Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 9491 / 1866 / 2
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kofaktory
Tu masz po krotce- inne zrodla hacza o sklepy.

Kofaktor inicjuje enzym. Jednak czesci enzymow sa potrzebne kolejne kofaktory.
Szereg zmian enzymatycznych i kofaktorow daje potrzebne zmiany chemiczne - np czasteczki serotoniny lub GABA.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 7 / / 0
Pytanie do [mention]Stteetart[/mention] oraz [mention]blackgoku[/mention]

Co myślicie aby do mojego miksu o którym pisałem :

-escitalopram 10mg
-bupropion 150mg
-donepezil 10mg
-piracetam 2x 2400mg

dorzucic okresowo Concerte(metylofenidat)?
Mam teraz cięższy okres wymagający skupienia a jak narazie nie czuje specjalnego działania bupropionu oprócz tego, ze nie mogę spać w nocy. Jakieś sugestie, nie popsuje to całego leczenia, a moze je usprawni? Rozumiem ze pewnie trzeba bedzie odłożyć na ten czas bupropion 🤔 za granica to normalnie zapisują na depresje jak bupro
  • 9491 / 1866 / 2
To juz pytanie do wyjadaczy i/ lub lekarzy.
Wchodzić i głosować
  • 270 / 26 / 0
17 marca 2018Stteetart pisze:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kofaktory
Tu masz po krotce- inne zrodla hacza o sklepy.

Kofaktor inicjuje enzym. Jednak czesci enzymow sa potrzebne kolejne kofaktory.
Szereg zmian enzymatycznych i kofaktorow daje potrzebne zmiany chemiczne - np czasteczki serotoniny lub GABA.
A posiadasz wiedzę jakich kofaktorów potrzeba aby wykorzystać większy potencjał bacopy?
Uwaga! Użytkownik ludecki12 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9491 / 1866 / 2
Tu masz sciezke metabolizmu serotoniny
http://www.zespoldowna.info/tryptofan-s ... hodzi.html

Aczkolwiek to tylko przyklad- wazne sa badania - czy nadnercza nie produkuja za duzo hormonow steroidowych

- jak wyglada poziom homocysteiny (za wysoka homocysteina to brak kwasu foliowego i NIE powstaje np serotonina)

Czynnikow jest bardzo wiele...
Wchodzić i głosować
  • 9491 / 1866 / 2
17 marca 2018blackgoku pisze:
17 marca 2018KrolikFrank pisze:
Wycięto cytat - skracaj cytaty jeśli ich nie edytujesz ;-) - black goku

[mention]blackgoku[/mention] wilelkie dzięki za rady

Przede wszystkim, mógłbyś mi podpowiedzieć mniej więcej na których kartach dopingu znaleźć wpisy twoje i @Stteetarta ?
Z tego co wiem, to ja i Stteetart mamy gdzieś ponad 250 postów w tym temacie. Trudno powiedzieć. Możesz użyć wyszukiwarki lub po prostu przejrzeć np. ostatnie 50 stron Doping mózgu vol.2 . Od razu mówię, jest wiele wartościowych postów innych użytkowników tego forum, dlatego warto chociaż przejrzeć też inne niż tylko nasze.
Więc po kolei

Escitalopram biorę jakoś niecały miesiąc,(bupropion tydzień krócej) sam nie wiem szczerze jak odczuwać te efekty. Myślałem nad zmianą na ampytryline, ponieważ moja depresja wynika w dużej mierze ze skutków pogorszenia możliwości intelektualnych spowodowanych jaraniem, dlatego myślałem o czymś, co przy okazji pomoże wygasić źródło problemów(ampytrylina->NGF). Sertraline wspomniałem, ponieważ bupropion jest słabym inhibitorem wychwytu zwrotnego dopaminychyba selektywnym, słaby to on nie jest - w końcu pochodna katynonu, sertralina mogłaby ja podbić. Wgl zastanawiałem się nad połączeniem tych dwóch antydepresantów, ale to tylko spekulacje, pewnie wtedy byłby potrzebny jakiś inhibitor serotoniny aby uniknąć ZS %-D
Rety :wall: kombinujesz jak biochemik nad nieznaną substancją w labie. Nie kombinuj z tym zmienianiem antydepresantów. Trzymaj się tego escitalopramu. Nie ogłupiejesz od niego jak od neuroleptyków. Trzymaj się też bupropionu. ZS to Ci nawet bez antydepresanta może wyniknać, jak za bardzo będziesz kombinował i mieszał. Na spokojnie. Nie odstawiaj esci i podtrzymaj bupro

