Otóż studiuję, pracuję (co drugi dzień chodzę do hotelu na nockę 14h pociulować, co też jest ważne w stosowaniu później supli, bo jak mam nockę nie mogę zamulić i zasnąć, a siedzę i nic nie robię, a później też trochę cykl dobowy mam przestawiony). Przez całe studia dość łatwo mi wszystko przychodziło, byle na trójkę i heja, praktycznie codziennie przez 3 lata mj+alkohol, raz na pół roku MDMA. Od pół roku brak sportu. Teraz przyszedł czas kiedy muszę poświęcić się nauce, muszę przysiąść do programowania żeby dostać się gdzieś na staż (jestem do tyłu względem kolegów z roku pomimo sympatii do tego fachu). Czuję zmęczenie mózgu, nie potrafię się skupić na dłużej niż 20 minut. Zerowa pamięć, trudności w zbieraniu myśli i opowiadaniu czegokolwiek. Ogromne problemy z motywacją. Szukam stacku który mi pomoże wrócić do sprawności umysłowej oraz pobudzić motywację i myślenie nad złożonymi problemami. Muszę być kreatywny i mieć dobrą pamięć (żeby nauka programowania na wyższym poziomie szła sprawnie).
Wiem, że muszę zacząć uprawiać sport i zdrowo się odżywiać. Do tego suplementy (proszę o polecenie konkretnych produktów, ale też bez naciągania zbytnio budżetu, jestem biedny raczej, 100-200 zł miesięcznie będę miał na suplementację):
- Omega 3
- D3+K7
- wapń
- magnez
- potas (? wiele osób odradza)
- co jeszcze?
I to w założeniu w połączeniu ze sportem i zdrowym odżywianiem i brakiem alko/mj/(jak z nikotyną?) powinno mi uregulować organizm jako taki.
Teraz pora zająć się mózgiem - tutaj pokładam (po spełnienieniu wszytskich niezbędnych wcześniej wspominanych założeń) wielkie nadzieje w nootropach.
Co i jak? Chciałbym suplementować się codziennie, a nie doraźnie. Jaki stack nootropowy byłby dla mnie najlepszy? Kolega zaproponował mi noopept+piracetam+Alpha-GPC. Jednak kazał zapytać tutaj bardziej doświadczonych ludzi. Co z PRL-8-53? Można go dokładać doraźnie w typowo-naukowe dni?
Gdybym okazyjnie chciał się napić/zapalić mj/wziąć MDMA jak powinienem się zabezpieczyć? Tj. co odstawić, jak wrócić do suplementacji?
Zatem prośba do Was o rozjaśnienie tego tematu, sporo czytałem ale jest tego tyle, że nie ogarniam całości. Z góry dziękuję!
16 marca 2018Xipbot pisze: Witajcie, już kilka osób wcześniej znalazłem z podobnym problemem, ale chciałbym być pewien że to wszystko jest stricte dla mnie potencjalnie pomocne.
Otóż studiuję, pracuję (co drugi dzień chodzę do hotelu na nockę 14h pociulować, co też jest ważne w stosowaniu później supli, bo jak mam nockę nie mogę zamulić i zasnąć, a siedzę i nic nie robię, a później też trochę cykl dobowy mam przestawionySłaba sprawa. 14h? Normalnie zaproponowałbym Ci melatoninę, ale jak tak dalej pójdzie, że chcesz wspomagać mózg, to taka praca niezbyt się do tego nadaje. Może zmiana pracy? Nie myślałeś o tym?). Przez całe studia dość łatwo mi wszystko przychodziło, byle na trójkę i heja, praktycznie codziennie przez 3 lata mj+alkohol, raz na pół roku MDMA. Od pół roku brak sportu. Teraz przyszedł czas kiedy muszę poświęcić się nauce, muszę przysiąść do programowania żeby dostać się gdzieś na staż (jestem do tyłu względem kolegów z roku pomimo sympatii do tego fachu). Czuję zmęczenie mózgugłównie przez poważne rozregulowanie rytmu dobowego, nie potrafię się skupić na dłużej niż 20 minut. Zerowa pamięć, trudności w zbieraniu myśli i opowiadaniu czegokolwiek. Ogromne problemy z motywacją. Szukam stacku który mi pomoże wrócić do sprawności umysłowej oraz pobudzić motywację i myślenie nad złożonymi problemami. Muszę być kreatywny i mieć dobrą pamięć (żeby nauka programowania na wyższym poziomie szła sprawnie).Jasne, ale bez znalezienia nowej pracy, która będzie współgrała z czasem Twojej edukacji.
