Ostatnio krzyże u nas modne. Bardziej niż zwykle.
Czemu chcesz znać hierarchię? Podaj mi jeden dobry powód. O tej księdze też możemy pogadać, ale mam nadzieję, że nie korzystasz ani z wersji netowych, ani z jakiejkolwiek księgarni.
Tak, są też hierarchie aniołów. Właśnie wg. wiary chrześcijańskiej tzw. diabeł i jemu podobni, to upadłe anioły. Powiem Ci tak, ci, którzy to mówią, to upadłe matoły.
Jest wiele poziomów, tak to nazwę, ale na serio, po wydzieleniu.
borrasca pisze:To już byłby chyba mój drugi tytuł na tym forum, hehe.
Szczegóły, proszę. :-)
@carnage
to Monroe tez tak pisal ? ;) Jego tworczosc znam tylko szczatkowo. Jest takie powiedzenie z kregu buddyjskiego (chyba), cos w stylu, ze kto w co wierzy, tam trafi po smierci. Wyobrazenia potrafia dawac sile wielu istotom, a nawet stwarzac "swiaty" (i istoty rowniez, lub sie moga pod to podszywac)
Najlepiej, ze tak brzydko powiem, pierdolic takie sprawy i sie w to nie zaglebiac. Do "zbawienia" to nie jest nikomu koniecznie potrzebne. No chyba, ze sie jest do tego powolanym, wybranym, czy co tam. Nie wiem, w sumie nie moja bajka.
Tak mje sie przyenjajmiej wydeje.
Znow sie wtracilem ^_^
Czemu chcesz znać hierarchię? Podaj mi jeden dobry powód
Ksiazek tych niemam aktualnie i ani mysle z nimi kombinowac- choc mam znajoma ktora to robi- w celu ratownia swojego dziecka.
Wizja katolickiego piekla jest smieszna i dawno tak na to nie patrze. Z tego co jednak wiem, szamani w niektorych kulturach dzielili sie na bialych i czarnych (odpowiadajacych za kontakt z Bostwami niebianskimi i chtonicznymi), lecz zabyty mialy zawsze charakter ambiwalentny- zeby zachowana byla rownowaga.
Dobra, czekam na wydzielenie
to Monroe tez tak pisal ?
carnage9 pisze:Dzieki mapie zawsze latwiej sie odnalezc. Zycie jest na tyle nieprzewidywalne, ze nigdy nie wiadomo jaka wiedza sie przyda- nigdy nie mow nigdy. Natomiast znajomosc obyczajow i swojej pozycji moze tylko pomoc nie popelnic jakiejs niewybaczalnej gafy- bo nie wszedzie docenia sie "dobre checi". Poza tym? szczera ciekawosc hmm czyli pierwszy stopien?:)
Ksiazek tych niemam aktualnie i ani mysle z nimi kombinowac- choc mam znajoma ktora to robi- w celu ratownia swojego dziecka.
Wizja katolickiego piekla jest smieszna i dawno tak na to nie patrze. Z tego co jednak wiem, szamani w niektorych kulturach dzielili sie na bialych i czarnych (odpowiadajacych za kontakt z Bostwami niebianskimi i chtonicznymi), lecz zabyty mialy zawsze charakter ambiwalentny- zeby zachowana byla rownowaga.
Dobra, czekam na wydzielenie
Powiedz jej, że źle robi. Nie w sensie zła jako zła, to już przekroczyła, wg. naszych podań klechowych. Robi to źle, bo nie zna szczegółów.
Czekam też. To może być długa dyskusja.
Propozycja - Rozmowy w toku na temat, w który nie każdy wierzy, ale to akurat nie ma żadnego znaczenia. Jakieś inne propozycje?
Co do stopnia. Hmm nie jestem takim glupcem aby tego typu wiedze w ogole starac sie wykorzystac. Gdyby nie ciekawosc pewnie nadal zyl bym marnym, schematycznym zyciem, chodzac 1 na miesiac do kosciola i zostajac zupelnym ignorantem. Grzechem jest moim zdaniem slepa wiara, a nie chec poznania i uczenia sie:)
Niby tak, tylko czego w tym przypadku chciałbyś się nauczyć?
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Naproksen i LSD w bałtyckich krabach. Jak leki trafiają do morza?
Indonezja: Najstarszy dowód na użycie substancji psychoaktywnej - sprzed 25 tys. lat
Mieszkańcy indonezyjskiej wyspy Sulawesi już 25 tys. lat temu wykorzystywali orzechy betelowe jako substancję psychoaktywną - wykazały nowe badania. Nawyk, który początkowo mógł być sposobem na złagodzenie bólu zębów, stał się najstarszym na świecie dowodem używania substancji psychoaktywnej.
Marihuana zmniejsza stres? To nie musi być prawda
Regularni użytkownicy konopi często deklarują, że marihuana pomaga im w walce ze stresem. Najnowsze ustalenia naukowców pokazują jednak, że subiektywne poczucie ulgi w dużej mierze wynika z efektu placebo. Choć THC faktycznie wpływa na niektóre wskaźniki fizjologiczne, inne pozostają bez zmian, a część – jak tętno – wręcz rośnie. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Washington State University oraz Arizona State University objęło 120 osób regularnie sięgających po marihuanę. Eksperyment przeprowadzono metodą podwójnie ślepej próby (ani uczestnicy, ani badacze nie wiedzieli, kto otrzymuje substancję czynną).
Lek na bazie LSD firmy Definium zmniejszył objawy lęku. Trzeci pozytywny wynik fazy III
Definium Therapeutics poinformowało o pozytywnych wynikach badania fazy III Panorama, w którym oceniano DT120 ODT – farmaceutyczną formulację lizergidu (LSD) – u dorosłych z uogólnionym zaburzeniem lękowym (GAD). Pojedyncza dawka 100 µg istotnie zmniejszała nasilenie objawów w porównaniu z placebo, a efekt utrzymywał się przez 12 tygodni. To trzecie pozytywne badanie fazy III programu DT120 ODT, po wcześniejszych wynikach w GAD i dużej depresji.