Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
491
31%

Liczba głosów: 1562

ODPOWIEDZ
  • 2734 / 587 / 0
Jak dla mnie to wygląda na zwykły efekt suszenia.. w zbyt wysokiej temperaturze?
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
  • 8 / / 0
@pawoleh666
Właśnie na to bym nie stawiał, grzyby były suszone w temperaturze 20-22 stopni
  • 8 / / 0
Jak gramowo powinien wyglądać zbiór z ciastka ? Przeczytałem, że powinno zbierać się grzyby tuż przed pęknięciem błony z zarodnikami, a jeden z moich bobasków właśnie ją przebił - zebrałem go i ma jedynie 5g xd czy coś zrobiłem nie tak?
  • 4 / / 0
Hejka,
13 dni temu przyszedł do mnie mój pierwszy growkit(Golden Teacher), wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją, jedynie nocą temperatura spada do około 19 stopni a tak to wszystko jest raczej prawidłowo.
No ale właśnie od jakiś 3 dni rośnie jakaś dziwna grudka, na początku myślałem że to pin ale no niezbyt to wygląda jak pin XD, zwłaszcza że małe piny są widoczne po bokach (na zdj chyba nie widać) więc stąd moje pytanie co to jest i czy coś zrobiłem źle?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 18 / 3 / 0
@juwxamd mnie to wygląda na grzybka, który tak dziwnie wrasta, ale niech ktoś bardziej doświadczony potwierdzi.
Swoją drogą, jeżeli nastawiłeś 13 dni temu, to z dużą obsuwą zaczęły Ci wyrastać te maluchy. W jakim miejscu je trzymasz? Wietrzysz je codziennie?
A żeby było łatwiej, wg której instrukcji postępowałeś? Na stronie producenta?
  • 4 / / 0
@pussyinboots

Trzymam je w pokoju tak że siedzą w półcieniu, wietrze je codziennie z 2/3 razy a co do instrukcji to używałem tej od producenta, jedynie raz na jakiś czas pryskam ścianki foli wodą.
Czytałem że niższa temperatura wpływa na to że wolniej rosną a jak mówiłem w nocy dość spada więc to chyba przez to, przynajmniej tak mi się wydaje.

Nie cytujemy postów znajdujących się bezpośrednio nad naszym postem. - {owerfull}
  • 67 / 2 / 0
Hej kochani, grzybki mi się zatrzymały. To trzeci rzut GT, wysypało ich milion, ale nagle przestały rosnąć i zbladły (od 3 dni brak postępów). Raz zostawiłam niechcący torbę na kilka h niezamkniętą - czy one za bardzo przeschły? Zapach torby zupełnie nie jest już grzybowy, tylko taki suchy - pudrowy. Nie wiem jak to opisać :D

https://ibb.co/MZD3D8R
The only way to get rid of temptation is to yield to it.
  • 366 / 80 / 0
@Venula Mi to nie wygląda jakby się przesuszyły. Otwarty worek na kilka godzin nie powinien spowodować tego. Może podczas otwartego worka naszła jakaś choroba :cojest:
Albo moc kita się skończył.. :grzybki:
Tu potrzeba eksperta @CATCHaFALL :korposzczur:
  • 1649 / 1032 / 7
Jeśli tyle pinów wyszło, to na pewno ciastko było dosyć pożywne jeszcze.

@Venula definitywnie największą wadą jest brak wilgotności, ciastko bardzo się skurczyło jak na trzeci raz.
Wygląda to trochę, jakbyś między rzutami nie moczył ich wystarczająco długo. Moczyłeś, prawda?
Od tak szybko by według mnie nie wyschło raczej.
Nie wiem czy da się to uratować, w każdym razie nigdy nie pryskajcie po fakcie bezpośrednio na grzyby czy na powierzchnię substratu, zawsze po ściankach.
  • 67 / 2 / 0
Moczyłam ok 14h. Serio to bardzo skurczone ciastko? Ciastko z innego kitu po pierwszym rzucie skurczyło się jeszcze bardziej.

Jak mogę temu ciastku pomóc? Czy może lepiej się go pozbyć, skoro zapach już nie jest grzybowy?
The only way to get rid of temptation is to yield to it.
ODPOWIEDZ
Newsy
Legalna marihuana tańsza niż u dilera, egzotyczne smaki. Jak rynek radzi sobie z obostrzeniami

Po przepisach utrudniających frywolne przepisywanie "zioła" jego spożycie rośnie - wynika z danych Centrum e-Zdrowia. W pierwszej połowie 2025 r. sprzedano więcej surowca niż w analogicznym okresie ub.r. Ograniczenia nie zdołały zahamować popytu i podaży, a rynek adaptuje się do restrykcji.

Polska narkotykowym liderem Europy. Kwitną nielegalne laboratoria

Bijemy europejskie rekordy w produkcji narkotyków syntetycznych. W 2024 r. laboratoria opuściło kilkadziesiąt ton substancji. W 2025 ten problem jeszcze się pogłębił.

Nocna prohibicja godzi w wolność? „Nic tak nie zabiera jak alkohol i narkotyki”

Przeciwnicy nocnej prohibicji argumentują, że tego typu zakazy godzą w wolność człowieka. - Nic tak nie zabiera wolności jak alkohol i narkotyki - zauważyła w rozmowie z PAP psychoterapeutka uzależnień Anna Biskot.