Wiem, że muszę zacząć uprawiać sport i zdrowo się odżywiaći regularnie spać!. Do tego suplementy (proszę o polecenie konkretnych produktów, ale też bez naciągania zbytnio budżetu, jestem biedny raczej, 100-200 zł miesięcznie będę miał na suplementację):
- Omega 3ok
- D3+K7ok
- wapńok
- magnezok
- potas (? wiele osób odradza)niby tak, ale jak nie uzupełniasz go z pożywienia, to lepiej suplementować
- co jeszcze?solenie wody solą kłodawską lub himalajską
I to w założeniu w połączeniu ze sportem i zdrowym odżywianiem i brakiem alko/mj/(jak z nikotyną?fajki mogą być, byle nie przesadzać) powinno mi uregulować organizm jako takibez snu, to będzie to bardzo ciężkie.
Teraz pora zająć się mózgiem - tutaj pokładam (po spełnienieniu wszytskich niezbędnych wcześniej wspominanych założeń) wielkie nadzieje w nootropach.
Co i jak? Chciałbym suplementować się codziennie, a nie doraźnie. Jaki stack nootropowy byłby dla mnie najlepszy? Kolega zaproponował mi noopept+piracetam+Alpha-GPCnie. Jednak kazał zapytać tutaj bardziej doświadczonych ludzi. Co z PRL-8-53?nie Można go dokładać doraźnie w typowo-naukowe dni?PRL raczej nie używa się doraźnie
Gdybym okazyjnie chciał się napić/zapalić mj/wziąć MDMA jak powinienem się zabezpieczyćdopóki nie odbudujesz mózgu, to musisz odstawić wszystko, nawet jedno piwo, a co dopiero mj albo MDMA? Tj. co odstawić, jak wrócić do suplementacji?Tak jak napisałem. Najpierw regeneracja, potem ulepszanie i ewentualnie raz na jakiś czas można coś wziąć, ale to długa droga
Zatem prośba do Was o rozjaśnienie tego tematu, sporo czytałem ale jest tego tyle, że nie ogarniam całości. Z góry dziękuję!
Druga sprawa. Jak już będziesz miał spanie uregulowane to przede wszystkim odbudowa pracy mózgu.
Oprócz tego co napisałeś dodajesz kompleks witamin. Ćwiczysz chociaż raz dziennie. Zmieniasz nawyki żywieniowe.
A co do samej suplementacji.
Zacznij od Piracetamu + dwuwinian choliny + bacopa monnieri
Pij dużo wody dosalaj ją solą himalajską ale nie przesadzaj. Za dużo też niedobrze.
Jak zmienisz robotę, to w miarę szybko możesz przywrócić swój rytm dobowy np. melatoniną. 3mg na sen.
A PRL-8-53 zostaw. To jest magiczny związek, ale nie na tę chwilę.
Możesz np. na okres wytężonego wysiłku np. pilna nauka wziąć pod język 10g kurkumy+1g pieprzu. Nie pytaj czy to jest możliwe, bo jest. Trzymasz 15 min a potem musisz połknąć. Ja nie jestem w stanie tego zapić wodą. Wypluwam do kubka a potem mieszam i szybko wypijam.
Piracetam suplementuj minimum 1,5 miesiąca. Nie kombinuj na własną rękę z innymi nootropami, bo możesz sobie zaszkodzić. No i wyreguluj sen! Poczytaj forum, jakie jest dawkowanie.
Posiąść wszelką wiedzę leży w zasięgu możliwości człowieka ~ Leonardo da Vinci
Szukaj mnie na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
Wielkie dzięki za konsultację!
