4-HMC, efedron, metkat. Charakterystyka i metody otrzymywania.
Więcej informacji: Metylokatynon w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 510 / 14 / 0
Ocet jest obecny w każdej reakcji ;).
Próbowałem uzależniać stosunek jego ilości do całości roztworu - jako przyczynę - jednak nie to.

Również reakcje bez ekstrakcji się paprzą.
Załóżmy alkaliczną wodę - stosuję więcej octu - uzyskuję schemat substraty->produkt->przekształcenie w "coś". (o właściwościach podanych wyżej).

Przy mniejszej ilości octu sytuacja również się zdarza, a pH produktu ostatecznego jest odległe od zasadowego, próba organoleptyczna wykręca paszczę.

Robiłem już wiele reakcji, ale od pewnego momentu takie fatum czuwa.

Uprzedzając - zmieniałem naczynia, ocet, KMnO4.

Taka sytuacja. ;)
Ostatnio zmieniony 15 maja 2013 przez mrstothet, łącznie zmieniany 1 raz.
Powyższy post jest subiektywnym spostrzeżeniem z doświadczeń sennych usera.
Przed zastosowaniem, skontaktuj się z grabarzem i opłać kwaterę.
...since 2006
  • 157 / 7 / 0
Parathormon cos mi sie widzi, ze i Ty pierdolisz, gdyz watpie zeby ktokolwiek zaobserwowal podczas reakcji wydzielanie ZIELONEGO MnO.
  • 3899 / 242 / 13
Oczywiście, że tak; mangan redukuje się o jeden stopień utlenienia w tej reakcji, czyli powstaje czarny Mn2O3 - przepraszam za błąd.

Tak czy owak nie zmienia to sensu mojej poprzedniej wypowiedzi, bo Mn2O3, tak jak MnO, jest nierozpuszczalny w wodzie.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2013 przez Parathormon, łącznie zmieniany 1 raz.
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
  • 2084 / 250 / 0
A próbowal ktos z was bez octu robic tak by mangan redukował się do Mn4+? Bo dalej nie pójdzie bez katalizowania kwasem, a to jony Mn2+ są obecne w r-rze, tak? Wtedy powinno się więcej manganu odfiltrować. Chyba, ze cos popierdolilem z tym Mn4+, jeszcze ze szkoły średniej to pamiętam, wiec mogłem cos pomylić.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2013 przez gazyfikacja plazmy, łącznie zmieniany 1 raz.
teleportuję sie w głąb siebie czy do intergalaktycznego obrębu... nie ma ludzi, nie ma trendów... telefonów, sukcesów ani błędów... spraw nie ma, więc nie ma pędu...
  • 1450 / 19 / 0
Ja robiłem bez octu i wychodziło ok, czsem mam wrażenie, że lepsze. Sam się zastanawiam jaki jest sens dawania octu(ogólnie kwasu) przez reakcją skoro w środowisku kwasowym MnO4- przechodzi w Mn2+. Już prędzej odważyłmbym się zaalakalizować kropelką 30-40% NaOH/KOH...
I przychodzi czas, że odurzanie się alkoholem przestaje być interesowne

Pamiętaj człowieku młody- NIE ĆPAJ Z POWODU MODY
  • 3899 / 242 / 13
gazyfikacja - kwas octowy nie jest katalizatorem; dodawany jest w celu zredukowania związku manganu, czyli powstaje in situ MnO2 + K(CH3COO) z czego MnO2 jest docelowym utleniaczem. Nie dodając kwasu mangan jest na zbyt dużym stopniu utlenienia i utlenia efedrynę do benzaldehydu praktycznie w całości.

