Ci wszyscy, którzy nie mogą jechać ileś tam setek km po receptę mają się cieszyć, że coś nowego w aptece na drugim końcu Polski można kupić i kolejną dekadę być dobrej myśli, że idzie lepsze?
Mi chodzi jedynie o dostępność ogólnie, a już nie wspominam o tym, że Niemcy powoli stają się nową stolicą zioła w Europie, a u nas nadal za kilka g można mieć sankcje.
Był sobie projekt zmian, który zakładał 1 krzaka i 15g. Co się z tym projektem stało? Jedyne co, to wykreślili (pomysłodawcy) 1 krzaka, a poza tym zero konkretów. Rzeczywiście coś się tam dzieje.
Minister zdrowia, która nam taką niespodziankę zrobiła (recepta tylko stacjonarnie - nie ważne, że wielu pacjentów miało już długą historię "leczenia", a część nie może się ruszyć z łóżka), wyleciała na zbity pysk, ale chyba nikt nie ma złudzeń, że rząd przywróci swobodny dostęp do "leczenia".
02 sierpnia 2025jezus_chytrus pisze: Konkretne te niemieckie tematy. Szczególnie spróbowałbym tego Cosmic Cream, choć wszystkie wyglądają zachęcająco. U nas niestety zacofanie i nic nie zapowiada, by coś się miało zmienić.
Co do zmian- stacjonarka nic nie zmienia w ogole. Klinik jak grzybow po deszczu. Mam 150m od domu. Moge do 30g/mies odmiane sam oczywiscie sugeruje
Kilka odmian na krzyż w porównaniu do ich aptecznego menu. Do tego ceny z zaporowe jak na Polskie warunki.
Kilka postów wyżej wkleiłem link do całego aptecznego menu,możesz Sobie obczaić.
P.s właśnie do Polskich aptek wjeżdża nowa odmiana od Aurory, Sourdough 29%THC indica.
U niemca od dawna dostepne,cena za gram zaczyna się od 7,48e (32zł) mogę się założyć że w Polsce będzie drożej.
P.s niemcy też mają MACa ale jeszcze nie próbowałem.
Nie pisałem tylko o ostatnim MAC1, że był petardą. Miałem na myśli, że jest kolejną petardą - nie sądziłem że palenie może działać lepiej od Bakerstreeta (osobiste preferencje btw).
Odmian jest już tyle, że sam się gubię.
Niemcy mają zupełnie inną politykę mj od lat, w zakresie depenalizaci/medycznej (od dawna u nich). Ale patrząc na postęp w ciągu tych zaledwie kilku lat w PL, a odmian cały szereg, z dostępnością nigdy nie ma problemów (miasta, wioski itp nwm) - nawet jeśli na miejscu nie ma indici 20%x będzie indica20%y na podobnym poziomie.
Mac1 to kolejny przełom w jakości zioła.
Aurory, Bakery, Gorilla Glue na tyle odbre, że niedaleko w tyle.
ok 400zł za 10G mac1 mając na uwadze wydajność, jakość, moc i czas działania - nie muszę nic dodawać. W celach medycznych to są j3bane grosze (5g może styknąć na ponad miesiąc- luźno, 0.08 takiego MAC1 np wysyła w inny wymiar (zwapowaryzowane z dodatkiem ABV pod wypełnienie komory).
To mniej niż w lufce. Miło wysypać z op. 5g dwa wielkie topy i nic więcej, oszronione jakby ktoś je zamroził.
Sam fakt, że zbliżamy się do kraju który jest od lat z wprowadzoną legalizacją, każdej inteligentnej osobie, o ogólnej wiedzy rynku mj i rynku ogólnie, powinien rozpierdzielić głowę jak buuum. Zawsze powtarzałem, że będzie coraz lepiej tutaj w tym wątku. I było nawet jeszcze lepiej niż podejrzewałem, tendencja pozostaje bez zmian.
