Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 1878 / 197 / 0
Zamiast podawać wysokość lepiej mów jaką masz pojemność w ml
Zakonnik Wielu Zakonów
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
  • 2022 / 334 / 0
Tykwa okuta aluminium, 12 cm, około 200-220 ml.
@LiquidStranger znasz jakąś yerbę mocniejszą od taragui energia?
Tylko nie Despelady, bo za nimi nie przepadam.
Poza tym - ile razy zalewasz yerbę? Ja średnio 3-4 zalania. Później już robi się wodnista.
Uwaga! Użytkownik yoshi420 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1941 / 193 / 0
@IamYourFather, Pajarito jest jedną z najmocniejszych, na mnie chyba najmocniej działała. Mówię tu o Yerbach bez dodatków.

Ja mam porcelanową, a ostatnią, też porcelanową stłukłem, niechcący ;)
Take DXM and Be Happy
  • 2022 / 334 / 0
Moja aluminiowa służy mi już dobre 2 lata. Podobnie zresztą jak bombilla.
Dokładnie taki model:
tykwa.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Uwaga! Użytkownik yoshi420 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1878 / 197 / 0
10 września 2021IamYourFather pisze:
Tykwa okuta aluminium, 12 cm, około 200-220 ml.
@LiquidStranger znasz jakąś yerbę mocniejszą od taragui energia?
Tylko nie Despelady, bo za nimi nie przepadam.
Poza tym - ile razy zalewasz yerbę? Ja średnio 3-4 zalania. Później już robi się wodnista.
Od Teragui nic mocniejszego w życiu nie piłem %-D. Z racji, że moje Matero ma 350ml całkiem dużo suszu się tam mieści, im więcej nasypie tym więcej razy mogę zalać. Ale tak średnio przy 5-6 już robi się wodnista, zakładając, że nasypię dużo i że nalewam po brzegi
Zakonnik Wielu Zakonów
Tak zwany Wielozakonnik
  • 2022 / 334 / 0
Dużo tzn ile? Pół naczynia, 3/4?
BTW co się dzieje z yerbą jak zaleje się większą temp od zalecanej?
Traci wartości odżywcze tak? Czy chodzi o smak. Jak np. przy kawie rozpuszczalnej.
  • 260 / 22 / 1
Będzie bardziej gorzka i podobno jakieś tam rakotwórcze gówno się wydziela ale chuj wi czy trzeba się tego obawiać.
Plus znalazłem że yerba zalana wrzątkiem będzie miała mniej kofeiny macie artykuł.
  • 217 / 117 / 0
@NTM3689 dzięki, do tej pory wyznawaca zalewania wrzątkiem hir, ale właśnie zmieniłem swoje zdanie
jeżeli nie chce jebać sięz jakimś termometrem i po prostu mieszać wrzątek z kranówką to jak to robić? wlać trochę kranówki do naczynka z yerba i zalać, czy miksować kranówkę z wrzątkiem w innym pojemniku i wtedy dopiero zalać....?
Uwaga! Użytkownik bulku nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1878 / 197 / 0
11 września 2021IamYourFather pisze:
Dużo tzn ile? Pół naczynia, 3/4?
BTW co się dzieje z yerbą jak zaleje się większą temp od zalecanej?
Traci wartości odżywcze tak? Czy chodzi o smak. Jak np. przy kawie rozpuszczalnej.
3/4

Cytując Czajnikowy.pl, gdy zalejemy Yerbę wrzatkiem, to ona się "obrazi", i zapewne miał tutaj na myśli walory smakowe. Czasami zalewałem świeżo ugotowaną, różnicy nie odczułem. Ewentualnie na początku połowę naczynia zalewam zimną wodą, potem daje wrzątek. Jak ktoś ma termostat w czajniku może ustawić gotowanie na 90-95C (Tak jak ja %-D)

Co do mieszania wody zimnej z ciepłą, pomysł @bulku wydaje się najlepszy/najbezpieczniejszy. Zalewamy Yerbę zmiksowaną wodą która osiągnęła odpowiednią temperaturę
Zakonnik Wielu Zakonów
Tak zwany Wielozakonnik
  • 260 / 22 / 1
Ja zawsze gotuje normalnie, po zagotowaniu otwieram "górę czajnika" i czekam aż przestygnie 3-4 minuty. Po tym czasie woda ma ok 80*C
Jak ci się śpieszy to śmiało wlej trochę wody o zimnej/pokojowej temperaturze.
ODPOWIEDZ
Newsy
Palenie marihuany na mrozie: Dlaczego „faza” uderza dopiero po wejściu do ciepła?

Stoisz na balkonie, skulony w kurtce, przestępując z nogi na nogę. Jest minus pięć stopni. Odpalasz jointa, zaciągasz się mroźnym powietrzem i… masz wrażenie, że to nic nie daje. „Słaby temat?” – myślisz. Dopiero gdy wchodzisz do ciepłego salonu i zdejmujesz czapkę, rzeczywistość uderza Cię z siłą pociągu towarowego. Nogi robią się miękkie, a głowa nagle waży tonę.

Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód

Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.

Flara wyniuchała narkotyki. Były ukryte w paczce

Ponad pół kilograma amfetaminy przechwycili funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego podczas rutynowej kontroli przesyłek w sortowni w Pruszczu Gdańskim. Narkotyki ukryte w paczce zostały wykryte dzięki czujności psa służbowego Flara.