Przypadkowy zaś internista wypisał 4 op 5 mg rolki i 2x alpra na miesiąc leczenia.
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
Twierdzisz, że lekarze specjaliści z prywatnych sieci przychodni mogą mieć podgląd w historię IKP?
Właśnie przypomniała mi się sytuacja jak neurolog patrząc w kompa zapytała o czy mam problemy ze snem, gdzie z tydzień przed wizytą miałem wypisane 3 op zolpi.
Odnosze wrażenie ze wielu lekarzy o wielu takich rzeczach nie wie. Wina ustawodawcy, który nowelizuje ustawe, ktora zabrania 'sloncu swiecic', po czym wydaje do ustawy z 20 rozporządzen, ktore okreslaja przypadki wylaczajace przepisy z ustawy .
31 maja 2026ThePrinceOfTerror94 pisze: Nie tylko lekarz POZ ma dostęp .każdy Twój specjalista lub inny lekarz w przychodni też maja. Na izbie przyjęć w szpitalu też mają vel SOR-rze. To jest już standard.
Ale żaden Psychiatra, Onkolog czy Recepcjonanista nie widzi niczego, poza tym, co sam wypisał, dopóki nie założysz IKP i go nie udostępnisz na żądanie danego podmiotu. Dlatego nigdy nie założyłem IKP (choć ktoś po słynnym wycieku danych dobę później zamówił kur*a każdy podejrzany lek przez funkcję "Zamów Receptę".
Tajemnica Lekarska - o ile się orientuję - nadal obowiązuje i TYLKO lekarz pierwszego kontaktu musi i może mieć dostęp do całej historii leczenia, skierowań i zdarzeń (wizyt, porad i zdarzeń np. przyjazd karetki).
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Marihuana a demencja. Nowe badanie przyniosło zaskakujące wyniki
Ryzyko udaru wyższe o 37 proc. Naukowcy wskazują na popularną używkę
Marihuana może zwiększać ryzyko udaru mózgu – wynika z analizy danych ponad 100 mln osób. W przypadku konopi wzrost ryzyka wyniósł 37 proc., ale jeszcze większe wartości odnotowano przy kokainie i amfetaminie. Badacze osobno sprawdzili też osoby poniżej 55. roku życia.
Narkotyki ukryte w papierze? Naukowcy wzięli pod lupę listy płynące do więzień!
Naukowcy z Politechniki Krakowskiej pracują nad innowacyjną metodą wykrywania substancji psychoaktywnych, która może znacząco usprawnić działania służb i laboratoriów. Ich celem jest stworzenie prostego, szybkiego i niedrogiego testu opartego na zjawisku fluorescencji, czyli emisji światła przez odpowiednio przygotowane związki chemiczne.
Marihuana "podbija" US Open. Tenisistka nie wytrzymała: "Nie mogę oddychać"
Ruszył US Open, a więc ostatni turniej wielkoszlemowy w tym sezonie. Jak co roku w Nowym Jorku, powraca temat różnych zapachów, które pojawiają się nad kortami położonymi obok Corona Park. Niemiecka tenisistka Tamara Korpatsch mówi wprost, że czuła marihuanę. - Nie mogę oddychać i nie mogę zaczerpnąć powietrza - tłumaczyła Korpatsch.