15 maja 2017nasienie14 pisze: Przecież oczywiste jest, że podstawą jest zbilansowana dieta, sport, sen, cwiczenia umyslowe. Nie ma sensu brać witaminek i oczekiwać cudów (zresztą tak jak z 99% nieprzemyslanych stackow nootropowych). Ja jednak zauwazam różnicę kiedy odpowiednio suplementuję się witaminami to szybciej regenerują mi się receptory. Często bywa tak (np. jak się zażywa G), że ma się niedobór witamin z grupy B i dzięki zażyciu witamin organizm ma szybką i łatwą szansę, by je pozyskać. Czy tak to działa?
Tylko skad o Tym wiesz?
Wrzuc dwa trzy dni np niacyne -zaburzysz tryptofan. Itd
Z apteki tylko ziola ew proste preparaty (czyli zawierajace maks 2 skladniki oba o wysokiej przystepnosci i przyswajalmosci)
Reszta kosz.
Wystarczy z menu wywalic syntetyczne zarcie, kebaby, keczupy, cole i reszte smieci.
Pare dni bedzie lipa. Po ok 2 tyg.odczujesz roznice.
Zadne witaminy nie beda potrzebne.
Moje przypuszczenia biorą się jedynie z empirycznych przemysleń i obserwacji. Zauważyłem że np. po 3 dniach gblowania pojawiały się lęki które trwały przez parę następnych dni. Jak się taki weekendzik kończył i wracałem do siebie, to stosowałem suplementację witamin i receptory wracały do siebie zdecydowanie szybciej. Może to placebo, nie jestem w stanie tego poprzeć żadnymi tezami z dziedziny farmakologii. Widziałem za to że [mention]PEA[/mention] też stosuje te same preparaty, on pewnie jakoś będzie umiał to udowodnić :-p .
Nie wiem jaką mam zobaczyć różnicę. O czym mówimy bo rzucasz myślami tak, że nie wiem o co chodzi :-( .Nie jem w ogóle fast foodów ani nie piję napojów słodzonych.
Przyczepić się można, że wszystko jest w jednej porcji, co siłą rzeczy zmniejsza bioprzyswajalność poszczególnych składników.
A, poza tym to na forum wchodzę może raz na tydzień, żeby sprawdzić powiadomienia. ;)
Karny jeżyk: SŁABO OGARNIAM ANATOMIĘ!
*aspartam, acesulfam i inne gówniane słodziki
*syrop glukozowo-fruktozowy
*glutaminian i resztę wzmacniaczy
*konserwanty
16 maja 2017nasienie14 pisze: Nie wiem, dlatego pytam.
Moje przypuszczenia biorą się jedynie z empirycznych przemysleń i obserwacji. Zauważyłem że np. po 3 dniach gblowania pojawiały się lęki które trwały przez parę następnych dni. Jak się taki weekendzik kończył i wracałem do siebie, to stosowałem suplementację witamin i receptory wracały do siebie zdecydowanie szybciej. Może to placebo, nie jestem w stanie tego poprzeć żadnymi tezami z dziedziny farmakologii. Widziałem za to że [mention]PEA[/mention] też stosuje te same preparaty, on pewnie jakoś będzie umiał to udowodnić :-p .
Nie wiem jaką mam zobaczyć różnicę. O czym mówimy bo rzucasz myślami tak, że nie wiem o co chodzi :-( .Nie jem w ogóle fast foodów ani nie piję napojów słodzonych.
Poszczegolne "komponenty" organizm bierze z zapasow.
Np niacyna, tyramina czy tryptamina leca z tryptofanu.
Dluzsza suplememtacja zaburzy gospodarke organizmu np tryptofanem lub niacyna lub "komponentami" ktorych pojawi sie nadmiar/brak.
Pojedyncze przypadki, ok- dluzsza suplementacja-mniej ok.
W kwestii giebla trzeba sprawdzic czego wylatuje najwiecej - strzelam ze zachwiana jest gospodarka sodowo-wapniowo-potasowa.
Brak wapnia-pobudzenie sodu- dramat. Wapn blokuje nadmuchany sod. Brak blokady sodu... no wlasnie.
Do tego hipoglikemia - odbija organizmowi.
Plus rozjechany ukl cholinergiczny ktory nad reszta czuwa, plus rozjechana zaleznosc gaba-glu. Plus nadaktywnosc jednych a rozbicie innych rec.
Powodow danej sytuacji moze byc np 10. Przy czym kazdy powod ma kolejne 10. Lacznie... no wlasnie.
Co do kwadratu o ktorym pisano. Smieja sie z tego tylko dzieci, idioci i postepowi nowi Polaki.
Kwadrat nikomu sily nie da.
Jednak symbol i punkt odniesienia jak najbardziej
Powies kwadraw, kolko, galazke i usiadz codziennie 10minut przy tym. Zastanow sie co jutro zmienic i to zmien.
Zycie samo sie zmieni.
Jak pisal [mention]ggyo[/mention] postaw sobie za cel spacer. Na drugi dzien tel do kumpla ktory odkladasz od tygodni.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marsz-wyzwolenia-konopi-w-warszawie-28-05-2022-r-.jpg)
Zróbmy przykrość „gangom ze Wschodu” i zalegalizujmy marihuanę (na dobry początek)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/3-446297.jpg)
1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji
Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jrt-treated-cortical-neuron.jpg)
Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/chimpanzees-sharing-fruit.jpg)
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol
Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.