Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
ODPOWIEDZ
  • 1690 / 511 / 2
@Juliuszo
nie chce nic krakać ale ja sie dorobilem zespolu pozapiramidowego przez polaczenie kwetiapiny i metylofenidatu
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 119 / 16 / 0
@przodownik czy dobrze zrozumiałem, że łączysz MPH z deksamfetaminą? Jakie dawki jednego i drugiego? Normalnie ten sam lekarz Ci to przepisuje, czy na lewo u kilku? Nie obraź się, ale zapytam z ciekawości: masz/miałeś epizody psychotyczne lub manii/CHAD? Pytam, bo budujesz wypowiedzi w specyficzny sposób :)
  • 3117 / 1069 / 0
@epiphone dobrze zrozumiałaś - łączę ze sobą stymulanty w różnych konfiguracjach i dawkach, ale nigdy w sposób nieprzemyślany bądź ryzykowny i do tej pory przynosi to same korzyści. piszą mi to różni lekarze, prywatni i z publicznej służby zdrowia (diagnoza F90). specyficzny styl wypowiedzi może wynikać z Zespołu Aspergera, który zawsze przeszkadzał mi w kontaktach interpersonalnych, ale, co zabawne, na to, poza poprawą kognicji i redukcją obj. zw. z ADHD, metylofenidat pomaga mi także na to, co wielokrotnie tu zaznaczałem - lek ten jest dla mnie ratunkiem (obecnie po części przyczyną pewnych kłopotów), ale nie miałem nigdy epizodu psychotycznego spowodowanego przyjmowaniem w/w stymulantu lub deksamfetaminy.

odnosząc się do powyższej dyskusji, przy okazji, chciałbym wspomnieć, że tak jak tutaj wspomniano - duże dawki metylofenidatu i leków neuroleptycznych lub takich jak trazodon, to nic dobrego i nie tędy droga. może po prostu głowa potrzebuje weekendu, czy tygodnia przerwy, aby odpocząć i zredukować tolerancję + podregulować receptory pod powrót do zażywania, jeśli takie jest planowane.
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 24 / 4 / 0
@Merx tylko ja biorę atenze najczęściej koło 11/12 a kwetiapine tak 12/01 w nocy i to niska dawkę. Jakie objawy miałeś ?
  • 1690 / 511 / 2
Juliuszo pisze:
tylko ja biorę atenze najczęściej koło 11/12 a kwetiapine tak 12/01 w nocy i to niska dawkę. Jakie objawy miałeś ?
To, że bierzesz je w takim odstępie czasowym, minimalizuje ryzyko, ale wcale nie wyklucza interakcji. Wszystko sprowadza się do mechaniki układu nagrody i motoryki w mózgu.

Dlaczego ten miks to proszenie się o kłopoty (nawet z opóźnieniem)?
Mamy tu do czynienia z potężnym konfliktem interesów w obrębie układu dopaminergicznego, a dokładnie w szlaku nigrostriatalnym, który jest głównym "sterownikiem" naszej motoryki.
  • metylofenidat (Atenza): Działa jako NDRI. Hamuje wychwyt zwrotny, pompując dopaminę w szczelinach synaptycznych do nienaturalnie wysokich poziomów.
  • Kwetiapina: To neuroleptyk atypowy. Owszem, w niskich dawkach działa głównie usypiająco (blokada receptorów histaminowych H1), ale nadal jest antagonistą receptorów dopaminowych D2.
Nawet jeśli bierzesz kwetiapinę w nocy, trafiasz w najgorszy możliwy moment okienka farmakokinetycznego: dopamina po MPH zalicza drastyczny spadek (tzw. zjazd/comedown). Twój mózg już jest zdezorientowany deficytem dopaminy, a ty dorzucasz mu lek, który dodatkowo blokuje resztki dostępnych receptorów D2. Ten gwałtowny rollercoaster i deficyt transmisji dopaminergicznej w prążkowiu to bezpośredni zapalnik dla zespołu pozapiramidowego (EPS).

Jakie są objawy zespołu pozapiramidowego (EPS)?
Jeśli to złapiesz, na pewno tego nie zignorujesz. Spektrum objawów dzieli się na kilka kategorii:
  • Akatyzja: Zdecydowanie najczęstsza i najbardziej uciążliwa przy tym miksie. Koszmarny, wewnętrzny niepokój. Uczucie, że rozsadza cię od środka, przymus ciągłego poruszania nogami, wiercenia się, absolutny brak możliwości usiedzenia lub leżenia w bezruchu.
  • Dystonie: Bolesne, mimowolne skurcze mięśni. Najczęściej wykręca szyję (kręcz karku), powoduje nienaturalny ścisk szczęki (trismus) albo wygina palce/nadgarstki.
  • Parkinsonizm polekowy: Zjawisko przypominające chorobę Parkinsona – sztywność mięśniowa (czujesz się jak z drewna), spowolnienie ruchowe (bradykinezja) i charakterystyczne drżenie spoczynkowe, np. rąk.
  • Dyskinezy: Zwykle przy dłuższym stosowaniu, ale to mimowolne i nieskoordynowane ruchy, np. wyginanie tułowia, mlaskanie, dziwne ruchy językiem, których nie jesteś w stanie świadomie powstrzymać.
Organizm każdego reaguje inaczej, ale manipulowanie dopaminą w dwie skrajne strony (najpierw mocny wyrzut, potem sztuczna blokada na zjeździe) zawsze obciąża szlaki motoryczne. Obserwuj organizm – jeśli po wrzuceniu kwetiapiny w nocy zaczyna cię "nosić" zamiast usypiać, to właśnie układ pozapiramidowy bije na alarm.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana może pomóc zwalczyć chorobę Alzheimera

Nowe badania sugerują, że w chorobie Alzheimera równie ważne jak nagromadzenie białek (amyloidu i tau) może być zwalczanie stanu zapalnego w mózgu.

Narkotyki schował w atrapie Biblii. Wpadł po policyjnym pościgu

W trakcie ucieczki uszkodził swój pojazd, a badania wykazały, że mógł być pod wpływem alkoholu i narkotyków. W jego aucie policjanci znaleźli atrapę stylizowaną na Biblię z ukrytymi narkotykami, w tym mefedronem i kokainą. Mężczyzna trafił do policyjnego aresztu i usłyszał już zarzuty.

Kartele zamiast przemycać narkotyki wysyłają „kucharzy” do laboratoriów w Polsce

Meksykańscy przestępcy powiązani z kartelem Sinaloa mieli organizować w Polsce produkcję metamfetaminy w wynajętych posesjach na Podlasiu i w województwie kujawsko-pomorskim. W trzech sprawach zatrzymano łącznie ośmiu obywateli Meksyku, a śledczy uznali te przypadki za element szerszego przesuwania produkcji narkotyków syntetycznych do Europy Środkowo-Wschodniej.