Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 22 / 5 / 0
Przerobiłem w życiu paroksetynę, sertralinę i escitalopram i mogę powiedzieć, że dopiero z wenlafaksyny jestem zadowolony. Te poprzednie to jakieś duperele były.
Polecam wenlę w kombinacji z trazodonem na noc. Jest pico bello elleganto.
  • 3455 / 556 / 2
09 października 2022polar1994 pisze:
Jak to jest z tym sniffowaniem wenli? Jakie dawki, jaki efekt i do czego można to porównać?
Na początek jedna tabletka 150mg tylko z bluefish'a oni mają te większe kuleczki które kruszysz łyżeczką : P

Sniff i wuola: efekt ? czujesz mocniej wenlafaksyny po prostu.
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3014 / 1020 / 0
ja zawsze byłem przeciwny tego typu lekom, ale teraz się zdecydowałem i zacząłem zażywać Efectin ER 75 mg, czyli wenlafaksyne, która jest lekiem z grupy SNRI. obecnie jestem na zwiększonej dawce 150 mg przyjmowanej rano, razem z metadonem i muszę powiedzieć, że już trochę biorę tę wenlę i czuję poprawę nastroju lekką, a także delikatną aktywizację, specyficzną chęć do działania. póki co zamierzam pozostać na tym środku, jeśli dalej będzie właśnie tak sobie lekko w tle poprawiał humor. jeśli coś będzie miało się zmienić, to opiszę to w tym wątku.
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 25 / 4 / 0
06 września 2022GermanskiOprawca pisze:
04 września 2022Abstract1 pisze:
17 sierpnia 2022GermanskiOprawca pisze:
@Abstract1

wenlafaksyna w moim przypadku zadziałała niesamowicie skutecznie na fobię spoleczną. Wcześniej leczyłem się paroksetyną 20mg i tez jakieś efekty były, ale wenla to zupełne pożegnanie się z objawami tego zaburzenia.
A jak w przypadku lęku uogólnionego i zjawiska tzw. lęku przed lękiem?
Takie zapętlanie juz mialem wyleczone dzięki kuracji paroksetynką. Kluczem do wyjścia bylo robienie rzeczy, które powodowaly wcześniej lęk. Po prostu wiedziałem, że na lekach on juz nie występuje i starałem się wyrabiać dobre schematy zachowania. Na wenlafaksynce juz wszystko bylo git, po prostu jeszcze bardziej wzrosła pewność siebie. Ale tutaj też trzeba było dalej stawiać się czesto w sytuacjach wcześniej stresowych, żeby wypracować sobie odpowiednie zachowania.

To są super leki na lęki, a nie jakies gówniane benzo.
Gratuluję i zazdroszczę :) Ta cała wenlafaksyna jest kuszącą, ale boję się, że właśnie rozkręci mi na nowo ataki paniki i lęki, które skutecznie tłumi paroksetyna. Natomiast dość miernie radzę sobie z dołami na paroksetynie. Tu upatrywałbym nadzieję w snri ale sam już nie wiem co robić. Do lekarza, do którego się zgłosiłem z atakami paniki dostałem receptę na paro. Twierdzi (i dalej twierdzi), że moje stany depresyjne są powiązane z zburzeniami lękowymi. Tyle, że na paro lęki ustały, a zły nastrój i chujowa motywacja zostały. Muszę o tym pogadać na następnej wizycie, chociaż nie chcę też zmieniać za szybko leku. Na 40 mg paro jestem od 2 miesięcy z kawałkiem. @GermanskiOprawca długo prałeś paro przed przesiadką na wenlę?
Ostatnio zmieniony 23 października 2022 przez flaner, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 10 / / 0
Hej wszystkim. Jak to jest z tymi antydepami właściwie? Założyłem konto żeby zapytać bo jesteście jedynym aktywnym forum o takiej tematyce.
Byłem na esci przez 2-3 miesiące doszedłem do maksymalnej dawki,gdzie esci już praktycznie na mnie nie działało i odstawiłem tzw cold turkey.
Teraz po roku przerwy prawie wszedłem na wenlafaksyne. Jestem na dawce 75mg i ogólnie schemat jest podobny.
Jeśli lek działa to jest spoko,cały dzień bez lęków,czarnych myśli i ogólne z dobrym samopoczuciem..no ale u mnie to loteria z tym działaniem leku. Raz działa,raz nie. Od czego to zależy? Podobnie było na esci,gdzie po prostu wkurwiało mnie to że nie jestem stabilny z nastrojem. Jednego dnia wszystko pięknie tylko po to by na drugi dzień depresja była.

Trzeba czasu,no ale czy po miesiącu nie powinno się to ustabilizować?
  • 961 / 176 / 0
@andrzej123 taka pełna stabilizacja może trwać nawet 2-3msc,może warto w Twoim wypadku do antydepa dodać jakiś stabilizator nastroju typu lamotrygina?
  • 3455 / 556 / 2
Zauważyłem płytsze działanie wenli po ponad roku stosowania.
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 10 / / 0
@tajemniczy25 i co to daje ten środek?
W sensie będę chodził pozytywnie nastawiony czy jak?
  • 1 / / 0
Czy można łączyć alkohol i wenlafaksynę (75mg)? Jakieś efekty uboczne? Nie znalazłem żadnego posta z tym, chyba że nie umiem szukać.
  • 1612 / 258 / 0
Lekarz zgodził się przepisać mi bupropion ale mam go brać zamiast wenlafaksyny, niby mam stopniowo odstawić wenlę i dopiero zacząć bupropion ale ja to inaczej widzę, kiedyś brałem już bupro solo i wyjebało mi lęk tak że musiałem odstawić. Także teraz mam zamiar brać go razem z wenlafaksyną tylko zmniejszyłem dawkę z 225 do 150 mg, a biorę jeszcze paroksetynę i mam nadzieję że te leki uchronią mnie przed zwiększonym lękiem, jeśli nie to pierdolę bupropion nie będę się męczył.
ODPOWIEDZ
Newsy
Może być nowym fentanylem. "Flysky" rozprzestrzenia się w USA

Nowy śmiertelnie niebezpieczny narkotyk rozprzestrzenia się w Stanach Zjednoczonych. Pojawił się m.in. na ulicach Chicago, Filadelfii i Pittsburgha. "Flysky" to heroina zmieszana z medetomidyną - środkiem uspokajającym stosowanym w weterynarii.

„Adwokat od trumien na kółkach” i jego żona z zarzutami w sprawie narkotyków

Znany łódzki prawnik, nazwany przez media „adwokatem od trumien na kółkach”, ponownie ma problemy z prawem. Paweł K. został w kwietniu, nieprawomocnie, skazany przez sąd w Olsztynie za spowodowanie śmiertelnego wypadku na drodze z Jezioran do Barczewa. W wypadku zginęły dwie kobiety.

Dopalacze rozsyłali paczkomatami. Handlowali narkotykiem "zombie"

Patent na "bezpieczną" dystrybucję środków psychotropowych opracowała ukraińsko-polsko-białoruska grupa przestępcza. Mężczyźni magazynowali, sortowali, a następnie rozsyłali do paczkomatów środki psychotropowe. W ramach śledztwa nadzorowanego przez Prokuraturę Rejonową w Pruszczu Gdańskim zatrzymano 8 mężczyzn i zabezpieczono flakkę o wartości miliona złotych.