17 marca 2018Xipbot pisze: Co do pracy te 14h to póki co mus - nie muszę w niej nic robić i właśnie w trakcie tej pracy muszę siędzieć nad klepaniem kodu, bo chcę właśnie załapać się na jakiś staż, póki co taki rytm pracy muszę przeboleć, na szczęście jest to "tylko" 11-12 razy w miesiącu, nie dzień w dzień.Nie mogę za Ciebie zdecydować, ale lepiej poszukać dziennej pracy, a siedzieć nad kodem okazjonalnie w nocy Noopept odpuścić?Najpierw piracetam, potem noopept, a potem inne Co z pamięcią krótkotrwałą po piracetamie? Nie zapominaj, że napisałem Piracetam+bacopa monnieri. Po piracetamie powinna poprawić się pamięć długotrwała, po bacopie nie tylko długotrwała ale i krótkotrwałaMotywacja po piracetamie wróci? trudno powiedzieć, motywacja to jest skomplikowana i psychiczna sprawa, mógłbyś brać bupropion (na receptę), to jest bardzo "motywujący" lekPoszukuję magicznego efektu "potrzeby zrobienia czegoś mądrego, a nie kolejnego odcinka serialu"Nie namawiam, ale z tego co wiem z mojego doświadczenia i z opisu przeżyć moich znajomych, to po jednorazowej dawce psychodelika potrzeba zrobienia czegoś mądrego zostaje przez parę dni a nawet do 2 tygodni. Co daje woda z solą himalajską?uzupełnia mikroelementy, których nie dostaniesz w tak świetnej formie w jakimkolwiek suplemencie z apteki, ponadto uzupełnia sód, który jest kluczowy w pracy mózgu Co daje pieprz z kurkumą? wzrost koncentracji, motywacja do działania, pobudzenie, przyśpieszenie myślenia, ułatwione zapamiętywanie, wchodzi w 15-30min, działa do 5h. bardzo dobre do kreatywnej pracy takiej jak programowanie
Wielkie dzięki za konsultację!
ps. Nie musisz pisać, że dziękujesz. wystarczy, że klikniesz na wartościowym dla Ciebie poście przycisk "Dzięki" (prawa górna część danego posta).
[mention]blackgoku[/mention] wilelkie dzięki za rady
Przede wszystkim, mógłbyś mi podpowiedzieć mniej więcej na których kartach dopingu znaleźć wpisy twoje i @Stteetarta ?
Więc po kolei
Escitalopram biorę jakoś niecały miesiąc,(bupropion tydzień krócej) sam nie wiem szczerze jak odczuwać te efekty. Myślałem nad zmianą na ampytryline, ponieważ moja depresja wynika w dużej mierze ze skutków pogorszenia możliwości intelektualnych spowodowanych jaraniem, dlatego myślałem o czymś, co przy okazji pomoże wygasić źródło problemów(ampytrylina->NGF). Sertraline wspomniałem, ponieważ bupropion jest słabym inhibitorem wychwytu zwrotnego dopaminy, sertralina mogłaby ja podbić. Wgl zastanawiałem się nad połączeniem tych dwóch antydepresantów, ale to tylko spekulacje, pewnie wtedy byłby potrzebny jakiś inhibitor serotoniny aby uniknąć ZS
Donepezil sam sobie załatwiłem, nie od lekarza, myślałem, ze może pomoc mi poprawic pamięć i generalnie usprawnić zdolności kognitywne. Huperzine A brzmi kusząco, ale trochę boje się brać poważniejsze leki,których nie ma normalnie w aptece(brak testów klinicznych), a tym bardziej takich, których działanie nie jest do końca poznane. Masz jakieś potwierdzone info, ze byłby bezpieczny w tym zestawieniu? Trochę martwię się o ta jego inhibicję receptora NMDA, w końcu zalezaloby mi bardziej na podbiciu glutaminianu, który odpowiada za tworzenie szlaków pamięciowych i podstawowe zdolności poznawcze, a nie na jego hamowaniu.
Z tego co wiem, mj obniża acetylocholinie i glutaminiany w hipokampie, wiec na tym obszarze chciałem się tez skupić . jako ze masz pewnie doświadczenie, to czy Mógłbyś jakoś się odnieść się do tego oraz rozwiać moje dywagacje na temat Huperzine?
Piracetam mnie pobudza, ale niestety trochę nieproduktywnie. Brałem tyle, bo trochę boje się przekombinowania przy jednoczesnym zażywaniu tylu substancji naraz. Czasem mam po nim problemy ze spaniem. Potwierdzone info, ze daje w większej dawcę lepszy efekt terapeutyczny?
