Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 347 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: unrealism »
Dokladnie. O ile sie nie myle, zielona herbata dziala podobnie.
  • 18 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Fikander »
unrealism pisze:
A Yerba to nie jest przypadkiem zielona herbata? :-p
Pozdrawiam!
  • 164 / 7 / 0
Fikander pisze:
unrealism pisze:
A Yerba to nie jest przypadkiem zielona herbata? :-p
Nie. Yerba to nie jest w ogóle herbata.
Uwaga! Użytkownik Sterylny Marcin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 15 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Penumbra »
Iwan pisze:
Yerba usuwa z organizmu toksyny poprzez działanie moczopędne...
to żadne jej pozaziemskie działanie :-D usuwa bo ma kofeinę, która działa moczopędnie.
"oczyszcza" toksyny również kawa, piwo itd :-p
Sterylny Marcin pisze:
Nie. Yerba to nie jest w ogóle herbata.
Yerba Mate to jest właśnie herbata !!!
Mate, <herbata paragwajska, ostrokrzew paragwajski> jest krzewem, jest krzewem, tak samo jak Thea sinensis - czyli tzw. "herbata". Parzy sie jej suczone liście przyrządzając właśnie herbate <Thea sinensis, albo Yerba Mate>.
Jasne? :cool:
Uwaga! Użytkownik Penumbra nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 164 / 7 / 0
Yerba Mate to jest właśnie herbata !!!
Mate, <herbata paragwajska, ostrokrzew paragwajski> jest krzewem, jest krzewem, tak samo jak Thea sinensis - czyli tzw. "herbata". Parzy sie jej suczone liście przyrządzając właśnie herbate <Thea sinensis, albo Yerba Mate>.
Jasne? :cool:
Sprawa nie jest taka prosta. Chociaż faktycznie, w pewnym sensie, masz rację.

Zależy co uzna się za herbatę. Nazwa ta może się odnosić do rośliny Camellia sinensis lub inaczej Thea sinensis (i jej odmiany - assamica). Z tej rośliny otrzymujemy herbatę zieloną, białą, czarną, czerwoną, żółtą (i inne).

Nazwa może się odnosić też, jak to się potocznie przyjęło, do naparów uzyskiwanych z różnych roślin i w tym przypadku herbatą nazywa się również Rooibos, Honeybush, Yerba Mate, herbaty ziołowe, itp.

Jednak chyba nie powiesz, że na przykład lipa, z której uzyskujemy herbatę lipową, można nazwać herbatą.

Mate to Ilex paraguariensis, a nie Thea sinensis (nie wiem czy to miałeś na myśli).
Ostatnio zmieniony 06 stycznia 2006 przez Sterylny Marcin, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik Sterylny Marcin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 15 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Penumbra »
krzak to krzak, lipa to lipa, a herbata to napój :-D to tak na chłopski rozum

Mate to Ilex paraguariensis, a nie Thea sinensis
przecież ja nie napisałem nigdzie, że Thea sinensis to Mate :scared:
nie ma sensu dywagować na temat, co kto nazywa herbatą.
Mate jest herbatą w znaczeniu 1. czyli w odniesieniu do rośliny < ww przeciwieństwie do lipy :D > i znaczeniu 2. czyli jako napój.
Więc określenie, że Yerba Mate nie jest herbatą jest całkowicie niepoprawne. :-)
Uwaga! Użytkownik Penumbra nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 164 / 7 / 0
Penumbra pisze:
krzak to krzak, lipa to lipa, a herbata to napój ]

Mate to Ilex paraguariensis, a nie Thea sinensis
przecież ja nie napisałem nigdzie, że Thea sinensis to Mate :scared:
nie ma sensu dywagować na temat, co kto nazywa herbatą.
Mate jest herbatą w znaczeniu 1. czyli w odniesieniu do rośliny < ww przeciwieństwie do lipy :D > i znaczeniu 2. czyli jako napój.
Więc określenie, że Yerba Mate nie jest herbatą jest całkowicie niepoprawne. :-)
[/quote]

Poczytaj sobie i zauważysz, że w odniesieniu do rośliny jedynie Camellia sinensis jest herbatą w prawdziwym tego słowa znaczeniu.

No ale mniejsza o to. Dla mnie całkowicie obojętne jest to jak ktoś nazywa Mate.

Napisałem, że nie jestem pewien, czy nazywasz Mate Thea sinensis. Do końca nie byłem pewien, co chcesz przekazać.
Ostatnio zmieniony 23 stycznia 2006 przez Sterylny Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 291 / 42 / 0
Nieprzeczytany post autor: Nof »
Ten cytat nie dowodzi że mate to herbata. Mówi tylko że mate i herbata są krzewami.
Uwaga! Użytkownik Nof nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 494 / 27 / 0
ostrokrzew to ostrokrzew
a herbata to herbata
  • 183 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: h3452435 »
pragne zauwazyc ze mateina to to samo co kofeina bez zadnego wyjatku. firmy ktore chcialy zarobic na mate wymyslily taka glupia nazwe dla zwyklej kofeiny. tak ze mateina to kofeina.
Uwaga! Użytkownik h3452435 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków

W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata

Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód

Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.

Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne

Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).