Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 16 / / 0
nie wiem, jak przeciwutleniacze działają na mózg, ale teraz jest sezon na jagody, borówki i inne niebieskie owoce ;-)
  • 1 / / 0
"Między innymi poprzez usprawnienie syntezy neuroprzekaźników piracetam poprawia metabolizm neuronów ośrodkowego układu nerwowego. To działanie jest szczególnie widoczne w stanach zmniejszonej aktywności OUN. Skutkuje to usprawnieniem zapamiętywania i przypominania, koncentracji uwagi oraz poprawą sprawności psychofizycznej. Inny mechanizm działania to zmniejszanie lepkości krwi oraz usprawnianie mikrokrążenia bez poszerzania naczyń ani zmiany ciśnienia krwi." hmm może i brzmi w miejscach niektórych jak przeciwutleniacz. Ale borówki czy inne owoce niebieskie mają tyle przeciwutleniaczy co pokarm kreatyny. Więc lek działa na takiej zasadzie chyba jak kreatyna na kulturystów. Z pokarmu tyle jej nie uzyskają a syntetycznie skumulowana w tabletkach daje widoczne efekty. Więc ile jesteś w stanie zjeść borówek aby uzyskać takie stężenie jak w jednej tabletce? Czerwone wino też posiada przeciwutleniacze a jestem pewien że po dwóch butelkach będziesz jeszcze bardziej otępiały ;)
Uwaga! Użytkownik foxfire nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3490 / 55 / 0
Z przeciwutlenianiem raczej piracetam ma niewiele wspólnego. Ale chroni neurony przed uszkodzeniami, może też przed wolnymi rodnikami.
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 148 / 12 / 0
Choroba Parkinsona niszczy układ nerwowy, a jako pierwsze są nią dotknięte te części mózgu, które produkują dopaminę – związek chemiczny odpowiedzialny za przekazywanie impulsów nerwowych między komórkami nerwowymi. W chP ilość dopaminy produkowanej przez mózg okazuje się być niewystarczająca dla jego potrzeb. W takim przypadku nawet prosta czynność jak chodzenie może być utrudniona. 
Roślinne alternatywy przy leczeniu parkinsona

skocz do strony >
http://www.parkinson.bydgoszcz.pl/wortal/bob.html
  • 127 / 1 / 0
OMG. Piracetam daje niewielkie efekty, jadłem go w większych dawkach niż zalecane 1200-1200. Wasze mózgi nie zaczną pracować 2* szybciej co najwyżej 1,1-1,2*. Lepiej te pieniądze wydać na coś innego ;))
Jadłem również pramiracetam, terapia trwała 3 m-ce, patrząc wstecz myślę że nie powinna trwać dłużej niż miesiąc i przerwa 45 dniowa. Największe efekty zauważalne są po odstawieniu nootropów (wg. mnie).
Uczyć się, uczyć i jeszcze raz uczyć!! To najlepsza metoda na doping mózgu;))

POZDRAWIAM
  • 0 / / 0
Z metod manualnych na poprawe pamieci zalecam proste cwiczenie z ktorego sam korzystam.
Jadac do pracy, z muzyka na uszach (mpk nie auto, taniej no i kontakt z ludzmi), staram sie zapamietywac wyrywkowe rzeczy, nazwy przystankow, szyldy, rzeczy ktore bede mogl pozniej zweryfikowac.
Jako ze dlugoletnia przygoda z weedem, amfa i cala galaktyka pigul, pigulek i piguleczek zniszczyla pamiec, do tego stopnia ze przez pierwszy tydzien ze swoja dziewucha dawna, nie moglem sobie zwizualizowac w glowie jej twarzy.

Jesli chodzi o podstawowe procesy mysleniowe, rozgarniecie, myslenie (czesto zdarzalo sie zapychac) i ogolny orient, sam nie wiem jak to utrzymac w formie. Zdarzalo sie ze szukalem telefonu przez 20 minut po mieszkaniu, w koncu krzyknalem do dziuni swojej zeby dzwonila na moj numer, po czym wryl mnie w ziemie fakt ze dzwoni mi dlon, a dokladniej tel. ktory w niej caly czas trzymalem. Szukanie zapalniczek kiedy leza wprost przedemna. Chowanie chleba do lodowki, a wedlin do chlebaka. ehh szkoda gadac.
Doszlo mi z czasem wiecej obowiazkow, firma, narzeczona, ludzie ktorzy sa pod moja opieka i wobec ktorych mam zobowiazania. To chyba wymusilo na mnie 120% skupienia, i z czasem zazegnalo wieksza czesc problemu, ogarnelo mnie. Aczkolwiek czasem zdarzy sie syndrom pana hillarego.
  • 38 / 1 / 0
DOBRE SAMOPOCZUCIE , SPRAWNY UMYSŁ , ZDROWIE =

