ODPOWIEDZ
  • 165 / 24 / 0
To ja chyba zjadłem najwięcej te 900mg co pisałem i to była dawka powodująca mega halucynacje, gadałem z ojcem u dziadka, który był wtedy w domu, matka się mnie pyta z kim ja rozmawiam jak tu nikogo nie ma poza Nią i dziadkiem, widziałem jak "psy" po mnie przyszły w szklanej części drzwi domu dziadka co było również halunem, ogólnie masakra. Spierdoliłem w końcu na górę do pokoju nie wiedząc już co jest prawdą a co halucynacją, w końcu przeszło, chyba zasnąłem nawet, ale nie pamiętam dokładnie, mogłem pyerdolić do "niewidzialnych" ludzi w pokoju będąc sam, nie pamiętam. Nie polecam w żadnym razie, lek jedynie do leczenia bólu jak na kogoś dobrze działa, ewentualnie podbijania oxy. Nie wiem jak obecnie z odpłatnością i czy już piszą na eRkę, ale moim zdaniem nie warto.
  • 3097 / 1057 / 0
ja w marcu powinienem znów mieć 2 op. Tadomonu 50 mg, ale wolę zadzwonić tylko o jedno, bo i tak szybciej mi to schodzi, niż zakładałem, a takie rozwiązanie "na dłużej", to mnie jedynie wstrzymuje. nie jest to opioid prosty farmakologicznie, a bardzo złożony, charakterystyczny dla syntetycznych opioidów wynalazek, którego mi działanie odpowiada. gdy wezmę te 150 mg z rana, to na długo mnie zalecza, a nie muszę otwierać metadonu. jest to środek dużo słabszego kalibru, nawet od morfiny, gdzie mówi się, że posiada on, w przybliżeniu, 1/3 siły analgetycznej/narkotycznej morfiny. po prostu taki ulepszony tramadol - b. podobnie ten środek się zachowuje (NRI, zamiast SNRI - to różnica, oraz to, iż nie jest on prolekiem i nie musi ulegać metabolizmowi. po prostu, dla osób z większą tolerancją, moim zdaniem - dobry sposób na wspomożenie się czymś lżejszym (oczywiście z rozwagą).

jeśli chodzi o kwestie techniczne, to wskazania do refundacji pokrywają się z tymi, co do stosowania zgodnie z ChPL i zaleceniami GIF-u i MZ z decyzji dopuszczenia produktu lecz. do obrotu - lek Tadomon w dawkach 25, 50, 100, 150, 200 oraz 250 mg (tapentadolu, w kontraście do tramadolu, na przykład, to już nie mamy - czytałem gdzieś uzasadnienie producentowi [STADA] w/w odmowy). co do powyższych danych dot. wydawania/zniżek, dysponuję tylko tymi odnośnie Tadomonu.

Palexia Retard od niemieckiego koncernu wygląda jak Tramal - identyczne, woskowane tabletki o przedłużonym uwalnianiu w różnych wersjach kolorystycznych - zależnych od dawki (symbol "OMEGA" + oznaczenie H0, H1 etc.). jest to jednak produkt drogi, więc nigdy nie prosiłem o receptę nań - wersja najmniejsza, czyli 50 mg, to aż 113 zł z groszem, ale z limitem urzędowym. miałem raz 3x 150 mg tejże, jako gratis od kogoś.

Tadomon natomiast, to preparat od producenta "G.L. Pharma" (Oxydolor, Oxydolor Fast). widocznie tańszy generyk, z różnej wielkości tabletkami o przedł. uwal. - ja testowałem tylko wersję 25 mg i 50 mg po 60 tabl. z początku zapisywał mi to psychiatra, aby nie szło mi tyle innych środków stosowanych, celem prywatnej substytucji, więc tylko 100% wchodziło w grę. później o 50-tkach napomknąłem na wizycie u ortopedy, który tłumaczył mi, że nie jest to popularny lek i nie bez powodu mało znany w środowisku. zgodził się mi go nanieść na zaświadczenie do POZ-u, ale niestety na 100%.

w jego przypadku nie ma zniżki w formie 30% odpłatności lub ryczałtu, a jedyną opcją jest "B", czyli bezpłatne wydawanie preparatu. wystarczy chyba spełniać kryteria, które mieszczą się w samej podstawie do wypisania e-recepty, czyli "ból umiarkowany do silnego o różnej etiologii, niemogący być opanowany nieopioidowymi lekami opioidowymi" (parafrazując).

także tak to wygląda - jednak te dwie pierwsze dawki 25 mg (takiego odpowiednika nie ma w przypadku Palexii Retard) oraz 50 mg wychodzą znośnie cenowo - 25 mg to koszt 43 zł (limit urzędowy), a 50-tki, to cena chyba nieco ponad 80 zł (także limit)

nie wiem odkąd jest z nami Tadomon, ale uważam, że niektóre grupy używających mogą odnieść korzyści z jego stosowania. mi dobrze wzmacniał inne opiaty, pozwalając zażywać niższe dawki "tego, co najlepsze", a także na dosyć długo podleczał skręta. dawki stosowane, to niekiedy nawet i 500 mg/d, czyli 2x1 tapentadolu 250 mg dziennie. ja brałem nieco mniej, jako środek addytywny/wzmacniający - przy tak małych preskrypcjach, jak ta niżej, więcej nie ma sensu. nie czułem też takiej potrzeby - początkowo 150-200 mg potrafiło mnie już lekko podgrzać.

poniżej zdjęcie nowszej już zdobyczy, wystawionej w styczniu - razem z wersją 50 mg, aby przybliżyć fakt, iż nieznacznie te wszystkie twory się od siebie różnią. po następne dzwonię pod koniec lutego, ale chyba wszystko rozbiję na 25-tki, jak apteka pozwoli.
tadomon2550.png

pozdrawiam, przodownik.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
CBŚP i Policja Ukrainy rozbiły międzynarodową siatkę producentów narkotyków syntetycznych

36 zlikwidowanych laboratoriów, setki przeszukań i tony zabezpieczonych substancji – to bilans skoordynowanej operacji przeprowadzonej przez Centralne Biuro Śledcze Policji oraz Policję Ukrainy przy wsparciu Europolu. To jedno z największych uderzeń w podziemie syntetycznych narkotyków w Europie Wschodniej.

Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby

Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).

Funkcjonariusze zagarnęli ponad 60 kg narkotyków

Ponad 60 kg narkotyków - marihuany, kokainy i haszyszu, a także przedmioty przypominające broń, amunicję i ponad 16 tysięcy sztuk papierosów bez polskich znaków akcyzowych, nie trafi na rynek. To efekt intensywnej pracy policjantów z Wydziału Dochodzeniowo-Śledczego, dw. z Przestępczością Narkotykową Komendy Wojewódzkiej Policji w Rzeszowie, których wspierali funkcjonariusze KAS i CBŚP. Śledztwo w sprawie wewnątrzwspólnotowego obrotu narkotykami nadzorowane jest przez Prokuraturę Okręgową w Rzeszowie. Czarnorynkowa wartość zabezpieczonych substancji to ponad 3 miliony złotych.