Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1958 / 257 / 0
Z piw dla ludu żywiec ten klasyczny to jest moje ulubione piwo.
  • 1001 / 84 / 0
Cydr Miłosławski lub Łomża Miodowa ze „smakowych”. Z tym, że Łomża pienista jest. Jeszcze Redd’s Żurawina.
Za miesiąc to koniec sezonu letniego - równonoc?
Lubię takie daty. Akurat u mnie etanol wjeżdża co dnia w godzinach wieczornych jak narazie. Dzisiaj kac mnie męczył przez większość dnia po kilku litrach wina i piwa. Na 2. Za to opijam % koniec ciągu na opiatach. Ze 2 lata, uczucie jak wyjście z więzienia.
  • 4391 / 704 / 2117
Piłem tą Łomżę Miodową raz. Problemem jej jest to, że jest zbyt słodkawa jak na piwo. Mnie ten smak zdecydowanie odrzucał. Cena jak za to piwko nie była wysoka, ile ono teraz 5-6zł? Jeśli tak, to jeszcze pół biedy, bo pamiętam, że moc oscylowała na pewno powyżej 5%, coś bliżej 6.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
  • 7 / 4 / 0
22 sierpnia 2024narcovoyage13 pisze:
A co myślicie o piwach smakowych, lubicie czy lepsze zwykłe?
Mój chłopak bardzo lubi krafty i odkąd się spotykamy to sama przepadłam, nie tylko ze względu na smak, ale też jakość (jakoś tak te kace po nich są lżejsze). Nie jestem co prawda wielką znawczynią, po prostu wybieram to co mi smakuje, mam już po latach kilka lubianych browarów wśród których raczej nie ma negatywnych zaskoczeń. Także od tego czasu zdecydowanie lubię piwo smakowe, do moich ulubionych gatunków należą: sour, pastry sour i gose, chociaż innymi tez nie pogardzę. Czasem pozwalam sobie na coś mocniejszego i wybieram stouta lub portera.
Jeśli idzie z kolei o takie typowe smakowe piwa to zdarzy się mi czasem wypić jakiegoś Somersby lub Garaga, zwłaszcza latem (chociaż no właśnie już mi trochę ta jakość nie pasuje).
Z klasycznych polskich piwek to zawsze bardzo lubiłam Perłę i dalej lubię, ta miodowa jest właśnie idealna i nie za słodka. Polecam wszystkim pijalnię Perły w Lublinie, bardzo klimatyczne miejsce i piwo tam smakuje jakoś lepiej :D
Ostatnio zmieniony 26 sierpnia 2024 przez Serenka, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 4391 / 704 / 2117
Piwo rzemieślnicze o różnych smakach to już wyższa liga w świecie browarnictwa. Kiedyś, gdy częściej bywałem w Szczecinie i miałem okazję delektować się różnymi piwami, regularnie odwiedzałem pewien sklep, który do dziś cieszy się popularnością — Prohibicja. Wyróżnia się on niezwykle bogatym wyborem piw kraftowych, zarówno smakowych, jak i klasycznych. Dla prawdziwego miłośnika piwa to wręcz idealne miejsce.

Oczywiście, jak to zwykle bywa, jest jeden istotny minus — cena. W Prohibicji nie znajdziemy piwa poniżej sześciu złotych. Niemniej jednak, nie odwiedza się tego sklepu z zamiarem szybkiego upojenia, lecz raczej po to, aby spróbować wyjątkowych, rzemieślniczych produktów i cieszyć się ich różnorodnymi smakami.
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
  • 12673 / 2454 / 0
Cydr co cydr, a nie piwo smakowe : )
Początkującym piwoszom, którzy chcą poszerzyć horyzonty, proponuję zacząć od tzw. browarów regionalnych typu Kormoran, Amber, Fortuna itd. Większość warzy piwa "zwykłe", czyli jasne lagry / pilsy, portery, pszeniczne. Mają też często bardziej atrakcyjne style, typu Witbier, AIPA, czy tripel / dubel.
Kolejna opcja to piwa importowane. Od niemieckich, po czeskie i belgiskie. Dopiero po "wyrobieniu" sobie kubków smakowych bardziej intensywnym smakiem, warto zabrać się za kraftowe.
  • 775 / 119 / 0
hmmm, nie czaję o co chodzi z wyrabianiem kubków, w zasadzie barierą jest tylko cena, bo porządny kraft niżej niż 9-10 złotych zwykle nie stoi

ja polecam piwka Pinty, nie można źle trafić z tym browarem, taki Atak Chmielu to np. klasyka i można powiedzieć, że piwo które rozpoczęło kraftową rewolucję kilkanaście lat temu. Od tego zacząłbym zapoznawanie się z piwkami pale ale, ew. latem jakiś dobry hazy albo session, bo przy 30 stopniach takie cięższe bardziej goryczkowe 6,5-6.9procentowe nie wchodzą tak dobrze

a co do smakowych to jak nie lubicie słodkich (ja też nie cierpię), to dobrą opcją fajnie gaszącą pragnienie jest "sour ale", ale nie wszędzie będą, poza dedykowanym sklepem piwnym to może carrefour, w lidlu czy kauflandzie raczej nie ma
pies zjadł mi chleb, pierdolnę sobie w łeb
  • 4391 / 704 / 2117
Pinty są ok. Kupowałem w lokalnych sklepach jak chociażby Stokrotka. Ale nie nazywałbym ich kraftami - od zwykłe piwa, które występują w różnych smakach. Niektóre są ok, no i design oraz wykonanie całkiem przyjemne dla oka.
  • 12673 / 2454 / 0
@mj2086 - właściwie to dokładnie Atak Chmielu miałem na myśli pisząc o wyrabianiu kubków smakowych.
Jak pierwszy raz kupiłem, to był to mega szok (chmiele) - przynajmniej dla mnie. A wcześniej piłem już jakieś IPA, ale nie tak mocno chmielone.
A już jakiś sour typu kwas coś tam z marakują - dla przeciętnego piwosza, wychowanego na Żywcu, to właściwie piwo nie do wypicia.
  • 775 / 119 / 0
@Jezus Chytrus

Atak to jednak AIPA i jest nieco barwy cytrusowej i lekko słodkiej, w sensie mocno chmielone piwko ale nie hardkorowe, dobrze schłodzone można wypić nawet przy takiej hicy jak dzisiaj ;) co innego podwójny west coast 8%, tego by mi się dzisiaj nie chciało otwierać.

@deadmau5 no jak to Pinta nie jest kraftem? to był praktycznie pierwszy browar kraftowy, którego można się było napić w pubie, inna sprawa, że są popularni i się rozrośli, ale nie zmienia faktu, że większość ich piw trzyma dobry poziom, wiadomo o detale można się kłócić czy ktoś lubi cold/black/rice ipa. Ale może nie definiujmy kraftu jako totalnego undergroundu i domowych piwek od kumpla.
pies zjadł mi chleb, pierdolnę sobie w łeb
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany na mrozie: Dlaczego „faza” uderza dopiero po wejściu do ciepła?

Stoisz na balkonie, skulony w kurtce, przestępując z nogi na nogę. Jest minus pięć stopni. Odpalasz jointa, zaciągasz się mroźnym powietrzem i… masz wrażenie, że to nic nie daje. „Słaby temat?” – myślisz. Dopiero gdy wchodzisz do ciepłego salonu i zdejmujesz czapkę, rzeczywistość uderza Cię z siłą pociągu towarowego. Nogi robią się miękkie, a głowa nagle waży tonę.

Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki

Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.