Ginkgo biloba od popularnego internetowego sprzedawcy suplementów na S, ale szczerze nie czuje jego działania.
Nie brałem D3 bo w sumie dużo jej wytwarzamy naturalnie podczas przebywania w słońcu, a K2MK7 jest w żółtkach jajek. Ale to tylko moje łopatologiczne rozumowanie, jeśli uważasz, ze powinienem i tak je sumplementowac niezależnie, przychylam się do tego.
Mówiąc o neuroplastycznosci mózgu, mam konkretnie na myśli sprawnie działające zdolności poznawacze, świeżość umysłu, klarowność myśli i brak problemów z logiczna dedukcja i rozumowaniem, generalnie giętkość myśli. Te wszystkie funkcje niestety uległy nadszarpnięciu przez skuna i na ich poprawie mi zależy przede wszystkim. To mój priorytet. Rady w tym temacie będą dla mnie najcenniejsze.
Dlatego właśnie myślałem o noopepcie, który ponoć podnosi NGF w hipokampie, który to właśnie przede wszystkim jest uszkadzany przez mj.
To narazie tyle pytań, zostało mi jeszcze pare odnośnie punktów 2 i 3, ale nie będę zasypywał Cię wszystkim naraz :-D
Znów zapomniałem dopisać, a co z polecaną przez wiele osób L-karnityną?
17 marca 2018KrolikFrank pisze: Wycięto cytat - skracaj cytaty jeśli ich nie edytujesz ;-) - black goku
[mention]blackgoku[/mention] wilelkie dzięki za rady
Przede wszystkim, mógłbyś mi podpowiedzieć mniej więcej na których kartach dopingu znaleźć wpisy twoje i @Stteetarta ?
Z tego co wiem, to ja i Stteetart mamy gdzieś ponad 250 postów w tym temacie. Trudno powiedzieć. Możesz użyć wyszukiwarki lub po prostu przejrzeć np. ostatnie 50 stron Doping mózgu vol.2 . Od razu mówię, jest wiele wartościowych postów innych użytkowników tego forum, dlatego warto chociaż przejrzeć też inne niż tylko nasze.
Więc po kolei
Escitalopram biorę jakoś niecały miesiąc,(bupropion tydzień krócej) sam nie wiem szczerze jak odczuwać te efekty. Myślałem nad zmianą na ampytryline, ponieważ moja depresja wynika w dużej mierze ze skutków pogorszenia możliwości intelektualnych spowodowanych jaraniem, dlatego myślałem o czymś, co przy okazji pomoże wygasić źródło problemów(ampytrylina->NGF). Sertraline wspomniałem, ponieważ bupropion jest słabym inhibitorem wychwytu zwrotnego dopaminychyba selektywnym, słaby to on nie jest - w końcu pochodna katynonu, sertralina mogłaby ja podbić. Wgl zastanawiałem się nad połączeniem tych dwóch antydepresantów, ale to tylko spekulacje, pewnie wtedy byłby potrzebny jakiś inhibitor serotoniny aby uniknąć ZS![]()
Rety :wall: kombinujesz jak biochemik nad nieznaną substancją w labie. Nie kombinuj z tym zmienianiem antydepresantów. Trzymaj się tego escitalopramu. Nie ogłupiejesz od niego jak od neuroleptyków. Trzymaj się też bupropionu. ZS to Ci nawet bez antydepresanta może wyniknać, jak za bardzo będziesz kombinował i mieszał. Na spokojnie. Nie odstawiaj esci i podtrzymaj bupro
Donepezil sam sobie załatwiłem, nie od lekarza, myślałem, ze może pomoc mi poprawic pamięć i generalnie usprawnić zdolności kognitywne. Huperzine A brzmi kusząco, ale trochę boje się brać poważniejsze lekihuperzine A to nie lek, tylko substancja czynna z widłaka - czyli pochodzi z natury, nie jest jakoś ultraniebezpieczna - chociaż: dawka czyni truciznę,których nie ma normalnie w aptece(brak testów klinicznychjednym z najpopularniejszych leków używanych do samobójstw i przy nadużywaniu uszkadzających organizm jest atestowany popularny i niezwykle apteczny paracetamol...), a tym bardziej takich, których działanie nie jest do końca poznane poczytaj