Tu dosłownie wszystko jest na receptę- koda też. No i rzadko ci recepty na to wypisują. Mój mąż dostał silny IBUPROFEN na receptę..
Z tego co mi wiadomo to tylko Silomat i tabletki z podobną substancją (DXM) są bez recepty :/
Nie wiem, mogę się przejść po aptekach i popytać, ale no wątpię.
Nie cytujemy posta bezpośrednio nad swoim. taurinnn
@Malzahar Przenoszę do odpowiedniego działu. taurinnn
Właśnie kupiłem tussidane w syropie miesiąc temu tabsy mamy tam 30mg DXM i podajże 12 comprimes lub syropek 250ml 1,5mg/ml dla chcącego nic...
Radzę wybierać mniejsze apteki i starszych farmaceutów młodzi mi odmawiali tak jak w sieciówkach. Jak dobrze zagadasz np. Jestem turystą nie pojde do lekarza daj spokój..... ja zazwyczaj mam jako atrybot jakiś lek z innego kraju OTC często działa farmaceuta przeprowadza wywiad z tb i gotowe.. oczywiście juz zaopatrywanie się w paderyle i inne neokodiony hurtem jak kiedys odpada...( a no chyba ze ktoś dobrze po francusku gada... ja to co wyżej ogarniam jak jakiś "vendor xd" zna ang. Lub niemiecki z francuzem u mnie słabo jak bym znau to ogarnołbym większość rzeczy...
España
Tu przynajmniej opio na recke ale CZĘSTO wydają bez szczególnie w kataloni ale min z 50 km od granicy przy granicy byłem w każdej farmacji i lipa... ale gdy miniecie miasteczko Collbato z napisem "Fck da police" zaczyna się jazda kupiłem ostatnio w jednej farmacji 3x codeisan po 20 tabs. Czasami mowią że mogą wydać 10 tabs opakowanie ale raczej jest ok też wybieram farmacje na zadupiach a no i mały update
Portugal;
Kupiłem tu codipront jak pamiętam 19,5mg kody i jakiś wypełniacz chyba 15 tabs. Nigdy nie pytali o recke raczej jest OTC
Italy ;
Tu znalazłem krople z DXM (takie jak tramal) nazwa "Destrometorfano Bromidrato FederFARMA.co" są chyba w KAŻDEJ apotece w południowym tyrolu a reszta kraju w dozych miastach 15mg/ml flacone 20ml 2-3euro kupiłem tez w Turynie za 5e 25ml ogolnie mają tabletki do ssania z DXM siropy i wspomniane gocce orali brak tabsow do połykania otc krople najlepiej przelac w kieliszek i walnąć na raz jak dolejemy np do koli to spierdolą kolę ja wlewam np do prawie wypitej koli z mc donalds i tak wioze inkognito aha uwaga na sraczke jak masz delikatne flaczki.. a i tu w odrożnieniu od innych krajow morza środziemnego nie chcą wydawać lekow z kodą
Pozdrawiam mam nadzieje ze ktos pokorzysta
Bałwan..
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Jak wygląda Luksemburg 2 lata po dekryminalizacji marihuany? Bilans zysków i strat
Kiedy myślimy o luźnym podejściu do marihuany w Europie, przed oczami stają nam holenderskie Coffee Shopy lub portugalska dekryminalizacja. Jednak to Malta i Luksemburg dokonały prawdziwego przełomu legislacyjnego. Latem 2023 roku Luksemburg stał się drugim krajem UE, który oficjalnie wpisał prawo do uprawy konopi w ustawy.
Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń
Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?
Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów
Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.