Niedawno wjechała Aurora Farm Gas 27%THC,widziałem zdjęcia na jakiejś grupie i wygląda to bardzo dobrze, ludzie też bardzo zadowoleni. Wiem że poziom %THC to nie wszystko ale swoje robi. W najbliższych miesiącach ma jeszcze jakaś 25% wjechać.
Fakt, do Niemiec nie ma co porównywać.
Dziwne jest to w Polskich aptekach że zamiast rozbudowywać listę to oni z niej usuwają takie odmiany jak Krypton itp. Oby się to kiedyś zmieniło czego Wszystkim życzę.
Ci wszyscy, którzy nie mogą jechać ileś tam setek km po receptę mają się cieszyć, że coś nowego w aptece na drugim końcu Polski można kupić i kolejną dekadę być dobrej myśli, że idzie lepsze?
Mi chodzi jedynie o dostępność ogólnie, a już nie wspominam o tym, że Niemcy powoli stają się nową stolicą zioła w Europie, a u nas nadal za kilka g można mieć sankcje.
Był sobie projekt zmian, który zakładał 1 krzaka i 15g. Co się z tym projektem stało? Jedyne co, to wykreślili (pomysłodawcy) 1 krzaka, a poza tym zero konkretów. Rzeczywiście coś się tam dzieje.
Minister zdrowia, która nam taką niespodziankę zrobiła (recepta tylko stacjonarnie - nie ważne, że wielu pacjentów miało już długą historię "leczenia", a część nie może się ruszyć z łóżka), wyleciała na zbity pysk, ale chyba nikt nie ma złudzeń, że rząd przywróci swobodny dostęp do "leczenia".
02 sierpnia 2025jezus_chytrus pisze: Konkretne te niemieckie tematy. Szczególnie spróbowałbym tego Cosmic Cream, choć wszystkie wyglądają zachęcająco. U nas niestety zacofanie i nic nie zapowiada, by coś się miało zmienić.
Co do zmian- stacjonarka nic nie zmienia w ogole. Klinik jak grzybow po deszczu. Mam 150m od domu. Moge do 30g/mies odmiane sam oczywiscie sugeruje
Kilka odmian na krzyż w porównaniu do ich aptecznego menu. Do tego ceny z zaporowe jak na Polskie warunki.
Kilka postów wyżej wkleiłem link do całego aptecznego menu,możesz Sobie obczaić.
P.s właśnie do Polskich aptek wjeżdża nowa odmiana od Aurory, Sourdough 29%THC indica.
U niemca od dawna dostepne,cena za gram zaczyna się od 7,48e (32zł) mogę się założyć że w Polsce będzie drożej.
P.s niemcy też mają MACa ale jeszcze nie próbowałem.
Nie pisałem tylko o ostatnim MAC1, że był petardą. Miałem na myśli, że jest kolejną petardą - nie sądziłem że palenie może działać lepiej od Bakerstreeta (osobiste preferencje btw).
Odmian jest już tyle, że sam się gubię.
Niemcy mają zupełnie inną politykę mj od lat, w zakresie depenalizaci/medycznej (od dawna u nich). Ale patrząc na postęp w ciągu tych zaledwie kilku lat w PL, a odmian cały szereg, z dostępnością nigdy nie ma problemów (miasta, wioski itp nwm) - nawet jeśli na miejscu nie ma indici 20%x będzie indica20%y na podobnym poziomie.
Mac1 to kolejny przełom w jakości zioła.
Aurory, Bakery, Gorilla Glue na tyle odbre, że niedaleko w tyle.
ok 400zł za 10G mac1 mając na uwadze wydajność, jakość, moc i czas działania - nie muszę nic dodawać. W celach medycznych to są j3bane grosze (5g może styknąć na ponad miesiąc- luźno, 0.08 takiego MAC1 np wysyła w inny wymiar (zwapowaryzowane z dodatkiem ABV pod wypełnienie komory).
To mniej niż w lufce. Miło wysypać z op. 5g dwa wielkie topy i nic więcej, oszronione jakby ktoś je zamroził.
Sam fakt, że zbliżamy się do kraju który jest od lat z wprowadzoną legalizacją, każdej inteligentnej osobie, o ogólnej wiedzy rynku mj i rynku ogólnie, powinien rozpierdzielić głowę jak buuum. Zawsze powtarzałem, że będzie coraz lepiej tutaj w tym wątku. I było nawet jeszcze lepiej niż podejrzewałem, tendencja pozostaje bez zmian.
