Za miesiąc to koniec sezonu letniego - równonoc?
Lubię takie daty. Akurat u mnie etanol wjeżdża co dnia w godzinach wieczornych jak narazie. Dzisiaj kac mnie męczył przez większość dnia po kilku litrach wina i piwa. Na 2. Za to opijam % koniec ciągu na opiatach. Ze 2 lata, uczucie jak wyjście z więzienia.
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
22 sierpnia 2024narcovoyage13 pisze: A co myślicie o piwach smakowych, lubicie czy lepsze zwykłe?
Jeśli idzie z kolei o takie typowe smakowe piwa to zdarzy się mi czasem wypić jakiegoś Somersby lub Garaga, zwłaszcza latem (chociaż no właśnie już mi trochę ta jakość nie pasuje).
Z klasycznych polskich piwek to zawsze bardzo lubiłam Perłę i dalej lubię, ta miodowa jest właśnie idealna i nie za słodka. Polecam wszystkim pijalnię Perły w Lublinie, bardzo klimatyczne miejsce i piwo tam smakuje jakoś lepiej :D
Oczywiście, jak to zwykle bywa, jest jeden istotny minus — cena. W Prohibicji nie znajdziemy piwa poniżej sześciu złotych. Niemniej jednak, nie odwiedza się tego sklepu z zamiarem szybkiego upojenia, lecz raczej po to, aby spróbować wyjątkowych, rzemieślniczych produktów i cieszyć się ich różnorodnymi smakami.
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
Początkującym piwoszom, którzy chcą poszerzyć horyzonty, proponuję zacząć od tzw. browarów regionalnych typu Kormoran, Amber, Fortuna itd. Większość warzy piwa "zwykłe", czyli jasne lagry / pilsy, portery, pszeniczne. Mają też często bardziej atrakcyjne style, typu Witbier, AIPA, czy tripel / dubel.
Kolejna opcja to piwa importowane. Od niemieckich, po czeskie i belgiskie. Dopiero po "wyrobieniu" sobie kubków smakowych bardziej intensywnym smakiem, warto zabrać się za kraftowe.
ja polecam piwka Pinty, nie można źle trafić z tym browarem, taki Atak Chmielu to np. klasyka i można powiedzieć, że piwo które rozpoczęło kraftową rewolucję kilkanaście lat temu. Od tego zacząłbym zapoznawanie się z piwkami pale ale, ew. latem jakiś dobry hazy albo session, bo przy 30 stopniach takie cięższe bardziej goryczkowe 6,5-6.9procentowe nie wchodzą tak dobrze
a co do smakowych to jak nie lubicie słodkich (ja też nie cierpię), to dobrą opcją fajnie gaszącą pragnienie jest "sour ale", ale nie wszędzie będą, poza dedykowanym sklepem piwnym to może carrefour, w lidlu czy kauflandzie raczej nie ma
Jak pierwszy raz kupiłem, to był to mega szok (chmiele) - przynajmniej dla mnie. A wcześniej piłem już jakieś IPA, ale nie tak mocno chmielone.
A już jakiś sour typu kwas coś tam z marakują - dla przeciętnego piwosza, wychowanego na Żywcu, to właściwie piwo nie do wypicia.
Atak to jednak AIPA i jest nieco barwy cytrusowej i lekko słodkiej, w sensie mocno chmielone piwko ale nie hardkorowe, dobrze schłodzone można wypić nawet przy takiej hicy jak dzisiaj ;) co innego podwójny west coast 8%, tego by mi się dzisiaj nie chciało otwierać.
@deadmau5 no jak to Pinta nie jest kraftem? to był praktycznie pierwszy browar kraftowy, którego można się było napić w pubie, inna sprawa, że są popularni i się rozrośli, ale nie zmienia faktu, że większość ich piw trzyma dobry poziom, wiadomo o detale można się kłócić czy ktoś lubi cold/black/rice ipa. Ale może nie definiujmy kraftu jako totalnego undergroundu i domowych piwek od kumpla.
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Palenie marihuany na mrozie: Dlaczego „faza” uderza dopiero po wejściu do ciepła?
Stoisz na balkonie, skulony w kurtce, przestępując z nogi na nogę. Jest minus pięć stopni. Odpalasz jointa, zaciągasz się mroźnym powietrzem i… masz wrażenie, że to nic nie daje. „Słaby temat?” – myślisz. Dopiero gdy wchodzisz do ciepłego salonu i zdejmujesz czapkę, rzeczywistość uderza Cię z siłą pociągu towarowego. Nogi robią się miękkie, a głowa nagle waży tonę.
Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki
Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.