Za miesiąc to koniec sezonu letniego - równonoc?
Lubię takie daty. Akurat u mnie etanol wjeżdża co dnia w godzinach wieczornych jak narazie. Dzisiaj kac mnie męczył przez większość dnia po kilku litrach wina i piwa. Na 2. Za to opijam % koniec ciągu na opiatach. Ze 2 lata, uczucie jak wyjście z więzienia.
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
22 sierpnia 2024narcovoyage13 pisze: A co myślicie o piwach smakowych, lubicie czy lepsze zwykłe?
Jeśli idzie z kolei o takie typowe smakowe piwa to zdarzy się mi czasem wypić jakiegoś Somersby lub Garaga, zwłaszcza latem (chociaż no właśnie już mi trochę ta jakość nie pasuje).
Z klasycznych polskich piwek to zawsze bardzo lubiłam Perłę i dalej lubię, ta miodowa jest właśnie idealna i nie za słodka. Polecam wszystkim pijalnię Perły w Lublinie, bardzo klimatyczne miejsce i piwo tam smakuje jakoś lepiej :D
Oczywiście, jak to zwykle bywa, jest jeden istotny minus — cena. W Prohibicji nie znajdziemy piwa poniżej sześciu złotych. Niemniej jednak, nie odwiedza się tego sklepu z zamiarem szybkiego upojenia, lecz raczej po to, aby spróbować wyjątkowych, rzemieślniczych produktów i cieszyć się ich różnorodnymi smakami.
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
Początkującym piwoszom, którzy chcą poszerzyć horyzonty, proponuję zacząć od tzw. browarów regionalnych typu Kormoran, Amber, Fortuna itd. Większość warzy piwa "zwykłe", czyli jasne lagry / pilsy, portery, pszeniczne. Mają też często bardziej atrakcyjne style, typu Witbier, AIPA, czy tripel / dubel.
Kolejna opcja to piwa importowane. Od niemieckich, po czeskie i belgiskie. Dopiero po "wyrobieniu" sobie kubków smakowych bardziej intensywnym smakiem, warto zabrać się za kraftowe.
ja polecam piwka Pinty, nie można źle trafić z tym browarem, taki Atak Chmielu to np. klasyka i można powiedzieć, że piwo które rozpoczęło kraftową rewolucję kilkanaście lat temu. Od tego zacząłbym zapoznawanie się z piwkami pale ale, ew. latem jakiś dobry hazy albo session, bo przy 30 stopniach takie cięższe bardziej goryczkowe 6,5-6.9procentowe nie wchodzą tak dobrze
a co do smakowych to jak nie lubicie słodkich (ja też nie cierpię), to dobrą opcją fajnie gaszącą pragnienie jest "sour ale", ale nie wszędzie będą, poza dedykowanym sklepem piwnym to może carrefour, w lidlu czy kauflandzie raczej nie ma
Jak pierwszy raz kupiłem, to był to mega szok (chmiele) - przynajmniej dla mnie. A wcześniej piłem już jakieś IPA, ale nie tak mocno chmielone.
A już jakiś sour typu kwas coś tam z marakują - dla przeciętnego piwosza, wychowanego na Żywcu, to właściwie piwo nie do wypicia.
Atak to jednak AIPA i jest nieco barwy cytrusowej i lekko słodkiej, w sensie mocno chmielone piwko ale nie hardkorowe, dobrze schłodzone można wypić nawet przy takiej hicy jak dzisiaj ;) co innego podwójny west coast 8%, tego by mi się dzisiaj nie chciało otwierać.
@deadmau5 no jak to Pinta nie jest kraftem? to był praktycznie pierwszy browar kraftowy, którego można się było napić w pubie, inna sprawa, że są popularni i się rozrośli, ale nie zmienia faktu, że większość ich piw trzyma dobry poziom, wiadomo o detale można się kłócić czy ktoś lubi cold/black/rice ipa. Ale może nie definiujmy kraftu jako totalnego undergroundu i domowych piwek od kumpla.
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne
Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska
Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.