Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
ODPOWIEDZ
  • 1703 / 517 / 2
@Juliuszo
nie chce nic krakać ale ja sie dorobilem zespolu pozapiramidowego przez polaczenie kwetiapiny i metylofenidatu
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 120 / 17 / 0
@przodownik czy dobrze zrozumiałem, że łączysz MPH z deksamfetaminą? Jakie dawki jednego i drugiego? Normalnie ten sam lekarz Ci to przepisuje, czy na lewo u kilku? Nie obraź się, ale zapytam z ciekawości: masz/miałeś epizody psychotyczne lub manii/CHAD? Pytam, bo budujesz wypowiedzi w specyficzny sposób :)
  • 3118 / 1070 / 0
@epiphone dobrze zrozumiałaś - łączę ze sobą stymulanty w różnych konfiguracjach i dawkach, ale nigdy w sposób nieprzemyślany bądź ryzykowny i do tej pory przynosi to same korzyści. piszą mi to różni lekarze, prywatni i z publicznej służby zdrowia (diagnoza F90). specyficzny styl wypowiedzi może wynikać z Zespołu Aspergera, który zawsze przeszkadzał mi w kontaktach interpersonalnych, ale, co zabawne, na to, poza poprawą kognicji i redukcją obj. zw. z ADHD, metylofenidat pomaga mi także na to, co wielokrotnie tu zaznaczałem - lek ten jest dla mnie ratunkiem (obecnie po części przyczyną pewnych kłopotów), ale nie miałem nigdy epizodu psychotycznego spowodowanego przyjmowaniem w/w stymulantu lub deksamfetaminy.

odnosząc się do powyższej dyskusji, przy okazji, chciałbym wspomnieć, że tak jak tutaj wspomniano - duże dawki metylofenidatu i leków neuroleptycznych lub takich jak trazodon, to nic dobrego i nie tędy droga. może po prostu głowa potrzebuje weekendu, czy tygodnia przerwy, aby odpocząć i zredukować tolerancję + podregulować receptory pod powrót do zażywania, jeśli takie jest planowane.
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 24 / 4 / 0
@Merx tylko ja biorę atenze najczęściej koło 11/12 a kwetiapine tak 12/01 w nocy i to niska dawkę. Jakie objawy miałeś ?
  • 1703 / 517 / 2
Juliuszo pisze:
tylko ja biorę atenze najczęściej koło 11/12 a kwetiapine tak 12/01 w nocy i to niska dawkę. Jakie objawy miałeś ?
To, że bierzesz je w takim odstępie czasowym, minimalizuje ryzyko, ale wcale nie wyklucza interakcji. Wszystko sprowadza się do mechaniki układu nagrody i motoryki w mózgu.

Dlaczego ten miks to proszenie się o kłopoty (nawet z opóźnieniem)?
Mamy tu do czynienia z potężnym konfliktem interesów w obrębie układu dopaminergicznego, a dokładnie w szlaku nigrostriatalnym, który jest głównym "sterownikiem" naszej motoryki.
  • metylofenidat (Atenza): Działa jako NDRI. Hamuje wychwyt zwrotny, pompując dopaminę w szczelinach synaptycznych do nienaturalnie wysokich poziomów.
  • Kwetiapina: To neuroleptyk atypowy. Owszem, w niskich dawkach działa głównie usypiająco (blokada receptorów histaminowych H1), ale nadal jest antagonistą receptorów dopaminowych D2.
Nawet jeśli bierzesz kwetiapinę w nocy, trafiasz w najgorszy możliwy moment okienka farmakokinetycznego: dopamina po MPH zalicza drastyczny spadek (tzw. zjazd/comedown). Twój mózg już jest zdezorientowany deficytem dopaminy, a ty dorzucasz mu lek, który dodatkowo blokuje resztki dostępnych receptorów D2. Ten gwałtowny rollercoaster i deficyt transmisji dopaminergicznej w prążkowiu to bezpośredni zapalnik dla zespołu pozapiramidowego (EPS).