Był ostrożny projekt, który zakładał skromnego, jednego krzaka, ale go wykreślili więc teraz jedyne, co może się zmienić i na co możemy liczyć, to nie karanie do 15g... no konopne El Dorado.... A skąd by się to 15g miało wziąć u kogoś, tego już projekt zmian (o ile jeszcze nie upadł totalnie) nie przewiduje.
Nie wiem, co takiego jest na horyzoncie u nas, że niedługo Niemiec przestanie pluć nam w twarz, bo na pewno nie menu medycznej. Skoro teraz "grają" w lidzie mistrzów, podczas gdy my ledwo utrzymujemy się w okręgówce, wprowadzenie 1-2 nowej odmiany do aptek (i wycofanie / ciągłe braki 4) rocznie niczego nie zmieni, bo oni wprowadzą ich 5 razy tyle. Nie mam porównania jakości, ale obstawiam, że najlepsze produkty raczej nie idą do nas, a do nich.
Z dostępnością bynajmniej nie jest tak kolorowo odkąd można dostać rc tylko na stacjonarnej wizycie - szczególnie dla ludzi z mniejszych miejscowości więc tu też jesteśmy daleko w tyle, bo u nich wystarczy mieć internet.
Co mnie obchodzi, że "Mac 1 jest petardą", skoro mogę sobie jedynie fotki przejrzeć? Sprawdzałem dostępność i gdybym miał rc (na zdobycie której trzeba w moim przypadku poświęcić pół dnia), musiałbym zasuwać jeszcze dodatkowo do sąsiedniego... województwa. W Niemczech zioło z dostawą do domu więc tak, wszystko wskazuje na to, że stajemy się światową stolicą konopi.
Życzę wszystkim udanej MB Zielnej!
A MAC1 to cudo. Szanuje, ze 0.08g wystarczy, zeby sie upalic wapkiem po sam sufit. Bardzo relaksujaca rozluzniajaca miesnie usypiajaca odmiana.
Jakość polskiej medycznej jest dobra ale ceny są z kosmosu. To jest za drogie. Nie każdy ma czas i możliwość biegać po aptekach i szukać promocji.
Jak masz niską tolerkę i niewygórowane wymagania to większość z polskiej apteki będzie dla Ciebie dobra.
Właśnie tacy ludzie jak ty są najbardziej zadowoleni z polskiej medycznej, co im wystarczy 0,08g i są zrobieni, a więcej ich ścina z nóg. Kolejna grupa pacjentów to nowicjusze bez tolerki. Kupują 5-10g na miesiąc i to im spokojnie wystarcza, dla nich jest tanio, jeszcze złapią promocję to już w ogóle są w niebie.
Ja 15g S-laba robię w tydzień, to jak mam się tym leczyć i za jakie pieniądze? Były miesiące, że ponad 2k wydawałem na leczenie to ma być tanio? Obecny gówniany rząd dodatkowo jeszcze pogorszył likwidując teleporady. Całe szczęście mieszkam w stolicy, pracuję za granicą więc jakoś daję radę ale kolorowo nie jest i w porównaniu do Niemiec to jest zacofanie, przepaść kulturowa jak między Polską a Ukrainą.
Ja jestem już stary, ja się leczę a nie ćpam. Ja tego nie kupuję dla rozrywki, mam schorzenia w których medyczna przynosi mi ulgę. Myślę, że nie jestem jedyną taką osobą.
Dla Polaka 60PLN to godzina pracy (i to zakładając, że nieźle zarabia), a 38PLN dla Niemca to może leżeć na ulicy i się nie schyli (nawet ciapaty).
Obstawiam, że w DE nie ma też tej śmiesznej opłaty za przepakowanie do jakiegoś innego pudełeczka, niż fabryczne, co u nas jest normą w większości aptek, bo każdy chce swoją dolę z tego biznesu.
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa
Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.
Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu
Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.
Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy
Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.