Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 613 / 21 / 0
r0galik pisze:
Może wypowie się jakiś ekspert
Prawie tak, to jest coś bardzo podobnego do delirium. Stan wywołany gorączkom w psychologii/psychatrii zalicza się do zespołu majaczeniowego. Delirium tremens, u alkoholików, także zaliczamy do zespołu majaczeniowego, a więc to bardzo podobne stany.
Dodam jeszcze, że intoksykacje psychodelikami niektórzy także zaliczają do zespołu majaczeniowego :D

Zespół majaczeniowy to krótkotrwała psychoza, charakteryzująca się jakościowym zaburzeniem świadomości, w której mogą występować :
- zaburzenie orientacji czasu, miejsca, sytuacji, oraz świadomości siebie, własnej tożsamości
- zmiana myślenia (zwykle pogorszenie ;p)
- zmiana emocji
- halucynacje, urojenia
- brak dostępu do zasobów pamięci

To tyle z teorii. Widzę, że wszyscy odczuwają taki stan dosyć podobnie. Samemu też parę razy mi się zdarzyło przy wysokiej gorączce. Na pewno nic przyjemnego. Zwykle widywałem jakiś ludzi nad swoim łóżkiem, chcieli coś ze mną robić. Różne dziwne i nieprzyjemne myśli, miałem poczucie, że muszę coś zrobić, na przykład wstawałem z łóżka i szedłem do kuchni sprawdzić która jest godzina. I też charakterystyczne uczucie - ręce niczym nadmuchane balony
Ostatnio zmieniony 25 marca 2009 przez Gluciorro, łącznie zmieniany 1 raz.
Niematerialna. Wieczna. Bez początku i końca.
Bezimienna, bezkształtna energia, która przenika wszystkie żywe istoty.
Czyste wezwanie dla naszej wewnętrznej natury,
aby zbudziła się z naszego codziennego życia, naszego strachu.
  • 911 / 207 / 1
Nieprzeczytany post autor: dajmon »
Doświadczyłem omamów podczas nocnego zatrucia sałatką z krabów, przy wycieczce do kibelka. Świat składał się z nieskończonej liczby sześcianów, a wszystkimi sześcianami sterowała mafia.
Zażółć Gęślą Jaźń
:grzybki: :fuj: :rzyg:
  • 1217 / 21 / 0
Raz przy grypie jako maly szkrab mialem krotkotrwale omamy, starsza mowila ze panikowalem ze wylalem zupe albo ze ktos mnie goni i pokazywalem palcem na sufit:D
Drugi raz mialem przy kilkudniowym zatruciu truskawkami (nawet pogotowie przyjechalo do mnie bo rzygalem co 5 min, nawet po wodzie). Po ogladnieciu filmu "Queen of the Damned" widzialem przy zasypianiu i przebudzaniu w nocy postaci z filmu.
Ogolem niefajne doswiadczenie, ataki paniki, omamy podobne do delirium etc.
Uwaga! Użytkownik Psychopath jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3251 / 359 / 2
Nieprzeczytany post autor: jogurt »
Ja tak miałem miedzy innymi po trawie... :D, a ja jak mam gorączke to jestem podjarany i głupie dowcipy sie mnie trzymają :D
L-8a - blog neurofarmakologiczno-empiryczny
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM

Pozdrawiam %-D
  • 33 / 1 / 0
Były majaki, oj były... Miałem może z 10 lat i jednego dnia chyba zaatakowała mnie potężna gorączka (ok.40 stopni), bóle głowy itp. W dzień nie było żadnych zaburzeń świadomości,dopiero w nocy gdy wylewała się ze mnie rzeka potu, miałem sny-majaki. Potężne były :-D
Byłem maniakiem komiksów a więc w mojej wizji ujrzałem Ghost Ridera(taka czacha płonąca %-D ).
Darłem się przez sen, wołałem wszystkich z rodziny po kolei włącznie z psem żeby mi pomogli.
Co ciekawe, jak się darłem, usłyszałem matkę jak z dołu krzyczała że już biegnie i przedostał się ten krzyk do mojej wizji. Wtopił się w nią, nie przerywając jej. Byłem cholernie wystraszony. Na drugi dzień byłem całkiem zdrowy, żadnych objawów.
reedukacja
  • 6 / / 0
Parę lat temu (3-4?) miałam temperaturę 40 stopni. To co wtedy widziałam pamiętam jak dzisiaj - tata razem z sąsiadem wynosili cały regał trzymając szafki na łyżkach do zupy. Szybko im szło :)
Podczas tej samej choroby mama nakręciła ze mną film w roli głównej jak chodziłam po całym domu szukając czegoś. Szukałam wszędzie, za drzwiami, w pralce, pod łóżkiem, w szafkach. Jak zapytała mnie czego szukam powiedziałam jej że gdzieś tu była miska na lody, a muszę je zjeść bo się rozpuszczają.
  • 190 / 1 / 0
Raz mi się zdarzyło. Temperatura około 39 - 40 stopni. Niewiele pamiętam, ale wiem, że wydawało mi się, że jestem złomowiskiem. :nuts:
Nie sądź, a nie będziesz sądzony! :old:
  • 550 / 3 / 0
Tripy na wysokiej gorączce niezwykle przypominają te na dysocjantach z tym, że są jeszcze mniej przyjemne.
Kilka dni temu dopadła mnie grypa żołądkowa. Całą noc wymiotowałem, rano zostały mdłości niepozwalające zasnąć. Oglądałem Cienką Czerwoną Linię w TV. Wieczorem zmógł mnie sen, czułem się coraz gorzej, wiedziałem, że mam gorączkę, ale myślałem, że nie na tyle dużą by zbijać ją NLPZ. Przysnąłem na jakąś godzinę, śniła mi się wojna, byłem jakimś kmiotem któremu generał powierzył dowództwo nad dwoma oddziałami, płynnie przeszedłem w stan czuwania, widziałem swój pokój, łóżko i kołdrę, ale jednocześnie byłem na wojnie. Tymi dwoma oddziałami miałem dokończyć i tak już wygraną misję, ale wszystko szło nie tak. Nasi ginęli przez moją nieudolność. Byłem jednocześnie sobą w łóżku, sobą wojakiem i tymi oddziałami reprezentowanymi przez moje nogi. Ruszałem nogami-oddziałami, ale sprawiało mi to ogromną trudność, próbowałem zachodzić wroga od tyłu, wycofywać się, ponownie atakować. W głowie słyszałem nieme pytania mojego przełożonego, nie mogłem jednocześnie dowodzić i na nie odpowiadać, nie rozumiałem ich, nie słyszałem, ale wiedziałem, że krzyczy i oczekuje natychmiastowej odpowiedzi. Wpadałem w panikę, łóżko stało się ucieczką. Patrzyłem na nie, przekonywałem się, że nogi to nogi, a nie oddziały, ale ciągle o tym zapominałem. W końcu wylądowałem. Punktem odniesienia stał się włączony telewizor. Natychmiast łyknąłem sporą dawkę NLPZ i wszystko przeszło.
Majaki gorączkowe zdarzają mi się niemal zawsze w chorobie połączonej z podwyższeniem temperatury. Wszystko w nich nabiera symbolicznego sensu. Myśli mogą stać się materią, a materia myślą. Ciężkie przeżycie, oj ciężkie.
Uwaga! Użytkownik AstralWalker nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1196 / 10 / 0
Już przy 38 stopniach obraz dziwnie faluje, można powiedzieć, że "grzybowo", ale bez żadnych delirycznych majaków.
Uwaga! Użytkownik Ugh nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 705 / 1 / 0
Ja sie kiedys w chuj pochorowalem jak bylem maly od jakichs dzikich jablek. Nie pamietam juz czy to mi sie snilo, czy odczuwalem to lezac ale bylo to raczej na swiadomosci. Pamietam, ze podczas zamknietych oczu czulem siebie jako bardzo, bardzo malutkiego, a dookola rozciagal sie kurewsko wielki obszar rowno ulozony z jakichs kwadratow, ja bylem na gorze i co chwile spadalem w dol i ten obszar robil sie nagle kurewsko malutki, by pozniej znow unosic sie wyzej i tak w kolko przez kilka godzin. Moze sie to wydawac niegrozne, ale to bylo jedno z najgorszych przezyc mojego zycia. Choc na chwile obecna wspominam to z nie lada ciekawoscia i nie ukrywam, ze chcialbym zeby to sie zdarzylo znowu w celu przypomnienia sobie tego.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.

Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem

Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.

Więzienie za 0,11% przekroczenia?

Wolne Konopie włączają się do sprawy jako strona społeczna w sprawie pana Andrzeja.