Jakie są objawy zespołu pozapiramidowego (EPS)?
Jeśli to złapiesz, na pewno tego nie zignorujesz. Spektrum objawów dzieli się na kilka kategorii:
  • Akatyzja: Zdecydowanie najczęstsza i najbardziej uciążliwa przy tym miksie. Koszmarny, wewnętrzny niepokój. Uczucie, że rozsadza cię od środka, przymus ciągłego poruszania nogami, wiercenia się, absolutny brak możliwości usiedzenia lub leżenia w bezruchu.
  • Dystonie: Bolesne, mimowolne skurcze mięśni. Najczęściej wykręca szyję (kręcz karku), powoduje nienaturalny ścisk szczęki (trismus) albo wygina palce/nadgarstki.
  • Parkinsonizm polekowy: Zjawisko przypominające chorobę Parkinsona – sztywność mięśniowa (czujesz się jak z drewna), spowolnienie ruchowe (bradykinezja) i charakterystyczne drżenie spoczynkowe, np. rąk.
  • Dyskinezy: Zwykle przy dłuższym stosowaniu, ale to mimowolne i nieskoordynowane ruchy, np. wyginanie tułowia, mlaskanie, dziwne ruchy językiem, których nie jesteś w stanie świadomie powstrzymać.
Organizm każdego reaguje inaczej, ale manipulowanie dopaminą w dwie skrajne strony (najpierw mocny wyrzut, potem sztuczna blokada na zjeździe) zawsze obciąża szlaki motoryczne. Obserwuj organizm – jeśli po wrzuceniu kwetiapiny w nocy zaczyna cię "nosić" zamiast usypiać, to właśnie układ pozapiramidowy bije na alarm.
  • 6 / 1 / 0
29 stycznia 2026fioridelmale pisze:
Byłem u okulisty na 2 wizytach. Jedna wizyta bez przyjęcia leku, druga lekko ponad 2h od przyjęcia leku (co prawda w tamten dzień na czczo). Obawiałem się, że to kwestia ciśnienia w oku, moja mama też miała kiedyś jakieś problemy związane z jaskrą, a metylo jest wtedy niewskazane. Pierwszy lekarz badał dna oko po kroplach i nie widział żadnego problemu, zasugerował zmianę szkieł. Ciśnienie było przy dolnej granicy. W przypadku drugiej wizyty miałem badanie bez kropienia oczu - lekarz potwierdził, że przydałoby się dołożyć +0.5 mocniejsze szkła i zmienić trochę oś cylindra, bo oko które się męczy ma znacznie mocniejszy astygmatyzm niż to silniejsze oko.
Po MPH obniża się amplituda akomodacji. Czyli mówiąc prostszym językiem - masz za słabe okulary, ale po MPH Twoje oczy bardziej się w nich męczą.
Jestem optometrystą i doradzam Ci zmianę okularów na mocniejsze. Powinno załatwić sprawę.
  • 6 / 1 / 0
jak bardzo podnosi wam tętno metylofenidat (zarówno ir jak i cr)? u mnie to jakieś ~10/15bpm więcej. niestety w moim przypadku tyle wystarczy żeby moje tętno w spoczynku sięgało 95-105bpm, przez co pewnie muszę zaprzestać leczenia jakimikolwiek stymulantami (przy elvanse jest to samo). niektórym z tego co wiem przepisują beta-blokery w takiej sytuacji, ale dla mnie to już zbytnie "kombinowanie".
  • 1703 / 517 / 2
@undefined
  • Problem bazowy, nie lek:
    Tętno spoczynkowe 80-90 bpm bez leków jest za wysokie. Przyczyną jest słaba kondycja, niedobory lub brak badań, a nie sam metylofenidat.
  • Standard fizjologiczny:
    Wzrost tętna o 10-15 bpm po stymulantach to normalny i przewidywalny efekt medyczny.
  • Błędna stygmatyzacja leczenia:
    Łączenie stymulantów z beta-blokerami to standardowy protokół medyczny, a nie "kombinowanie".
  • Brak cierpliwości:
    Organizm potrzebuje 2-4 tygodni na adaptację. Nagłe odstawienie leku uniemożliwia ten proces.
Gratuluje, prawie skutecznie pytaniem próbujesz sabotować leczenie ADHD przez brak wiedzy medycznej i irracjonalny lęk przed politerapią. XD
  • 6 / 1 / 0
tak, doskonale wiem, że moje tętno już bazowo jest niezdrowe — nigdzie nie wspominam, jakoby ten problem wywoływał metylofenidat. chodzi mi wyłącznie o to, że przez to znacznie go pogarsza — bo o ile 80-90bpm jeszcze mieści się w normie (choć ledwo, bo górna granica z tego co mi wiadomo to 100, już nie patrząc jakoś dokładniej na normy względem wieku), to ponad 100bpm już nawet czysto "formalnie" jest problemem. dlatego piszę że muszę, przynajmniej na razie, zaprzestać leczenia stymulantami. wiem także jakie skutki mają stymulanty, nie dziwi mnie fakt wzrostu tętna. po drugie moje leczenie trwa już nieprzerwanie od roku, więc nie ma mowy o żadnym "okresie adaptacyjnym". moje pytanie wynika z czystej ciekawości jak to jest u innych i jak to się rozkłada, wiem, że na tętno wpływa bardzo wiele czynników i nie szukam żadnego "uniwersalnego" czy "jedynego prawidłowego" odnośnika. przedstawienie po krótce mojej sytuacji było jedynie luźnym nakreśleniem powodu mojego pytania. a co do stygmatyzacji — no cóż %-D bywa. wolę zwyczajnie tego nie brać.
ODPOWIEDZ
Newsy
Kawa - budzi i wydłuża życie

Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.

Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje

Użytkownicy psychodelików inaczej przetwarzają emocje, m.in. szybciej rozpoznają zagrożenie - wynika z badania UJ. Kierujący nim prof. Michał Bola podkreślił, że przeciera ono szlaki w obszarze neuroobrazowania użytkowników psychodelików, jednak pełne zrozumienie ich wpływu na mózg wymaga wielu lat pracy.

Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków

Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.