strony dr Różańskiego. Dla mnie jest on autorytetem i jeśli coś mu nie zaszkodziło, a nie mam przeciwwskazań i robię próbę alergiczną, to nie ma co przejmować się działaniem, zasadniczo huperzine jest dobrze poznane, ale wiadomo, nawet najbardziej znany lek może zaskoczyć po latach. Masz jakieś potwierdzone info, ze byłby bezpieczny w tym zestawieniu?http://rozanski.li/2081/widlak-wroniec- ... toterapii/ , z tego co wiem, to powinien być w Farmakopei Trochę martwię się o ta jego inhibicję receptora NMDA, w końcu zalezaloby mi bardziej na podbiciu glutaminianu, który odpowiada za tworzenie szlaków pamięciowych i podstawowe zdolności poznawcze, a nie na jego hamowaniu poczytaj o neurotoksyczności glutaminianu i dlaczego warto stosować antagonistów NMDA osłonowo, by nie przegiąć w drugą stronę szczególnie przy ampakinach. Z tego co mi wiadomo, to huperzine a jest głównie inhibitorem wychwytu zwrotnego acetylocholiny, a o to nam chodzi + to:
(−)-Huperzine A (HupA) is an acetylcholinesterase (AChE) inhibitor with an IC50 value of 82 nmol/L [1] and acts as an antagonist of the N-methyl-d-aspartate (NMDA) receptor [2]..
Z tego co wiem, mj obniża acetylocholinie i glutaminiany w hipokampie, wiec na tym obszarze chciałem się tez skupić . jako ze masz pewnie doświadczenie, to czy Mógłbyś jakoś się odnieść się do tego oraz rozwiać moje dywagacje na temat Huperzine?
Piracetam mnie pobudza, ale niestety trochę nieproduktywnie. Brałem tyle, bo trochę boje się przekombinowania przy jednoczesnym zażywaniu tylu substancji naraz. Czasem mam po nim problemy ze spaniem. Potwierdzone info, ze daje w większej dawcę lepszy efekt terapeutyczny? Chyba powyżej 8g to już nie robi różnicy ile weźmiesz. Maksimum działania jest między 8-10g. Najlepsze efekty są długotrwałe a nie doraźne
Ginkgo biloba od popularnego internetowego sprzedawcy suplementów na S, ale szczerze nie czuje jego działania.
Nie brałem D3 bo w sumie dużo jej wytwarzamy naturalnie podczas przebywania w słońcu A gdzie jest teraz w Polsce słońce, bo u mnie za oknem dziś padał i pada śnieg ;-) opcjonalnie solarium, a K2MK7 jest w żółtkach jajek witamina k jest głównie wytwarzana przez bakterie jelitowe, ale z racji tego, że syfy są dodawane do żywności, antybiotyki "polecane" na przeziębienie flora jelitowa jest marna. Jak już to kiszone ogórki i kiszona kapusta. Zresztą bakterie jelitowe to nie tylko witamina K, ale o tym to już poczytaj samodzielnie, bo za dużo pisania. Ale to tylko moje łopatologiczne rozumowanie, jeśli uważasz, ze powinienem i tak je sumplementowac niezależnie, przychylam się do tego.
Mówiąc o neuroplastycznosci mózgu, mam konkretnie na myśli sprawnie działające zdolności poznawacze, świeżość umysłu, klarowność myśli i brak problemów z logiczna dedukcja i rozumowaniem, generalnie giętkość myśli. Te wszystkie funkcje niestety uległy nadszarpnięciu przez skuna i na ich poprawie mi zależy przede wszystkim. To mój priorytet. Rady w tym temacie będą dla mnie najcenniejsze. Najpierw regeneracja a potem zabawa w neuroplastyczność... Przecież Ci pisałem
Dlatego właśnie myślałem o noopepcie, który ponoć podnosi NGF w hipokampie, który to właśnie przede wszystkim jest uszkadzany przez mj.
To narazie tyle pytań, zostało mi jeszcze pare odnośnie punktów 2 i 3, ale nie będę zasypywał Cię wszystkim naraz :-D
Szczególnie dwie cechy Noopeptu są niezwykle ważne. Przede wszystkim stymuluje on ekspresję czynników BDNF i NGF w hipokampie.
