Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
369
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
336
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
12%
Nie, nie dziala.
199
19%

Liczba głosów: 1033

ODPOWIEDZ
  • 454 / 28 / 0
o nic..bierzemy czy raczej bierzecie od lat te prochy i wciąż jestescie w punkcie wyjscia...nie męczy Was ten fakt??
  • 1444 / 12 / 0
Bierzesz pod uwage ze nie biorąc ich mogłoby być jeszcze gorzej?
  • 454 / 28 / 0
Spłodziłem na tym forum niechwaląc sie kilka ciekawych topików o farmakoterapii i biologicznych podstawach zaburzeń depresyjnych :cool: ... nie chwale sie ... stwierdzam jedynie powszechnie tu znany Wam wszystkim fakt %-D i wniosek ogólny mozna z nich wyniesc jeden-niezwykle wazny i doskonały w swej prostocie-im częściej sie udzielasz na tym forum tym najpewniej udowadniasz tym samym ze stałes sie niewolnikiem swojej próźnosci i chemi która czesciej zawodzi niz pomaga
  • 693 / 9 / 0
zryty nie mów że leki nie pomagają tylko uderz w coś starego i uznanego jak fenelzyna. Sprowadz na własną rękę i potestuj. No i oczywiście podziel sie z nami wrażeniami. ;)
  • 454 / 28 / 0
Mam eksperymentować na sobie leki jak królik doswiadczalny i zdawac Wam relacje abyscie mieli pogląd czym to potencjalnie grozi????????????????????????????????..... czemu nie %-D
  • 156 / 5 / 0
Mam eksperymentować na sobie leki jak królik doswiadczalny
Tak właśnie wygląda współczesna psychiatria

Wszyscy jesteśmy królikami %-D
  • 286 / 3 / 0
zrytyłeb pisze:
i wniosek ogólny mozna z nich wyniesc jeden-niezwykle wazny i doskonały w swej prostocie-im częściej sie udzielasz na tym forum tym najpewniej udowadniasz tym samym ze stałes sie niewolnikiem swojej próźnosci i chemi która czesciej zawodzi niz pomaga
wyrazy wspolczucia :nuts:
  • 1444 / 12 / 0
Dowiem sie w koncu jak prawidłowo przejsc z 20mg fluo na 50mg sertra?
  • 37 / 6 / 0
Witam.
Sprawa wyglada tak. Od 2,5 miesiaca biore paroksetyne i spamilan. Paro w dawce 20mg/dobe, spamilan 40mg/dobe. Depresja zniknela calkowicie za to lęki sie nasilily, mam bardzo spiete miesnie. Do tego nic mi sie nie chce, zero checi do jakichkolwiek dzialan. Jako ze trwa to juz tak dlugo, chce poprosic lekarke o zmiane leku na sertraline. Co sadzicie o takim przejsciu? Czy sertralina moze na mnie podzialac innaczej? Podobno przejsc z jednego na drugi lek mozna z dnia na dzien. Czy znow bede odczuwal skutki uboczne odstawienia i jednoczesnie przyjecia nowego leku?
  • 693 / 9 / 0
browar444 pisze:
Dowiem sie w koncu jak prawidłowo przejsc z 20mg fluo na 50mg sertra?
Normalnie kończysz brać fluo w jeden dzień, a w kolejny zaczynasz sertraline.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać

Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.

Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.