Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 2116 / 634 / 0
"Wzgórze psów" - Żulczyk, mamy całą tablicę Mendelejewa, choć nie jest to książka o stricte ćpaniu. Z tych "z tematu", to każdemu, kto tylko pyta, polecam "Gady" Sokołowskiego. Jak ktoś z czynnych/emerytowanych opiowraków znajdzie bardziej prawdziwą, to niech mi da znać. ;-)

Edit: ooo, zauważyłam, że @Klepsydra też poleca. Propsik.
A Maleńczuk, cóż, przekoloryzowane - wiadomo - natomiast do podobnych wniosków doszłam, co on w pewnym rozdziale - że gdybym nie znalazła "ulgi" w ćpaniu, to nie wytrzymałabym w pewnym momencie. Za to "Próba kwasu..." bardzo fajnie oddaje klimat zbliżony do LVP.

Ach, jeszcze "Milion małych kawałków" Freya.
I bardzo miło widzieć wzmiankę o PKD, bo co jak co, ale talent i ostre psychozy post-amfetaminowe (jak to uważał, że Lem jest tajnym projektem komunistów) to on miał.

"morfina" Twardocha, ta Bułhakowa też - w obu wersjach dla patrzadełek - i mamy mały komplet. Burroughs to taka klasyka, że przewija się od pierwszej strony.
widzę szalonych, którzy chodzili po morzu
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
  • 657 / 93 / 0
13 czerwca 2017SandS pisze:

Ogólnie dowolna biografia jakiegokolwiek rockersa (jakżeby inaczej).
akurat biografia bowiego w tym względzie skąpa, ale może nie podpada pod rockersa ;)
Uwaga! Użytkownik KickInTheEye nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 906 / 75 / 19
Jeszcze ta biografia Axla Rosa u mnie leży i nie mam kiedy się za nią zabrać, ale tematyka nadal sex, drugs and rock 'n' roll.

Głównie to z tych biografi także się dowiedzieć można, jak sobie pogrywają coraz bardziej producenci z zespołani, jak w chuja ich robią, jakie ultimatum stawiają, sami narzucają im jakiś konkretny wizerunek i na koniec współpraca może się zacząć oczywiście po podpisaniu przez wszystkich członków zeapołu cyrografu, że tak naprawdę, to prawo do nazwy zespołu ma producent i hajsem on rozporząca i noże w każdej chwili wyjebać z "jego" zespołu wszystkich członków (a jak nie podpiszą tego cyrogtafu, to się sami przecież bez producenta nie wypromują).
Is it time for your medication, Mr. Brown?
  • 128 / 100 / 0
Ja raz jeszcze wspomnę, żeby promować - dowolna książka Philipa K. Dicka. Twórczość wybitnie dla fanów psychodelików. W każdej książce są elementy psychodeliczne, w niektórych nawet wprost występują dziwne substancje, jak chodźmy w subiektywnie najlepszym "Ubiku". W "Valis" jest wprost wspomniane ćpanie LSD. Dick to też ojciec głębokiej paranoi przenikającej literaturę. Taki duchowy ojciec "Matrixa".

Z Bułhakowa jeszcze "Pamiętniki Młodego Lekarza". Wspomniana rosyjska adaptacja filmowa, "morfina" to konglomerat "morfiny" i "Pamiętników".

P.S. Oglądałem jakiś stary wywiad ze Stanisławem Lemem i wspominał, że brał psylocybinę pod opieką psychiatry. O_o
Vis a vis z drzwiami
Od pokoju do planety
  • 1316 / 234 / 0
14 czerwca 2017Camel pisze:
P.S. Oglądałem jakiś stary wywiad ze Stanisławem Lemem i wspominał, że brał psylocybinę pod opieką psychiatry. O_o
No! To w końcu wyjaśnia skąd potrafił tak przekonująco opisać ładowanie się psychodelika w "Katarze"!
Jesteś ćpunem? Znasz polski? Umiesz pisać? Napisz raport dla neurogroove!
Spoiler:
  • 916 / 171 / 0
Ostrzegam ze pamiętniki narkomanki mimo wdzięcznej nazwy są dla emo nie narkomanów. Dzięki za Diune już jestem w 1/5 podróży po psychodelicznym wszechświecie Franka Herberta. Jeszcze książki np III rzesza na haju, bezpropagandowe spojrzenie na np metamfetaminę. Jak ktoś już wcześniej pisał te z okresu międzywojennego nawet o opio mówią pozytywnie. Interesujące.
Piętnastu chłopa na umrzyka skrzyni ho aj ho i w butelce rum. Pij na zdrowie resztę czort uczyni.
  • 1141 / 117 / 0
nie wierzę, że nikt nie wymienił "Relaks Amerykański" - Juliusz Strachota.

Uzależnienie od alprazolamu. Króciutkie, polecam.
Uwaga! Użytkownik Static nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3854 / 316 / 0
14 czerwca 2017endother pisze:
Ostrzegam ze pamiętniki narkomanki mimo wdzięcznej nazwy są dla emo nie narkomanów.
Dołączanie żyletek do 'dzieł' tej Pani byłoby całkiem zgrabnym zabiegiem marketingowym. Czytałem 'alkohol, prochy i ja' parę lat temu i nie pamiętam, abym od tamtej pory czytał coś bardziej pretensjonalnego i spierdolonego.
Uwaga! Użytkownik Procent jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2116 / 634 / 0
14 czerwca 2017Static pisze:
nie wierzę, że nikt nie wymienił "Relaks Amerykański" - Juliusz Strachota.

Uzależnienie od alprazolamu. Króciutkie, polecam.
To ten od artykułu - chyba w GW - o "xanax shopping"? Jeśli tak, to również polecam.
Edit: tak, macie:
http://wyborcza.pl/duzyformat/1,127290, ... cpuna.html
http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,1521 ... takim.html
Jak ktoś ma paywalla, to niech sobie wyszuka tu - https://neurogroove.info/aggregator/sources/5?page=726

Poluję za to wszędzie na książkę tego psychiatry uzależnionego od heroiny, na hajpie był kiedyś całkiem długi wstęp; na LC ma mierne oceny, ale zweryfikowałabym sama sobie.
"Moja heroina, świadectwo psychiatry" - M. Kozłowski, jak ktoś ma to ozłocę karmą - format obojętny, przerobię sobie OCRem.
widzę szalonych, którzy chodzili po morzu
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
  • 1141 / 117 / 0
Tak to ten :) Historia inspirowana jego własnymi przeżyciami.
Uwaga! Użytkownik Static nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło

Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.

Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym

USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.

DMT, meskalina i psylocybina mogły wyewoluować jako narzędzia ekologiczne

Chińscy naukowcy uważają, że naturalne substancje halucynogenne mogły ewoluować przede wszystkim jako narzędzia ekologiczne, pomagające organizmom przetrwać, bronić się i wchodzić w interakcje z innymi gatunkami.