17 marca 2018Xipbot pisze: Psychodelik nie przeszkadza w kuracji stackiem? Jak często można stosować pieprz z kurkumą? Mógłbym na starcie każdej nocki, kiedy to poświęcam czas na studia+programowanie? W wiadomości prywatnej mógłbym prosić o jakiś protip a'propos opłacalnych zakupów w sieci?
Znów zapomniałem dopisać, a co z polecaną przez wiele osób L-karnityną?
Nie, niestety nie możesz w PW. Jeśli masz już dostęp do działu Sprzedawcy+ (trzeba mieć określoną liczbę postów), to tam wejdź w "Gdzie kupić" i masz temat dotyczący vendorów. Żeby pisać w dziale sprzedawcy, musisz mieć jednak większą liczbę postów - stąd warto abyś poudzielał się na forum. Oczywiście, nie spamując ;-)
Z L-Karnityną to nie do mnie. Prędzej Stteetart coś fajnego o niej powie.
Apropos bupropionu, pisze tylko to, co przeczytałem w necie i na wiki, ze o wiele słabiej wychwytuje doapmine niż noradr:
„bupropion wpływa na liczne neuroprzekaźniki. Jego działanie farmakologiczne opiera się na blokowaniu (inhibicji) wychwytu zwrotnego noradrenaliny i dużo słabiej dopaminy. ” dlatego szukałem czegoś, co ją podbije, bo narazie nie czuje jej znaczącego wzrostu.
Nazwanie Huperzine a lekiem było tylko skrótem myślowym, wybacz. Chociaż pochodzenie z natury niewiele zmienia - w końcu jad kiełbasiany tez jest naturalna substancja - ale nie w tym rzecz. Chodziło mi bardziej o to, ze jego mechanizm nie jest poznany do końca, dlatego nie wiemy, jak mógłby zareagować z moim miksem leków - oczywiście nie powątpiewam w to, ze używany sam jest bezpieczny, bo z pewnością jest.
Znam temat neuroktoksycznosci glutaminianu, ale nie wiedziałem ze racetamy działają na receptory AMPA, właśnie doczytałem ,dzięki
Apropos słońca, to przecież jest cały czas w ciągu dnia, co nie?
A o tej neuroplastycznosci jeszcze raz wspomnę dlaczego jest dla mnie taka ważna - jest to główny czynnik wywołujący moja depresje. To przez jej braki nie mogłem ułożyć sobie życia na uczelni, z rówieśnikami, do tego poczucie niskiej wartości. Dlatego tak to draże.
Czytałem kiedyś ten artykuł o noopepcie, jednak nie jest to artykuł stricte naukowy. Ale widziałem, ze gdzieś w odnośnikach z wiki jest fajny artykuł o noopepcie potwierdzający wzrost NGF i BDNF w hipokampie szczurów:
https://examine.com/supplements/Noopept/
Oddaje się jednak twoim sugestiom apropos noopeptu, ufam doświadczeniu. Daj znać, czy twoim zdaniem będzie bezpieczny przy jednoczesnej suplementacji ssri, bupro, racetamem ( chyba działanie synergiczne , czytałem tez, ze uzupełniają się pod względem działania) i inhibitorem acetylocholinesterazy.
Rozumiem, ze sugerujesz najpierw poczekać jeszcze aż poziom serotoniny wróci do normy zanim zacząć stosowanie noopeptu - jednak ze względu na te dziury w bani nie wiem, czy będę w stanie to w zupełności stwierdzić
Właśnie zastanawiam się, który nootrop będzie w punkcie 2 najlepszy na redukowanie dziur w bani po zielsku, może jakieś sugestie
Apropos punktu trzeciego, o których psychodelkiach myślisz?
Pozdrowienia
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty
Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.
Intensywne używanie marihuany wzmacnia związki kobiet, ale osłabia relacje mężczyzn
Nowe badanie wyjaśnia, dlaczego.
CBŚP rozbiło międzynarodową grupę produkującą marihuanę
Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji zatrzymali pięciu obywateli Serbii i zlikwidowali dwie profesjonalne plantacje konopi innych niż włókniste. Zabezpieczono ponad pół tysiąca roślin oraz 55 kilogramów gotowego suszu. Sprawa ma charakter międzynarodowy.