Donepezil sam sobie załatwiłem, nie od lekarza, myślałem, ze może pomoc mi poprawic pamięć i generalnie usprawnić zdolności kognitywne. Huperzine A brzmi kusząco, ale trochę boje się brać poważniejsze lekihuperzine A to nie lek, tylko substancja czynna z widłaka - czyli pochodzi z natury, nie jest jakoś ultraniebezpieczna - chociaż: dawka czyni truciznę,których nie ma normalnie w aptece(brak testów klinicznychjednym z najpopularniejszych leków używanych do samobójstw i przy nadużywaniu uszkadzających organizm jest atestowany popularny i niezwykle apteczny paracetamol...), a tym bardziej takich, których działanie nie jest do końca poznane poczytaj strony dr Różańskiego. Dla mnie jest on autorytetem i jeśli coś mu nie zaszkodziło, a nie mam przeciwwskazań i robię próbę alergiczną, to nie ma co przejmować się działaniem, zasadniczo huperzine jest dobrze poznane, ale wiadomo, nawet najbardziej znany lek może zaskoczyć po latach. Masz jakieś potwierdzone info, ze byłby bezpieczny w tym zestawieniu?http://rozanski.li/2081/widlak-wroniec- ... toterapii/ , z tego co wiem, to powinien być w Farmakopei Trochę martwię się o ta jego inhibicję receptora NMDA, w końcu zalezaloby mi bardziej na podbiciu glutaminianu, który odpowiada za tworzenie szlaków pamięciowych i podstawowe zdolności poznawcze, a nie na jego hamowaniu poczytaj o neurotoksyczności glutaminianu i dlaczego warto stosować antagonistów NMDA osłonowo, by nie przegiąć w drugą stronę szczególnie przy ampakinach. Z tego co mi wiadomo, to huperzine a jest głównie inhibitorem wychwytu zwrotnego acetylocholiny, a o to nam chodzi + to:
(−)-Huperzine A (HupA) is an acetylcholinesterase (AChE) inhibitor with an IC50 value of 82 nmol/L [1] and acts as an antagonist of the N-methyl-d-aspartate (NMDA) receptor [2].
.
Z tego co wiem, mj obniża acetylocholinie i glutaminiany w hipokampie, wiec na tym obszarze chciałem się tez skupić . jako ze masz pewnie doświadczenie, to czy Mógłbyś jakoś się odnieść się do tego oraz rozwiać moje dywagacje na temat Huperzine?

Piracetam mnie pobudza, ale niestety trochę nieproduktywnie. Brałem tyle, bo trochę boje się przekombinowania przy jednoczesnym zażywaniu tylu substancji naraz. Czasem mam po nim problemy ze spaniem. Potwierdzone info, ze daje w większej dawcę lepszy efekt terapeutyczny? Chyba powyżej 8g to już nie robi różnicy ile weźmiesz. Maksimum działania jest między 8-10g. Najlepsze efekty są długotrwałe a nie doraźne

Ginkgo biloba od popularnego internetowego sprzedawcy suplementów na S, ale szczerze nie czuje jego działania.
Nie brałem D3 bo w sumie dużo jej wytwarzamy naturalnie podczas przebywania w słońcu A gdzie jest teraz w Polsce słońce, bo u mnie za oknem dziś padał i pada śnieg ;-) opcjonalnie solarium, a K2MK7 jest w żółtkach jajek witamina k jest głównie wytwarzana przez bakterie jelitowe, ale z racji tego, że syfy są dodawane do żywności, antybiotyki "polecane" na przeziębienie flora jelitowa jest marna. Jak już to kiszone ogórki i kiszona kapusta. Zresztą bakterie jelitowe to nie tylko witamina K, ale o tym to już poczytaj samodzielnie, bo za dużo pisania. Ale to tylko moje łopatologiczne rozumowanie, jeśli uważasz, ze powinienem i tak je sumplementowac niezależnie, przychylam się do tego.

Mówiąc o neuroplastycznosci mózgu, mam konkretnie na myśli sprawnie działające zdolności poznawacze, świeżość umysłu, klarowność myśli i brak problemów z logiczna dedukcja i rozumowaniem, generalnie giętkość myśli. Te wszystkie funkcje niestety uległy nadszarpnięciu przez skuna i na ich poprawie mi zależy przede wszystkim. To mój priorytet. Rady w tym temacie będą dla mnie najcenniejsze. Najpierw regeneracja a potem zabawa w neuroplastyczność... Przecież Ci pisałem

Dlatego właśnie myślałem o noopepcie, który ponoć podnosi NGF w hipokampie, który to właśnie przede wszystkim jest uszkadzany przez mj.