wysypianie sie , sport ( 30 min dziennie lub intensywniej 3 razy w tyg ( silka , aeroby , BASEN )
omijanie stresu ( no nie da sie :P ) , SAUNA , spacery , sex , ograniczyc tłuste żarcie ( czyli ciezkostrawne potrawy) , ograniczyc hujowe zarcie ( sól , FAST FOODY WSZELKIEJ MAŚCI ), jesc owoce i wazywa , pic wode ( mineralna , nie zrodlana , omijac ZYWIEC ), nie pic gówna ( cola , fanta , oranzada itp itd ) , joga , medytacja , nie ćpaćnajlepiej , przynajmniej ograniczyć( raz na 2 tyg ?? ) , od czasu do czasu wakacje , urlop ( dla tych c pracuja )

farmaceutyki :

piraceteam ( memotropil chyba najlepiej wychodzi , cos kolo 30zł na miesiac 1200mg)
vitaminy ( komplex Olimp najlepiej , ful wypas zestaw koszt 11zl allegro , 16zł skelp 30sztuk )
omega 3 ( olimp 60sztuk ok 12zł )

mozna dozucic lucetam , miloząb (placebo ? ) , żeń-szeń , magnez - ale to jest w tym zestawie witamin prucz zenszenia

wszsytko w temacie , nie ma co wiecej wymyslac :P
pozdrawiam
  • 1709 / 11 / 0
Ja ze swojej strony polecam rozwiązywanie krzyżówek :-p najlepiej z rana zaraz po przebudzeniu by mózg się załadował no i można dużo wynieść z tego ;-)
  • 27 / 3 / 0
olimp vita-min multiple sport - cena / jakość najlepsze na rynku, stara wersja była jeszcze lepsza (z sylimaryną)
chodzi o formę witamin - to są chelaty( formy organiczne)+ bajery typu wyciąg z karczocha itp.
po chuj do piracetamu dorzucać lucetam?
  • 329 / 9 / 0
No tak ale ja tez moge wypisac te srodki na doping mózgu wraz z opisami ,problem polega na tym ze tu nikt tego nie stosuje i niewiadomo ktory najlepszy;/// jeden środek trzeba stosowac co najmniej 5 miesiecy zeby stwierdzic czy on działa czy nie.wiec zanim przekopie się przez wszystkie podane w tym temacie to będe już chyba babcią;/ ludzie czy wy naprawdę stosujecie tylko piracetem na pamięć i koncentrację i nic wiecej?? Przecież w dobie internetu mozna dostać wszystko,jesli ktos ma jeszcze kasę to już wogóle.
Według ostatnich sondaży CBOSu 25% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość.Pozostałe 75% nie ma pieniędzy na narkotyki

/Pogłoski o moim permie są stanowczo przesadzone/
ODPOWIEDZ
Newsy
Wystarczy sekunda i kolor się zmienia. Ten tatuaż wykrywa groźną pigułkę w twoim napoju

Chociaż dużo mówi się o zagrożeniu, jakie niosą ze sobą tzw. pigułki gwałtu, rozpoznanie ich na imprezie wciąż bywa trudne. Właśnie dlatego naukowcy z Korei Południowej zaprezentowali nowatorskie rozwiązanie, które działa błyskawicznie i jest niemal niewidoczne.

Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.

Policjant złapany z narkotykami w Kołobrzegu. Prokuratura i policja ujawniły nowe fakty

Podczas festiwalu muzyki elektronicznej w Kołobrzegu zatrzymany został 40-letni policjant z Gdańska, który miał przy sobie narkotyki. - Została uruchomiona procedura zawieszenia policjanta w czynnościach służbowych - mówi o2.pl asp. szt. Mariusz Chrzanowski, rzecznik prasowy KMP w Gdańsku.