Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 869 / 15 / 0
fluo to dla mnie jakieś głupie placebo, ale na niektórych działa.
przepisano mi ja na bulimię i totalnie nie widziałam efektów, zero.

sertralina OK, po dwoch miesiacach autoagresywnej wegetacji sprawila ze zaczęłam żyć. nie było idealnie, ale przynajmniej pozbylam sie mysli samobojczych.

strasznie zaluje, ze trafiłam na lekarza idiotę, ktory wypisał mi złą receptę na wenlafaksynę,a gdy poszlam ja zmienic, totalnie z dupy przepisał mi znow sertraline, ktora juz przestala dziaalc. a slyszalam ze wenlafaksyna jest swietna.
So easy to begin and yet impossible to end

primum non nocere
  • 99 / 3 / 0
Nie mozesz mieć pretensji do lekarza o Wenlafaksyne.
Nie mógł przewidzec, ze źle na ciebie zadziała.
To jest poza kompetencjami nawet Dr Housa
  • 192 / 4 / 0
Ale nie mogła źle zadziałać jak ohYeah jej w ogóle nie dostała.
Dla mnie wenlafksyna jest dużo bardziej "inwazyjna", w sensie, że więcej ubocznych. Ale działa na pewno. Sertra jest kompromisem pomiędzy przyzwoitą skutecznością i małymi ubokami.
Oddycham, bo jestem przesądny.
Obserwuje konwulsje idei i Pustkę, która śmieje się sama do siebie ...
  • 887 / 11 / 0
Co do wenlafleksyny to jedyny lek który na mnie działa, ani po paroksetynie, sertralinie czy fluoksetynie nie czułem się jakoś "normalniej", biore wenle od mniej więcej 4 tygodni, czuje znaczną poprawe, nie zadręczam się niepotrzebnymi myślami, nerwica zniknęła, wreszcie chce mi się coś robić, czuje że zaczynam normalnie żyć
Jedynym jak narazie skutkiem ubocznym są brain zaps które pojawiają się losowo, średnio raz w tygodniu, najczęściej z rana
  • 312 / 12 / 0
Siema.

Dzisiaj dostalem swoj pierwszy anty-depressant, a otoz Venlafaxine 75mg Instant Release.
Wzialem wlasnie tabsa i po 20 minutach zaczelo mi sie w glowie krecic, pocily mi sie dlonie, poczulem fale goraca i zimna, poczym stymulacja i nudnosci. Wzialem 600mg kodeiny i sie polozylem. Nie moge ulezec w miejscu, a kodeiny prawie nie czuje. Czuje sie jakbym wzial efedryne :rolleyes:

Moge byc alergikiem do wenlafaksyny, czy tak ma dzialac???
moor1992
  • 192 / 4 / 0
Jak na IR to 75mg to duża dawka na 1 strzała. Ja bym zaczął od 1/4 przez 2 dni, potem 1/2 przez dwa dni (to zależy jak sie też czuć bedziesz, jak źle to dłużej) itd.
Tak na początku może działać, z czasem to przejdzie. I nie wal kody, albo sie leczysz albo ćpasz.
  • 312 / 12 / 0
Dzieki za info.

Mam jeszcze takie pytanie, jak wenlafaksyna spisuje sie w roli "mood stabilizer"? Mam z tym spory problem dosyc, a to powoduje cisnienia na dragi glownie. Nie jestem jednak bi-polar z mania.

Pozdro
moor1992
  • 3959 / 149 / 0
z mojego doswiadczenia, paro vs sertra:

na fobie sertra slabo dzialala, paro duzo lepiej, wieksza pewnosc siebie po paro.

antydepresyjnie sertra sie dobrze sprawdzila ale na paro mam wyjebane na wszystko. jednak co ciekawe sertra mnie duzo bardziej wyprala z emocji, paro w tej kwestii okazala sie delikatna u mnie.

skutki uboczne: tutaj sertra wypada duzo lepiej bo w zasadzie nie uswiadczylem po niej zadnych uciazliwych skuktow ubocznych nawet przy najwiekszej dawce. po paro juz od najmniejszych dawek pojawialy sie rozne uciazliwe skukti uboczne, narastajace wraz ze zwiekszaniem dawki.

poza tym duzo bardziej sztucznie/chemicznie czulem sie po sertr.
biorac paro juz ok. 4 miesiace nie odczuwam w sumie nic takiego.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2012 przez eso, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 192 / 4 / 0
Ja mam podobne odczucia co do tej chemiczności sertry, ale to własnie jest to co mi sie w niej podoba, bo czuje jej działanie. Działania paro w ogólne nie czułem, byłem tylko "numb" i kupa uboków.
  • 3959 / 149 / 0
ja czuje paro i bardziej mi odpowiada niz 200mg sertr :)

i ciagle mi sie rozkreca tylko zamulilem teraz prawie dwumiesiecznym ciagiem z mj i kanna %-D
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
TSUE wydał wyrok ws. Węgier. Chodzi o konopie indyjskie

Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej uznał we wtorek, że Węgry złamały prawo wspólnoty. TSUE wydał wyrok w kwestii głosowania Budapesztu przeciwko wspólnemu stanowisku Rady UE dotyczącym konopi indyjskich.

Alkohol znika ze stacji paliw, a jednak... nadal tam będzie. To nie zakaz, a zmiana reguł

Czy alkohol zniknie ze stacji paliw? Na razie nic na to nie wskazuje. Napoje procentowe jedynie mogą przestać być widoczne, a chętni na taki asortyment wciąż będą mogli zrobić zakupy. Za tak zwaną sprzedażą bezwitrynową opowiada się branża paliwowa. Rozwiązanie to miałoby wpłynąć na ograniczenie zakupów impulsywnych i zmniejszyć społeczne koszty nadużywania alkoholu.

Rząd za, kantony przeciwko: Czy Szwajcaria zalegalizuje marihuanę?

Parlament federalny chce zdekryminalizować konopie indyjskie w Szwajcarii. Jednak już etap konsultacji pokazuje, że sprzeciw wobec projektu jest duży.