To narazie tyle pytań, zostało mi jeszcze pare odnośnie punktów 2 i 3, ale nie będę zasypywał Cię wszystkim naraz :-D
Jak koniecznie potrzebujesz konkretnego NGF i BDNF to przeczytaj to:
Szczególnie dwie cechy Noopeptu są niezwykle ważne. Przede wszystkim stymuluje on ekspresję czynników BDNF i NGF w hipokampie.
Reszta jest na http://www.oknopercepcji.pl/uncategoriz ... osmicznej/
17 marca 2018Xipbot pisze:
Psychodelik nie przeszkadza w kuracji stackiem? Jak często można stosować pieprz z kurkumą? Mógłbym na starcie każdej nocki, kiedy to poświęcam czas na studia+programowanie? W wiadomości prywatnej mógłbym prosić o jakiś protip a'propos opłacalnych zakupów w sieci?

Znów zapomniałem dopisać, a co z polecaną przez wiele osób L-karnityną?
Nie, psychodelik nie przeszkadza w suplementacji. Pieprz z kurkumą myślę, że 3-4 dni pod rząd. Potem kilka dni przerwy. Od biedy można dwa razy dziennie, ale w wyjątkowych sytuacjach i z odstępem minimum 5h od zakończenia działania pierwszej dawki. Nie na każdą nockę, ale do pisania się nada.
Nie, niestety nie możesz w PW. Jeśli masz już dostęp do działu Sprzedawcy+ (trzeba mieć określoną liczbę postów), to tam wejdź w "Gdzie kupić" i masz temat dotyczący vendorów. Żeby pisać w dziale sprzedawcy, musisz mieć jednak większą liczbę postów - stąd warto abyś poudzielał się na forum. Oczywiście, nie spamując ;-)

Z L-Karnityną to nie do mnie. Prędzej Stteetart coś fajnego o niej powie.

Nie skracac cytatu/scalac.
Sam to potem zrobie.

Na start - rozwoj mozgu mozna osiagnac na wiele sposobow.
Wzrost bdnf i innych czynnikow warunkuje WIELE rzeczy.
[mention]blackgoku[/mention] kroczy droga supli- ja nieco inna.
Np mozna obnizac wszystkie czynniki ktorennegatywnie wplywaja na neurorozwoj.

Jest to dosc proste ale wymaga systematycznosci.
Glowny negatywny wplyw na nas ma STRES.
Jednak nie stres ktory odczuwamy na codzien..

Nasz organizm ma pewne hmmm normy. Np odpowiednio nawodniony dziala bez zarzutu- jednak juz odwodniony zacina sie / zawiesza.
Tak samo jest z innymi czynnikami- np
- hipoglikemia (niedocukrzenie) - poprostu ciezko jechac bez paliwa
- spadek osmozy krwi- tzn brak nam sodu, potasu czy wapnia

Itd.

Nagle wahania nawodnienia, cukru czy zla dieta podbijaja steroidy - a te hamuja wydzielanie wiekszosci przekaznikow, blokuja synteze tychze, niszcza struktury hipokampu itd.

Moj zestaw teraz jest banalny:
5-6 posilkow (nie licze tu rodzynek ktore sa czystymi weglami, kefirow jako zrodla wapnia i wit D, soku jablkowego rozcienczanego z woda JAN (sok to najlepsze zrodlo wit B)

Kreatyna -
http://blog.muscle-zone.pl/kreatyna-alt ... tosowania/
Ta dostarcza nosnikow energii ATP- bez ATP nie powstanie nic.
Reszte masz wyjasnione u gory.
Do tego monowodzian zatrzymuje wode wiec komorki sa nawodnione.

Do tego glutamina
http://www.glutamina.pl/
(Wszystko tu opisane to fakty)

Do tego lecytyna SLONECZNIKOWA (NIE SOJOWA) i 1x dziennie tauryna, 1 kaps wit z B i kozlek 2x dziennie no i tyrozyna.
I... tyle.

Do niedawna wrzucalem DXM ale znow zaczalem sie cofac w rozwoju wiec to ten czas kiedy odstawiam.

Unikam kofeiny (ew 2-3 szaszetki green tee) jak pije alko to wspomagam sie tauryna, imbirem i wodami o wysokiej mineralizacji zeby sie nie splukac z mineralow.

Jak potezne to mechanizmy - wystarczy przed snem upichcic barszczyk instant i lekko go osolic.
(Oczywiscie dobra kolacja to podstawa).
Od paru dni spie bite 8-9h wstajac wyspanym jak nigdy.

Reszte polecam poczytac tu
http://neuroskoki.pl/reakcja-stresowa/
Taka liberyna hamuje libido, laknienie wydzielanie wiekszosci przekaznikow itd.