Był ostrożny projekt, który zakładał skromnego, jednego krzaka, ale go wykreślili więc teraz jedyne, co może się zmienić i na co możemy liczyć, to nie karanie do 15g... no konopne El Dorado.... A skąd by się to 15g miało wziąć u kogoś, tego już projekt zmian (o ile jeszcze nie upadł totalnie) nie przewiduje.
Nie wiem, co takiego jest na horyzoncie u nas, że niedługo Niemiec przestanie pluć nam w twarz, bo na pewno nie menu medycznej. Skoro teraz "grają" w lidzie mistrzów, podczas gdy my ledwo utrzymujemy się w okręgówce, wprowadzenie 1-2 nowej odmiany do aptek (i wycofanie / ciągłe braki 4) rocznie niczego nie zmieni, bo oni wprowadzą ich 5 razy tyle. Nie mam porównania jakości, ale obstawiam, że najlepsze produkty raczej nie idą do nas, a do nich.
Z dostępnością bynajmniej nie jest tak kolorowo odkąd można dostać rc tylko na stacjonarnej wizycie - szczególnie dla ludzi z mniejszych miejscowości więc tu też jesteśmy daleko w tyle, bo u nich wystarczy mieć internet.
Co mnie obchodzi, że "Mac 1 jest petardą", skoro mogę sobie jedynie fotki przejrzeć? Sprawdzałem dostępność i gdybym miał rc (na zdobycie której trzeba w moim przypadku poświęcić pół dnia), musiałbym zasuwać jeszcze dodatkowo do sąsiedniego... województwa. W Niemczech zioło z dostawą do domu więc tak, wszystko wskazuje na to, że stajemy się światową stolicą konopi.
Życzę wszystkim udanej MB Zielnej!
A MAC1 to cudo. Szanuje, ze 0.08g wystarczy, zeby sie upalic wapkiem po sam sufit. Bardzo relaksujaca rozluzniajaca miesnie usypiajaca odmiana.
Jakość polskiej medycznej jest dobra ale ceny są z kosmosu. To jest za drogie. Nie każdy ma czas i możliwość biegać po aptekach i szukać promocji.
Jak masz niską tolerkę i niewygórowane wymagania to większość z polskiej apteki będzie dla Ciebie dobra.
Właśnie tacy ludzie jak ty są najbardziej zadowoleni z polskiej medycznej, co im wystarczy 0,08g i są zrobieni, a więcej ich ścina z nóg. Kolejna grupa pacjentów to nowicjusze bez tolerki. Kupują 5-10g na miesiąc i to im spokojnie wystarcza, dla nich jest tanio, jeszcze złapią promocję to już w ogóle są w niebie.
Ja 15g S-laba robię w tydzień, to jak mam się tym leczyć i za jakie pieniądze? Były miesiące, że ponad 2k wydawałem na leczenie to ma być tanio? Obecny gówniany rząd dodatkowo jeszcze pogorszył likwidując teleporady. Całe szczęście mieszkam w stolicy, pracuję za granicą więc jakoś daję radę ale kolorowo nie jest i w porównaniu do Niemiec to jest zacofanie, przepaść kulturowa jak między Polską a Ukrainą.
Ja jestem już stary, ja się leczę a nie ćpam. Ja tego nie kupuję dla rozrywki, mam schorzenia w których medyczna przynosi mi ulgę. Myślę, że nie jestem jedyną taką osobą.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/weedtravelbyair.jpg)
Podróż z medyczną marihuaną samolotem – co musisz wiedzieć?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zdzojntempolak.png)
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/betel-c0faedab2ce4409c9a96a39b09b1561b.jpg)
Betel jest używany od co najmniej 4000 lat
Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/dhh.jpg)
Bransoletka, która chroni przed „pigułką gwałtu”. Wynik w kilka sekund
Naukowcy z Portugalii i Hiszpanii opracowali papierową bransoletkę wyposażoną w miniaturowy czujnik, który w ciągu kilku sekund potrafi wykryć w napoju najczęściej stosowane substancje odurzające, m.in. GHB, skopolaminę, ketaminę czy metamfetaminę.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marijuana-smoking_0.jpg)
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat
Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.