nie chce nic krakać ale ja sie dorobilem zespolu pozapiramidowego przez polaczenie kwetiapiny i metylofenidatu
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
odnosząc się do powyższej dyskusji, przy okazji, chciałbym wspomnieć, że tak jak tutaj wspomniano - duże dawki metylofenidatu i leków neuroleptycznych lub takich jak trazodon, to nic dobrego i nie tędy droga. może po prostu głowa potrzebuje weekendu, czy tygodnia przerwy, aby odpocząć i zredukować tolerancję + podregulować receptory pod powrót do zażywania, jeśli takie jest planowane.
skrzynkaprzodownik@protonmail.com
with regards, przodownik
Juliuszo pisze:tylko ja biorę atenze najczęściej koło 11/12 a kwetiapine tak 12/01 w nocy i to niska dawkę. Jakie objawy miałeś ?
Dlaczego ten miks to proszenie się o kłopoty (nawet z opóźnieniem)?
Mamy tu do czynienia z potężnym konfliktem interesów w obrębie układu dopaminergicznego, a dokładnie w szlaku nigrostriatalnym, który jest głównym "sterownikiem" naszej motoryki.
- metylofenidat (Atenza): Działa jako NDRI. Hamuje wychwyt zwrotny, pompując dopaminę w szczelinach synaptycznych do nienaturalnie wysokich poziomów.
- Kwetiapina: To neuroleptyk atypowy. Owszem, w niskich dawkach działa głównie usypiająco (blokada receptorów histaminowych H1), ale nadal jest antagonistą receptorów dopaminowych D2.
Jakie są objawy zespołu pozapiramidowego (EPS)?
Jeśli to złapiesz, na pewno tego nie zignorujesz. Spektrum objawów dzieli się na kilka kategorii:
- Akatyzja: Zdecydowanie najczęstsza i najbardziej uciążliwa przy tym miksie. Koszmarny, wewnętrzny niepokój. Uczucie, że rozsadza cię od środka, przymus ciągłego poruszania nogami, wiercenia się, absolutny brak możliwości usiedzenia lub leżenia w bezruchu.
- Dystonie: Bolesne, mimowolne skurcze mięśni. Najczęściej wykręca szyję (kręcz karku), powoduje nienaturalny ścisk szczęki (trismus) albo wygina palce/nadgarstki.
- Parkinsonizm polekowy: Zjawisko przypominające chorobę Parkinsona – sztywność mięśniowa (czujesz się jak z drewna), spowolnienie ruchowe (bradykinezja) i charakterystyczne drżenie spoczynkowe, np. rąk.
- Dyskinezy: Zwykle przy dłuższym stosowaniu, ale to mimowolne i nieskoordynowane ruchy, np. wyginanie tułowia, mlaskanie, dziwne ruchy językiem, których nie jesteś w stanie świadomie powstrzymać.
29 stycznia 2026fioridelmale pisze: Byłem u okulisty na 2 wizytach. Jedna wizyta bez przyjęcia leku, druga lekko ponad 2h od przyjęcia leku (co prawda w tamten dzień na czczo). Obawiałem się, że to kwestia ciśnienia w oku, moja mama też miała kiedyś jakieś problemy związane z jaskrą, a metylo jest wtedy niewskazane. Pierwszy lekarz badał dna oko po kroplach i nie widział żadnego problemu, zasugerował zmianę szkieł. Ciśnienie było przy dolnej granicy. W przypadku drugiej wizyty miałem badanie bez kropienia oczu - lekarz potwierdził, że przydałoby się dołożyć +0.5 mocniejsze szkła i zmienić trochę oś cylindra, bo oko które się męczy ma znacznie mocniejszy astygmatyzm niż to silniejsze oko.
Jestem optometrystą i doradzam Ci zmianę okularów na mocniejsze. Powinno załatwić sprawę.
- Problem bazowy, nie lek:
Tętno spoczynkowe 80-90 bpm bez leków jest za wysokie. Przyczyną jest słaba kondycja, niedobory lub brak badań, a nie sam metylofenidat. - Standard fizjologiczny:
Wzrost tętna o 10-15 bpm po stymulantach to normalny i przewidywalny efekt medyczny. - Błędna stygmatyzacja leczenia:
Łączenie stymulantów z beta-blokerami to standardowy protokół medyczny, a nie "kombinowanie". - Brak cierpliwości:
Organizm potrzebuje 2-4 tygodni na adaptację. Nagłe odstawienie leku uniemożliwia ten proces.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Kawa - budzi i wydłuża życie
Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje
Użytkownicy psychodelików inaczej przetwarzają emocje, m.in. szybciej rozpoznają zagrożenie - wynika z badania UJ. Kierujący nim prof. Michał Bola podkreślił, że przeciera ono szlaki w obszarze neuroobrazowania użytkowników psychodelików, jednak pełne zrozumienie ich wpływu na mózg wymaga wielu lat pracy.
Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków
Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.