Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 1360 / 180 / 0
Obecnie lekarz może wypisac leki (w tym także oczywiście benzodiazepiny) na 4 miesiące leczenia uwzgledniajac oczywiście dawkowanie. Kiedys były to 3 miesiące. Czyli zalozmy klonazepamu 2mg przy dawkowaniu 4x1 (4 tabsy dziennie) może wypisac 16 opakowan. Lekarze w takich przypadkach wola jednak wypisac to na 2 receptach. Ja miałem najwięcej wypisane od rodzinnego na jednej wizycie 10 paczek klonazepamu 2mg, 8 opakowan Lorafenu 2,5mg, 8 opakowan Xanaxu 1mg i 8 opakowan Lexotanu 6mg. To z benzo, do tego dodatkowo: 200 tabl. Tramalu Retard 200mg, 200 tabl. Tramalu Retard 100mg, 3 butle Tramalu 96ml w kroplach, 5 opakowan DHC Continus 90mg. Tramal i DHC na 30%, benzo kazde jest na 100%, wiec wiadomo. Powiedzialem, ze wyjezdzam na dluzej do pracy. Poltora miesiąca później byłem już znowu u niej po tramal, dhc i benzo :-D . Zwykle jednak bralem wtedy po 4 paczki każdej z benzo, które mnie interesowaly tj.: Clonazepamum 2mg, Lorafen 2,5mg, Xanax 1mg i Lexotan 6mg. Zostawialem oczywiście tylko kartke w recepcji i jeszcze tego samego dnia albo następnego odbierałem wypisana (a raczej wydrukowana, bo teraz w większości przychodni chyba drukują) receptę. Chodzilem co tydzień, zwykle w poniedziałek lub wtorek w każdym tygodniu zostawiając kartke z jedna z czterech ww. benzo. Naraz tak hujowo troche, chociaż mam taka lekarke zajebista, ze na pewno by wypisala.
mój mail: maykel855@gmail.com
  • 6 / / 0
Wydaje mi się że to zależy od lekarza. Mój psychiatra pisał 2 paczki na miesiąc wystawiając recepty na 2 miesiące leczenia.
Przypadkowy zaś internista wypisał 4 op 5 mg rolki i 2x alpra na miesiąc leczenia.
  • 27 / / 0
Lekarz ma wszystko w ikp i powinien wypisac taka dawkę, żeby starczyło na miesiąc albo do następnej wizyty, powinien się trzymać dawkowania leku.
Uwaga! Użytkownik VandalBunny jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1012 / 312 / 5
@VandalBunny nie, lekarz nie ma dostępu do IKP. dostęp ma tylko lekarz POZ oraz każdy lekarz któremu udostępnisz swoje dane. Jeżeli żadnych danych nie udostępnisz to lekarz widzą tylko dokumentację (w tym recepty) wystawione przez podmiot prawny który ich zatrudnia.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?

W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.

Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży

Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.

Najgroźniejsza tajemnica starożytnej Grecji? Napój z Eleusis mógł zawierać halucynogen spokrewniony

Toksyczny sporysz, pasożytniczy grzyb wytwarzający alkaloidy powiązane chemicznie z LSD, mógł po odpowiedniej obróbce stać się halucynogenem używanym podczas misteriów eleuzyjskich – wynika z badania opublikowanego 13 lutego 2026 roku w „Scientific Reports”.