Tytoń ma osobny dział → >LINK<
01 czerwca 2019A-CoA pisze: Też o tym czyttałem, w yerba mate chyba jest podobnie, tj kofeina jest związana wiązaniem glikozydowym z jakimś cukrem, enzymatycznie się to zaczyna uwalniać stopniowo w jamie ustnej i w jelitach. Po kawie jest duży peak, który u mnie się zawsze kończy sennością, guarana, herbata i yerba pobudzająco. A w herbacie to pewnie przez obecność garbników albo czegoś innego ograniczającego absorpcję z jelit
mam zatrute złem DNA,
genetyczny krwi sabotaż,
samozwańczy świr..."
16 czerwca 2019LOBO87 pisze: Mylisz się.01 czerwca 2019A-CoA pisze: Też o tym czyttałem, w yerba mate chyba jest podobnie, tj kofeina jest związana wiązaniem glikozydowym z jakimś cukrem, enzymatycznie się to zaczyna uwalniać stopniowo w jamie ustnej i w jelitach. Po kawie jest duży peak, który u mnie się zawsze kończy sennością, guarana, herbata i yerba pobudzająco. A w herbacie to pewnie przez obecność garbników albo czegoś innego ograniczającego absorpcję z jelit
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
mam zatrute złem DNA,
genetyczny krwi sabotaż,
samozwańczy świr..."
16 czerwca 2019LOBO87 pisze: Mylisz się.01 czerwca 2019A-CoA pisze: Też o tym czyttałem, w yerba mate chyba jest podobnie, tj kofeina jest związana wiązaniem glikozydowym z jakimś cukrem, enzymatycznie się to zaczyna uwalniać stopniowo w jamie ustnej i w jelitach. Po kawie jest duży peak, który u mnie się zawsze kończy sennością, guarana, herbata i yerba pobudzająco. A w herbacie to pewnie przez obecność garbników albo czegoś innego ograniczającego absorpcję z jelit
mam zatrute złem DNA,
genetyczny krwi sabotaż,
samozwańczy świr..."
Chyba ze ten cytat miał być odpowiedzią do czyjegoś wpisu. Btw te info o glikozydach jest zasłyszane, ale od osoby bardzo ogarniętej w temacie roślin więc zaufałem bez sprawdzania. A kofeina z herbaty działa inaczej nie tylko przez garbniki, ale przez obecność innych substancji działających na OUN. Z mate może być podobnie.
Oczywiście mateina, kofeina, teina to dokładnie ten sam związek, jeżeli go wyekstrahujemy i oczyścimy, to będzie działał tak samo, niezależnie od źródła.
edit:
odpowiedziałem ,zanim zauważyłem ze zedytowales post
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
CBZC uderza w narkobiznes. Zatrzymano 27 osób
Funkcjonariusze Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości zatrzymali 27 osób podejrzanych m.in. o wprowadzanie na terenie województwa opolskiego znacznych ilości środków odurzających i substancji psychotropowych. Z ustaleń śledczych wynika, że grupa zajmowała się dystrybucją marihuany oraz mefedronu, czerpiąc z tego procederu stałe korzyści majątkowe.
Kawa - budzi i wydłuża życie
Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.
Od operacji do legislacji – CBŚP kształtuje prawo UE w walce z narkotykami syntetycznymi
Polska inicjatywa przerodziła się w konkretne regulacje UE – nowe przepisy ograniczające dostęp do kluczowych prekursorów narkotykowych to bezpośredni efekt działań Centralnego Biura Śledczego Policji.