Przypadkowy zaś internista wypisał 4 op 5 mg rolki i 2x alpra na miesiąc leczenia.
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
Twierdzisz, że lekarze specjaliści z prywatnych sieci przychodni mogą mieć podgląd w historię IKP?
Właśnie przypomniała mi się sytuacja jak neurolog patrząc w kompa zapytała o czy mam problemy ze snem, gdzie z tydzień przed wizytą miałem wypisane 3 op zolpi.
Odnosze wrażenie ze wielu lekarzy o wielu takich rzeczach nie wie. Wina ustawodawcy, który nowelizuje ustawe, ktora zabrania 'sloncu swiecic', po czym wydaje do ustawy z 20 rozporządzen, ktore okreslaja przypadki wylaczajace przepisy z ustawy .
31 maja 2026ThePrinceOfTerror94 pisze: Nie tylko lekarz POZ ma dostęp .każdy Twój specjalista lub inny lekarz w przychodni też maja. Na izbie przyjęć w szpitalu też mają vel SOR-rze. To jest już standard.
Ale żaden Psychiatra, Onkolog czy Recepcjonanista nie widzi niczego, poza tym, co sam wypisał, dopóki nie założysz IKP i go nie udostępnisz na żądanie danego podmiotu. Dlatego nigdy nie założyłem IKP (choć ktoś po słynnym wycieku danych dobę później zamówił kur*a każdy podejrzany lek przez funkcję "Zamów Receptę".
Tajemnica Lekarska - o ile się orientuję - nadal obowiązuje i TYLKO lekarz pierwszego kontaktu musi i może mieć dostęp do całej historii leczenia, skierowań i zdarzeń (wizyt, porad i zdarzeń np. przyjazd karetki).
I tak, dostęp do historii recept ma każdy lekarz od jakiegoś czasu. Nie każdy z niego korzysta co najwyżej.
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Ogromny transport kokainy. Narkotyki za 19 mln zł ukryto w złomie
Ponad 350 kg kokainy o czarnorynkowej wartości przekraczającej 19 mln zł przechwycili funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej w Gdyni. Narkotyki były ukryte wewnątrz ciężkich metalowych elementów znajdujących się w kontenerach ze złomem. Śledztwo w tej sprawie nadzoruje Prokuratura Okręgowa w Gdańsku.
Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca
Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.
Polacy stworzyli olbrzymią bazę danych oddziaływania leków psychotropowych na EEG
Leki psychotropowe od dekad stanowią podstawę leczenia zaburzeń psychicznych, jednak sposób, w jaki dokładnie wpływają na aktywność elektryczną mózgu, nigdy wcześniej nie został zbadany na tak dużą skalę. Zespół naukowców przeanalizował ponad 24 tysiące zapisów EEG pochodzących z dwóch warszawskich szpitali psychiatrycznych. Wyniki tej pracy, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, tworzą największy jak dotąd atlas neurofizjologicznych „podpisów" głównych klas leków psychotropowych.