Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 313 / 33 / 0
@sertralinowy
Escitalopram dawka 10 lub 15 max 20mg dziennie daj mu się rozkręcić super ssri lepsze niż sertralina jak dla mnie.
  • 10 / / 0
Escitalopram to mnie całkowicie zdemotywuje, jak on jest najbardziej selektywny.
  • 4 / / 0
Ups, nie chciałam i bardzo Cię przepraszam za błąd - /SNRI i paroksetyna/. Dopóki doputy nie napisałeś tutaj, że paroksetyna jest SSRI’em byłam święcie przekonana, że to typowe SNRI. Skąd taki zonk? Nie wiem ale z pewnością podszyty tym jakie oddziaływanie miał na mnie ten lek. Ok. Inna bajka. Napisałeś o tym, że potrzebujesz leku, który podkręcałby dopaminę stąd moje pytanie ————. -Czy w swojej historii miałeś do czynienia z lekiem o nazwie Anafranil? Jeżeli nie, warto spróbować. Anafranil czyli klomipramina to lek z grupy TLPD.—— Klomipramina hamuje wychwyt zwrotny dopaminy, co powoduje zwiększenie jej stężenia w niektórych obszarach mózgu, co za tym idzie z marszu masz na tacy spotęgowane działanie przeciwdepresyjne. Tu na hype jest nawet oddzielny wątek poświęcony klomipraminie. Zawsze możesz sobie poszperać. 'a nóż widelec to strzał w 10'tkę…
  • 10 / / 0
A co powiecie o sertralinie? Jest szansa, że poprawi koncentrację, energie + jednocześnie lęki/umiarkowaną depresję?
  • 37 / 7 / 0
Ja po sertralinie miałem ogromny problem z potliwością, po prostu zalewało mnie potem szczególnie w nocy. Zastanów się nad głównym powodem stanu twojego samopoczucia, ja często przez nerwicę mam zjazdy energii i lęki które tak naprawdę objawiają się konkretnym wkurwieniem które się magazynuje.
W ogóle ona jest tak średnio polecana szczególnie w taką letnią pogodę. Mi czasowo pomagała paroksetyna, tylko po niej miałem straszne ciągi na dragi bo praktycznie nic na mnie nie robiło wrażenia no ale też dawka była kosmiczna.
  • 1 / / 0
05 czerwca 2026Kazik444 pisze:
Lecze sie na zaburzenia lekowe biorę dulokstetynę w dawce 60mg oraz lamotrygine 200mg na stabilizację nastroju i na sen trazodone 75mg w ostatnich miesiacach mam nasilone lęki co mozna bylo by dołożyć nie chodxi mi o doraźne leki oraz nie pregabaline cos innego na lęki?
Buspirom (spamilan)- to jest właśnie taki lek co się go "dokłada" do SSRI, lamotryginy, pregi itp - do tego co napisałaś, że bierzesz nie powinno być żadnych przeciwskazań, aby dorzucić spamilan ;) , rzadko proponują go lekarze ze wzgl. na to, że to po prostu nie jest lek pierwszego wyboru, używa się go w mixach, szybko rośnie na niego tolerancja i trzeba zwiększać dawki, więc nie jest to na jakieś długie lata używania, fajne jest to, że nie otumania, nie usypia. Ale miesiąc trzeba poczekać na efekty uspokajające. Warto zapytać lekarza co o tym myśli i czy mogłoby Ci to pomóc.
  • 64 / 2 / 0
Ktory z tych leków lepiej dziala przeciwlekowo pramolan czy chlorprptiksen?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"

Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.

Operacja „Kryształ”

Czyli „ogólnopolskie uderzenie w przestępczość narkotykową wykorzystującą przesyłki kurierskie i pocztowe”.

Niebezpieczny proceder na lotniskach. Tak działają przemytnicy narkotyków

Przestępcy znaleźli nowy sposób na przemyt narkotyków, wykorzystując do tego dane nieświadomych pasażerów samolotów. Proceder polegający na podmianie zawieszek bagażowych z nazwiskami klientów linii lotniczych ujawniły kanadyjskie media. O ustaleniach kanadyjskiej stacji CTV News pisze też amerykański serwis podróżniczy Travel + Leisure.