Reszta jest prosta- unikac cukru, w poczatkowej fazie unikac blonnika, poczytac o antywitaminach wystepujacych w zywnosci (np askorbinaza znajdujaca sie w ogorkach ktora niszczy wit C).

Jest tego sporo ale czasu mamy duzo.

I tu warto
http://zdrowiebeztajemnic.pl/tag/przewlekly-stres/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wchodzić i głosować
  • 1 / / 0
Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum i mam wątpliwości czy piszę go w odpowiednim miejscu ( w razie czego proszę o odpowiednie zmoderowanie). Przechodząc do rzeczy, szukam czegoś co pomoże mi przygotować się do wszystkim dobrze znanego egzaminu odbywającego się w maju. Jest coraz mniej czasu, a ja mam pewne braki. Niestety nie jestem kompletnie w temacie, więc nie potrafię zapytać o konkretne stymulanty. Szukam czegoś co pomoże mi skoncentrować się na odpowiedni okres czasu, coś co mnie pobudzi oraz ewentualnie wspomoże przyswajanie wiadomości. Nie mam problemu z rozumieniem materiału itd. Największym problemem jest ciągle rozpraszanie się i często zmęczenie umysłowe. Zdaję sobie sprawę, że nie ma niczego za darmo dlatego jestem zdecydowany na odpłatną pomoc / konsultację. Zauważyłem że użytkownik [mention]blackgoku[/mention] często wypowiada się w tym temacie, natomiast nie mam możliwości kontaktu z nim (brak informacji w profilu oraz nie mogę wysyłać pw). Dzięki za pomoc i wszystkie odpowiedzi.
  • 17 / 1 / 0
Mam do Was pytanie. Przez kilka dobrych lat bylem uzalezniony od gry komputerowej ktora wywolywala we mnie duzo stresu a zarazem "podniecenie". Niepokoi mnie bardzo jedna rzecz. Czy przez taka sprawe moglem zepsuc sobie cos w mozgu z dopamina? Moim problemem jest to ze kiedy gralem "wylaczalem sie" calkowicie z rzeczywistosci. Po 5, 6 godzinnym cyklu grania wstajac od komputera nie "kontaktowalem" bylem gdzies w otchlani rozkojarzony problemy z pamiecia i koncentracja. Kiedys dzialo sie tak tylko w trakcie grania i po odejsciu od komputera ale z czasem te problemy przeniosly sie na wszystkie czynnosci ktore wykonuje. Dzis mam ogromne problemy z pamiecua koncentracja czuje lek wewnetrzny niepokoj i potworne otepienie pozatym motywacja zerowa ciezko wstac z lozka i ogromna prokrastynacja. Co moglem popsuc bedac w takim internetowym ciagu i jak zaczac to naprawiac? Leczylem sie ssri ale nic nie pomaga dodatkowo zrobily ze mnie emocjonalne zoombie czy bupropion by sie tu sprawdzil? Czy moze byc to problem z dopamina. Co na poczatek? Mam wrazenie jakby moj mozg zmalal czuje sie glupszy niz w gimnazjum a mam 28 lat... i jest coraz gorzej.
  • 163 / 5 / 0
Miałem problem z trzeszczeniem, pukaniem w głowie podczas chodzenia lub mówienia. Byłem u laryngologa, wyczyścił uszy ale to nie pomogło. postaram się o jakieś skierowanie do neurologa.
druga sprawa: ciężko mi się nauczyć płynnie kilka zdań, tak jakby moja pamięć krótkotrwałą szwankowała. zajmuje mi to dużooo czasu. miał ktoś podobnie? czym można to naprawić.
  • 9491 / 1866 / 2
[mention]dyplomata[/mention] Acetylocholina lub dopa/adrenalina.
Wchodzić i głosować
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Przemycali narkotyki z Hiszpanii w sklepach i automatach paczkowych. Rozpoczął się proces

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku rozpoczął się proces przeciwko trzem zatrzymanym i aresztowanym mężczyznom z Gdyni, Suszu i Bochni oskarżonym o przemyt narkotyków z Hiszpanii. Trafiały one do Polski za pośrednictwem firm kurierskich.

"Pamiątka" z Tajlandii. Portugalczyk wpadł na warszawskim lotnisku

24 kg marihuany miał w swojej walizce Portugalczyk, zatrzymany na lotnisku Chopina w Warszawie. W bagażu 22-latka, który przyleciał z Bangkoku w Tajlandii, znaleziono 42 paczki suszu, których wartość na czarnym rynku oszacowano na niemal 1,2 mln zł. Mężczyźnie grozi grzywna i od 3 do 20 lat więzienia.

Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką

Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.