4-HMC, efedron, metkat. Charakterystyka i metody otrzymywania.
Więcej informacji: Metylokatynon w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1450 / 18 / 0
Myślę, że są jeszcze słabsze utleniacze, które bez problemowo utlenią grupę hydroksylową do ketonowej z wyższą wydajnością. Sęk w tym, że nie wiem jak sprawdzić czy dany związek ma właściwości utleniające. Po budowie, po wiązaniach? duckduckgo rozgrzało się do czerwoności, ale nic nie było napisane o MnO2 jako utleniaczu. Tylko coś Wiki skrobnęło, że był stosowany jako antychlor.
I przychodzi czas, że odurzanie się alkoholem przestaje być interesowne

Pamiętaj człowieku młody- NIE ĆPAJ Z POWODU MODY
  • 1199 / 8 / 0
czyli po dodaniu kalium do octu roztwor powinnien zmienic kolor na brazowy ?

sorry za takie noobowskie pytania, z chemii jestem noga.
Ostatnio zmieniony 28 sierpnia 2013 przez prawie_martwy, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1450 / 18 / 0
Tak.

• 3449 / 122 / 8
Parathormon,
na jakiej podstawie sądzisz, że MnO2 jest w stanie utlenić efedrynę do metkatu? Opierasz się na jakiejś pracy czy wydedukowałeś?
  • 1450 / 18 / 0
W reakcji z KMnO4 wynika, że tylko 3/5 metkata jest wysolone w postaci chlorowodorku. Czyli 2/5 jest w postaci wolnej zasady, która nie rozpuszcza się w wodzie. Czyli rozumiem, że 2/5 metkata(freebase) zostaje na filtrze przy filtrowaniu, tak?

• 3898 / 238 / 13
Czesław - opieram się na pracy i doświadczeniu. Użyj funkcjonalności "szukaj", a znajdziesz mój wywód na ten temat. Podpowiem, że w dziale "metkatynon".
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
  • 761 / 13 / 0
Parathormon pisze:
Ogólnie są dwie metody poprawnego postępowania:

Mój prywatny komentarz:

1 - w 4,5 częściach molowych H2SO4 (lub octowca) (stężenie kwasu koło 10% czyli tak jak ocet spirytusowy - dla octu 10%: 3ml, dla 10% H2SO4: 4,25ml), rozpuścić 3 części molowe KMnO4 (450mg) i poczekać aż reakcja zajdzie do końca (będzie gwałtowna, więc zproszkowane KMnO4 sypać powoli i czekać aż przereaguje poprzednia porcja) - odrazu pomnożyłem reagenty przez 1,5, ponieważ w praktyce daje się pewien nadmiar KMnO4 nad efedryną.
2 - W drugim naczyniu rozpuścić pefke*HCl (1g - wyekstrahowaną z akataru czy czegoś) w minimalnej ilości wody, schłodzić osobno oba roztwory w lodówce.
3 - Po schłodzeniu połączyć wlewając utleniacz do pefki powoli, mieszając - po wlaniu mieszać jeszcze przez 10minut;
4 - Przefiltrować i p.o./i.v./p.r.
Rozumiem, że tutaj, po reakcji CH3COOH i KMnO4 wytrąca się MnO2, który dalej utlenia naszą efkę do metkata ta? Jaka tu jest wydajność?
Uwaga! Użytkownik nieobgryzampaznokci nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1450 / 18 / 0
Jesteś pewny Para, że reakcja CH3COOH z KMnO4 jest gwałtowna? Do kieliszka dałem 3,5ml octu 10% a potem trochę kalium(z 500mg) i po 45min po wytraciu wykałaczki w chusteczkę dalej jest fioletowa.

PS. kielich odkamieniłem kwaskiem cytrynowym a następnie wypłukałem wodą destylowaną.

• 157 / 7 / 0
C9H13N pisze:
W reakcji z KMnO4 wynika, że tylko 3/5 metkata jest wysolone w postaci chlorowodorku. Czyli 2/5 jest w postaci wolnej zasady, która nie rozpuszcza się w wodzie. Czyli rozumiem, że 2/5 metkata(freebase) zostaje na filtrze przy filtrowaniu, tak?
Też miałem takie przemyślenie. Jednak Czesław mi to wyperswadowal: link http://talk.hyperreal.info/post1295877. ... 1#p1297581
  • 3898 / 238 / 13
@obgryzający - Tak - powstaje in situ; wydajność - nie mam zielonego pojęcia, ale jeżeli masz chęć na zrobienie trochę wiecej kryształu to nie polecam paprania się z wodną syntezą, tylko przynajmniej efka+mno2 w dcm.

@C9H13N - Ciapciak dobrze napisał. Te ułamki to jakaś wierutna bzdura. Co do gwałtowności - z siarkowym jest gwałtowna, z octowym może i nie, ale to nie ma znaczenia. Co do kalium - przyjmij, że tak jest wporządku; dla dokładniejszego utleniania poprostu polecam zakupić drobno mielony MnO2 (lub przed użyciem mielić go sobie jeszcze bardziej na "jebany pył")
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Bezzałogowa łódź z internetem od Muska. Kartele coraz bardziej „smart”

Kolumbijskie służby wiele już widziały, ale ich ostatnie odkrycie zaskoczyło nawet weteranów walki z kartelami narkotykowymi. Marynarka wojenna tego kraju po raz pierwszy zatrzymała półzanurzalną, zdalnie sterowaną łódź do przemytu narkotyków. Jednostka była połączona z internetem przez system Starlink należący do Elona Muska.

Belgia: Rozbito gang przemytników kokainy

Policja rozbiła dużą grupę kokainową działającą w Belgii. Przemytnicy przywozili narkotyki z Ghany i Dominikany przez lotnisko w Brukseli. Następnie, przez port w Antwerpii, narkotyki były wysyłane za granicę. Niektórzy podejrzani spotykali się regularnie w barze shisha w Vilvoorde (Brabancja Flamandzka), aby omawiać swoje interesy.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.