aree1987 pisze:Powiedzcie jak jest z metanabolem? Ma jakieś interakcje z ssri albo mao-b?
ale wiem że metanabol wpływa też na dopaminę prolaktynę i estrogeny
krotko mówiąc możesz się strasznie zatłuścić po metanabolu i ssri i złapać ginekomastię
radziłbym dołożyć do metanabolu Tamoxifen w dawce 20mg rano
ale pozostaje kwestia wątroby
pachwina otwarta
cpanie jak tlen
pierwsza mysl
i pierwszy krok
chwiejne schody
stoję poluje na jelenia
dawno uciekly ostatnie marzenia
Der Reichsspritzenmeister
885 pisze:nie wiem jaki ma wpływaree1987 pisze:Powiedzcie jak jest z metanabolem? Ma jakieś interakcje z ssri albo mao-b?
ale wiem że metanabol wpływa też na dopaminę prolaktynę i estrogeny
krotko mówiąc możesz się strasznie zatłuścić po metanabolu i ssri i złapać ginekomastię
radziłbym dołożyć do metanabolu Tamoxifen w dawce 20mg rano
ale pozostaje kwestia wątroby
Na ulotce jest napisane
W razie jednoczesnego leczenia następującymi preparatami: alprazolam, diazepam, karbamazepina, licjum, metadon olanzapina, propranolol, teofylina oraz warfaryna należy zmodyfikować dawkowanie Fevariny.
Jest prawdopodobne, że podczas jednoczesnego stosowania preparatu Fevarin z benzodiazepinami stężenie benzodiazepin metabolizowanych w reakcji utleniania może się zwiększać.
Jak jest z kodą? http://en.wikipedia.org/wiki/Fluvoxamin ... s%20podana jest tu wymowna informacja o interakcjach, a nic więcej nie znalazłem.
Proszę o pomoc - jestem wjebany w kodę, a zależy mi na wypróbowaniu leku - mój stan psychiczny niespodziewanie się pogorszył. Dotąd jedyna dłuższa przerwa od kody udała mi się, gdy zastąpiłem ją klonem.
Nie jestem 14 latkiem, który chce brać antydepresanty "dla fazy", jestem po prostu dorosłym człowiekiem, który ma nadzieje, że poradzi sobie z problemami psychologicznymi.
Przepraszam, jak napisałem coś niezrozumiale, ale jestem bardzo zmęczony.
koda działa słabiej na ssri; u niektórych rzadko normalnie, ale raczej nie będziesz miał skutków odstawiennych od kody. Na początku mogą pojawić się za to przykre dolegliwości ze strony ssri, ale też nie zawsze.
Patients are classified into the following four categories of CYP2D6 activity, from highest to lowest functioning: ultrarapid metabolizer (UM); extensive, or normal, metabolizer (EM); intermediate metabolizer (IM); and poor metabolizer (PM).3 Between 5% and 10% of whites are classified as PM, ~5% are classified as UM, 20% to 30% are classified as IM, and the rest are EM. [...] The impact of CYP2D6 activity in drug metabolism is further complicated by the activity of the drug itself on CYP2D6. Some SSRIs, such as paroxetine (Paxil), fluoxetine (Prozac), and citalopram (Celexa), are known to inhibit CYP2D6 activity and may make EMs resemble IMs or PMs.
http://emedicine.medscape.com/article/1879354-overview
Ja jestem zdecydowanie ultrarapid metabolizer, a podczas stosowania paroksetyny stałam się niestety poor matabolizer: praktycznie nie odczuwałam działania kodeiny, czyli konwersja do morfiny została zahamowana. W tamtym czasie kodeina była jedynym używanym przeze mnie opio. Obecnie biorę głównie morfinę, którą w przeszłości łączyłam tylko z SNRI (o ile pamiętam, nie było zmian w działaniu). Co ciekawe, to właśnie paroksetyna była u mnie superskuteczna jako antydepresant (efekt: ewidentne zmiany osobowości, na szczęście odwracalne), natomiast działanie sertraliny odczuwałam raczej słabo.
Z kolei tutaj citalopram zakwalifikowali do słabych inhibitorów, i bądź człowieku mądry.
http://www.hanstenandhorn.com/hh-article07-05.pdf
Zgodnie z tym, powinnam wybrać sertralinę lub fluwoksaminę:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10211917
W tekście stoi też, że inhibitory cyp2d6 osłabiają działanie tych leków, przy których cyp2d6 służy do wytwarzania aktywnych metabolitów (kodeina, tramadol). W jaki sposób inhibitory te mogłyby zakłócić działanie samej morfiny, skoro jest ona metabolizowana do postaci nieaktywnych, i to głównie przez UGT2B7 (cytochrom p450, do którego należy izoenzym cyp2d6, odgrywa rolę drugorzędną). Niewiele z tego kumam, może ktoś coś rozjaśni.
leiche pisze:Ksionc i dr.Kubeusz pisali tu o znacznym osłabieniu działania opioidów (ogólnie) podczas kuracji SSRI. Wiadomo, że wiele SSRI to inhibitory cyp2d6, odpowiedzialnego za konwersję koda>morfina (a zatem spodziewajmy się osłabienia działania kodeiny). Ale jak z działaniem samej morfiny/helu? Rozważam kurację SSRI w połączeniu z mirtazapiną. Zastanawiam się, który SSRI wybrać. Paroksetyna i fluoksetyna odpadają na wstępie.
bupra także bez efektów, zdaje się próbowałem wtedy jeszcze opium, i jeśli tak, to nie działało również.
Wiem tyle, że na paro nie działa lub działa znacznie słabiej prawie wszystko włącznie z morfiną i helem, ale niestety nie wiem na jakiej zasadzie to działa. Co do innych leków to wydaje mi się, że nie będą aż tak bardzo na to wpływać.
Poza tym nikt nie próbował RC innych niż tryptaminy podczas kuracji (fluo konkretnie)??
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Przemycali narkotyki z Hiszpanii w sklepach i automatach paczkowych. Rozpoczął się proces
Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku rozpoczął się proces przeciwko trzem zatrzymanym i aresztowanym mężczyznom z Gdyni, Suszu i Bochni oskarżonym o przemyt narkotyków z Hiszpanii. Trafiały one do Polski za pośrednictwem firm kurierskich.
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty
Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.
Medyczna marihuana legalna w Bośni. "Pod ścisłym nadzorem lekarzy"
Rada Ministrów Bośni i Hercegowiny podjęła w poniedziałek decyzję legalizującą używanie konopi indyjskich w celach medycznych - przekazał portal Klix.