1. sertralina (trzeba trochę długo czekać na efekt, ale opłaca się naprawdę, w dodatku podbija przyjemnie dopaminę),
2. paroksetyna (jak wyżej, ale dobrze radzi sobie niekiedy i z lękiem napadowym),
3. Klomipramina (przede wszystkim na czynności natrętne, ale na myśli też trochę pomaga).
Ja czasem też kompulsywnie coś dotykam/pocieram, może to też objaw nerwicy?
28 października 2018taurinnn pisze: Nie generalizowałabym. Dochodzą do tego czynniki losowe, dziedziczne oraz zaburzenia równowagi biochemicznej mózgu. Moje top leki na ZOK (również z przewagą myśli natrętnych):
1. sertralina (trzeba trochę długo czekać na efekt, ale opłaca się naprawdę, w dodatku podbija przyjemnie dopaminę),
2. paroksetyna (jak wyżej, ale dobrze radzi sobie niekiedy i z lękiem napadowym),
3. Klomipramina (przede wszystkim na czynności natrętne, ale na myśli też trochę pomaga).
aczkolwiek przez mechanizm dzialania tramadolu mozna by wywnioskowac ze gdybym wystarczajaco dlugo bral te leki i poczekal na downregulacje niektorych rec. to moze by cos zaskoczylo. tramadol w przeciwienstwie do benzo leczy mnie z tego przymusu natretnych czynnosci i mysli, dzisiaj poszla minimalna dawka bo zaledwie 50mg i to w celu zapewnienia sobie komfortu przy ktorym daje rade normalnie funkcjonowac i faktycznie ta presja i przymus sa obnizone znacznie lepiej niz gdybym zapodal benzo itd.
dziwi mnie tylko to ze bralem wiele antydepresantow, duzo ssri, sari, snri, imao, tlpd dosyc dlugo i nie zaskoczyly tak, jak sobie wyobrazalem nigdy :wall:
28 października 2018taurinnn pisze: [mention]04pain[/mention] A próbowałeś trazodonu? Też jest całkiem niezły, w dodatku działa nasennie.
pisze te posty bo moze ktos bral podobne kombinacje i trafil na jakis lek ktory mial inny mechanizm dzialania i pomogl
28 października 2018STR88 pisze: Jak wygląda to pocieranie palcami?
Ja czasem też kompulsywnie coś dotykam/pocieram, może to też objaw nerwicy?
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi
Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.
Koniec ery alkomatów. W polskich firmach zaczyna się era narkotestów
Kilkanaście lat temu problem używek w miejscu pracy kojarzył się niemal wyłącznie z alkoholem. Kontrola trzeźwości, alkomaty, procedury odsuwania pracownika od obowiązków – to wszystko zamieniło się w standard w wielu branżach. Dziś jednak punkt ciężkości wyraźnie się przesunął. Coraz częściej mówi się nie o alkoholu, lecz o narkotykach i innych substancjach psychoaktywnych. Wydaje się, że ta zmiana nie jest przypadkowa, ale wpisuje się w szerszy trend społeczny, szczególnie widoczny w młodszym pokoleniu.
Zanieczyszczenie wody kokainą zmienia zachowanie łososi na wolności
Pod wpływem zawartej w ściekach kokainy, a zwłaszcza jej metabolitu, młode łososie atlantyckie pływają dalej i rozprzestrzeniają się na większą odległość – informuje pismo „Current Biology”.