Nie wiem jak mógł wyjść komuś dobry produkt bez dodawania kwasu przed reakcją; być może niska temperatura, krótki czas reakcji i mała ilość kmno4 o tym zadecydowały.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2013 przez Parathormon, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 283 / 2 / 0
Wychodzi bez octu metkat, gorszy ale wychodzi.
  • 2084 / 250 / 0
Parathormon pisze:
gazyfikacja - kwas octowy nie jest katalizatorem; dodawany jest w celu zredukowania związku manganu, czyli powstaje in situ MnO2 + K(CH3COO) z czego MnO2 jest docelowym utleniaczem. Nie dodając kwasu mangan jest na zbyt dużym stopniu utlenienia i utlenia efedrynę do benzaldehydu praktycznie w całości.
No chyba niebardzo, aby Mn VII+ zredukował sie do Mn IV+ to cos by musial utlenić. Chyba, ze utlenia kwas octowy?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2013 przez gazyfikacja plazmy, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 3899 / 242 / 13
4KMnO4 + 4CH3COOH ----> 4K(CH3COO) + 4MnO2 + 2H2O + 3O2^

KMnO4 - Mangan na +7 stopniu utlenienia
MnO2 - mangan na +4 stopniu utlenienia

Wierz mi, że tak jest ;]

@FunThomas - Heh, no to jest tylko dowód na to, że chemia organiczna jest zaskakująca i nigdy to co w teorii, nie działa w 100% w praktyce :)
Ostatnio zmieniony 29 maja 2013 przez Parathormon, łącznie zmieniany 5 razy.
  • 1933 / 449 / 4
Dodawanie octu do p-efy - w jakiej temperaturze? Jak długo mieszać ? ile ma odstać przed połączeniem z KMnO4
Dodawanie KMnO4 do wody w jakiej temperaturze? Jak długo mieszać ? ile ma odstać przed połączeniem roztworem octu z p-efed

Zanim połączę powyższe "roztwory" schłodzić je? czy właśnie mieć temp na plusie by się dobrze połączyły a dalsza część reakcji odczekac w lodówce?

Wiele osób pisze - aby reakcje przeprowadzać w temp. zbliżonej do 0stC, wszystko fajnie tylko 99% "rozkminiatorów" daje połączenie roztwory p-efy+octu+KMnO4 do zamrażarki, a

tam jak wiadomo temperatura jest wiele niższa niz owe 0stC -> czasami nawet do -15 , w zależności jak się ustawi lodóweczkę - to w końcu jak to z tym jest?
Zwł. że wiele osób zauważyło, że reakcja [ wytrącanie tych paprochów ] zachodzi w temp pokojowej dop PO!! wyciągnięciu z zamrażarki? chyba mamy małe zamknięte koło...

może ktoś kompetentny się wypowie?

Myślę, że wybór ==> woda destylowana a kranówa jest jasna
[ w kranówie jest wiele minerałów chcianych czy nie chcianych o chlorze nie wspomnę więc jak dla mnie jest to bezsensowny wybór w postaci wykorzystywania kranówy do reakcji zaś 1 litr destylowanej wody kosztuje mniej niż 2zł więc już nie kombinujmy po jak najmniejszej linii oporu a potem narzekać, że słabe ...]

Czy jest ktoś w stanie opisać wyodrębnianie p-efki z mocniejszych tablet takich jak Cirrus czy Claratine Active
loratadyna oraz cetyryzyna raczej są nam zbędne a mogą nie lada komplikacje nam zrobić jeżeli to źle wyodrębnimy zaś 120mg p-efki wydaje się kuszące zwł biorąc pod uwagę cene!

Claritine active zawiera 5mg loratadyny + 120mg pseudoefedryny w tabl
Cirrus zawiera 5mg cetyryzyny + 120mg pseudoefedryny w tabl

więc z góry mamy mocniejszy produkt w podobnej cenie do apselanu 60mg pseudo czy sudafedu 60mg pseudo [ który już jest gorszy niż ten starszy za dużo otoczek dodatków i innego bajzlu ]

z góry dzięki za odpowiedź.
DXM
ODPOWIEDZ
Newsy
Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów

Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.

Palenie z trzeciej ręki staje się z czasem coraz bardziej szkodliwe

Bierne palenie – narażanie osoby postronnej na oddziaływanie dymu tytoniowego – jest dobrze rozpoznanym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Znacznie mniej wiadomo natomiast o „paleniu z trzeciej ręki”, czyli o sytuacji gdy dym z palonego papierosa już wywietrzał, a my wdychamy związki chemiczne, które po paleniu papierosów osiadły na ścianach, dywanach, meblach, firankach czy ubraniach.

Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia

Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.