego leczenia padaczki. I nie - padaczki nie leczy się benzo, chyba, że doraźnie tak jak w moim przypadku. Leki przeciwpadaczkowe to duża gama leków do stosowania przewlekłego i do benzo to im daleko ;)
Wiem, że mój post był długi, ale pisałem przecież w nim o leczeniu padaczki i tym, że obecnie benzodiazepiny są rzadko stosowane obecnie w leczeniu padaczki jako leki podstawowe. Podałem nawet przykład ze swojej rodziny w jakich chorobach benzodiazepiny są głównymi lekami przy tego typu chorobach. Tak, że w sumie potwierdziłaś to co napisałem i odpowiedziałaś na zadane przeze mnie pytania.
Pisałem również o stosowaniu benzo przy tzw. "aurze", którą to sama potwierdziłaś, że czując zbliżający się napad stosuje się zapobiegawczo benzodiazepiny- głównie klonazepam bądź diazepam, które ty stosujesz w dawce 0,5mg klonazepamu, która to dawka jest skuteczna.
Dzięki za nakreślenie przebiegu i początku choroby czyli padaczki o którą pytałem i mimo, że nie jest to temat o epilepsji to dotyczy klonazepamu i warto zostawić te cenne informacje, które napisałaś.
W sumie dopiero po uprzednim zapytaniu odpowiedziałaś na zadane pytania bo Twoje wcześniejsze posty były chaotyczne i nie wiadomo było w sumie nic poza tym, że ćpałaś benzo i masz epilepsję.
Pozdrawiam i uważam, że Twoje posty dotyczące stosowania klonazepamu przy epilepsji rozjaśnią trochę myślenie większości osób, że klonazepam czy inne leki z grupy benzodiazepin stosowane przy epilepsji to klony czy rolki (diazepam) brane zwykle w dużych ilościach jako leki podstawowe.
Wiadomo, że są przypadki, kiedy chorujący na epilepsję leczą się jedynie benzodiazepinami bo inne leczenie nie przynosi skutków jednak nie jest to reguła a wręcz wyjątki.
ODPOWIEDZ
Newsy
Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia

Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.

Czescy lekarze będą mogli przepisywać pacjentom grzyby halucynogenne

Mieszkańcy Czech cierpiący na depresję i inne choroby, na które nie pomagają tradycyjne metody leczenia, będą mogli korzystać z leczniczych grzybów halucynogennych już od przyszłego roku, informuje polski portal informacyjny TVP World.

Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty

Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.