Dyskusja na temat rodziny roślin (Solanaceae) z rzędu psiankowców.
ODPOWIEDZ
  • 2310 / 14 / 0
gwoli scislosc to jest TA BIELUN DZIEDZIERZAWA !

Ja wiekszosc moich doswiadczen wspominam pozytywnie. mnie tam nie straszna sennoc, suchosc w utach i inne negatywne efekty. pare nasionek dobrej mocy idealnie komponowalo mi sie ze srednimi dawkami DXM ( 450 - 750mg ).
  • 3309 / 21 / 0
CosmoDo pisze:
gwoli scislosc to jest TA BIELUN DZIEDZIERZAWA !
Gwoli ścisłości to nie "gwoli scislosc". Gwoli ścisłości, to nie masz racji. http://so.pwn.pl/lista.php?co=bielu%F1
sqrt(666)
  • 968 / 96 / 0
Pytanie:dawno nie jestem zorientowany co do bielunia:ma już kwiaty (otwarte)-chodzi mi o - (drzewiaste odmiany) ?
  • 669 / 10 / 0
Nie rozumiem co napisałeś. datury już kwitną od pewnego czasu.
Rozpad termiczny alkaloidów maku lekarskiego, prawda czy mit?
Vexilla regis prodeunt inferni
  • 968 / 96 / 0
ok dzienx.o to chodziło.
  • 7 / / 0
Witajcie, ja datur poza celami leczniczymi używam też w celach ozdobnych. I dlatego mam pytanie, czy 'podstawowa' odmiana (d.stramonium) z białymi kwiatami i zielonymi łodygami może mieszać się z rosnącą niedaleko odmianą o fioletowych kielichach z ciemnymi łodygami (d.stramonium var. tatula)? - tzn. jak zbiorę nasiona w 'białego' stramonium, to będą potem wschodzić 'tatule'?
  • 1387 / 5 / 0
bieluń jest owadopylny i jednopienny, więc raczej małe szanse na wymianę pyłków miedzy roślinami. Ponadto nie wiadomo jak mają się do siebie geny odpowiedzialne za kolor, być może nawet po zapyleniu odmiany dzikiej pyłkiem z odmiany tatula pokolenie F1 byłoby białe, ze względu na recesywność. I podejrzewam taki właśnie scenariusz bo tak właśnie z odmianami barwnymi, w znakomitej większości, bywa :)
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 33 / 1 / 0
Hodowanie stramoniumów jako roślin ozdobnych jest dość hipsterskie. Większość ludzi wybiera raczej odmiany o większych kwiatach i okrągłych liściach, lub w ogóle brugmansje. Ale skoro już o hodowli mowa - czy ktoś próbował trzymać je w domu? Wiem że z inoxią będzie niestety ciężko ze względu na jej mocny zapach, ale jak w tym temacie trzyma się stramonium (var. tatula)?
  • 7 / / 0
A to już kwestia gustu, mnie podobają się kwiaty stramonium i ich zapach, nie muszę być w większości :) bielunia indiańskiego także hoduję, zapach tych wielkich kwiatów jest mniej przyjemny, chociaż pszczoły są innego zdania ;) Ja próbowałem trzymać datury w domu, na oknie i powiem tyle, że zapach to nic - główny problem to brak światła. Te rośliny kochają słońce do tego stopnia, że nawet posadzone na dworze pod ścianą potrafią płożąć się wyleźć na chodnik w poszukiwania światła (dotyczy właśnie b. indiańskiego, który ma miękkie pędy, stramonium prędzej by się złamało).
  • 185 / 3 / 0
Mam nasiona z dwóch kasztanów, są koloru pomarańczowego. Trochę boję się zjeść większej ilości. Ile zarzucić na pierwszy raz? Właśnie zjadłem 10, tak na próbkę. 30-50 wystarczy na efekty?, ale nie chcę stracić kontroli bo mogę mieć pozamiatane wtedy, dość już mam przypałów.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia

Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.

Jak wygląda Luksemburg 2 lata po dekryminalizacji marihuany? Bilans zysków i strat

Kiedy myślimy o luźnym podejściu do marihuany w Europie, przed oczami stają nam holenderskie Coffee Shopy lub portugalska dekryminalizacja. Jednak to Malta i Luksemburg dokonały prawdziwego przełomu legislacyjnego. Latem 2023 roku Luksemburg stał się drugim krajem UE, który oficjalnie wpisał prawo do uprawy konopi w ustawy.

Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów

Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.