Więcej informacji: Metylokatynon w Narkopedii [H]yperreala
Próbowałem uzależniać stosunek jego ilości do całości roztworu - jako przyczynę - jednak nie to.
Również reakcje bez ekstrakcji się paprzą.
Załóżmy alkaliczną wodę - stosuję więcej octu - uzyskuję schemat substraty->produkt->przekształcenie w "coś". (o właściwościach podanych wyżej).
Przy mniejszej ilości octu sytuacja również się zdarza, a pH produktu ostatecznego jest odległe od zasadowego, próba organoleptyczna wykręca paszczę.
Robiłem już wiele reakcji, ale od pewnego momentu takie fatum czuwa.
Uprzedzając - zmieniałem naczynia, ocet, KMnO4.
Taka sytuacja. ;)
Przed zastosowaniem, skontaktuj się z grabarzem i opłać kwaterę.
...since 2006
Tak czy owak nie zmienia to sensu mojej poprzedniej wypowiedzi, bo Mn2O3, tak jak MnO, jest nierozpuszczalny w wodzie.
Pamiętaj człowieku młody- NIE ĆPAJ Z POWODU MODY
Nie wiem jak mógł wyjść komuś dobry produkt bez dodawania kwasu przed reakcją; być może niska temperatura, krótki czas reakcji i mała ilość kmno4 o tym zadecydowały.
Parathormon pisze:gazyfikacja - kwas octowy nie jest katalizatorem; dodawany jest w celu zredukowania związku manganu, czyli powstaje in situ MnO2 + K(CH3COO) z czego MnO2 jest docelowym utleniaczem. Nie dodając kwasu mangan jest na zbyt dużym stopniu utlenienia i utlenia efedrynę do benzaldehydu praktycznie w całości.
KMnO4 - Mangan na +7 stopniu utlenienia
MnO2 - mangan na +4 stopniu utlenienia
Wierz mi, że tak jest ;]
@FunThomas - Heh, no to jest tylko dowód na to, że chemia organiczna jest zaskakująca i nigdy to co w teorii, nie działa w 100% w praktyce :)
Dodawanie KMnO4 do wody w jakiej temperaturze? Jak długo mieszać ? ile ma odstać przed połączeniem roztworem octu z p-efed
Zanim połączę powyższe "roztwory" schłodzić je? czy właśnie mieć temp na plusie by się dobrze połączyły a dalsza część reakcji odczekac w lodówce?
Wiele osób pisze - aby reakcje przeprowadzać w temp. zbliżonej do 0stC, wszystko fajnie tylko 99% "rozkminiatorów" daje połączenie roztwory p-efy+octu+KMnO4 do zamrażarki, a
tam jak wiadomo temperatura jest wiele niższa niz owe 0stC -> czasami nawet do -15 , w zależności jak się ustawi lodóweczkę - to w końcu jak to z tym jest?
Zwł. że wiele osób zauważyło, że reakcja [ wytrącanie tych paprochów ] zachodzi w temp pokojowej dop PO!! wyciągnięciu z zamrażarki? chyba mamy małe zamknięte koło...
może ktoś kompetentny się wypowie?
Myślę, że wybór ==> woda destylowana a kranówa jest jasna
[ w kranówie jest wiele minerałów chcianych czy nie chcianych o chlorze nie wspomnę więc jak dla mnie jest to bezsensowny wybór w postaci wykorzystywania kranówy do reakcji zaś 1 litr destylowanej wody kosztuje mniej niż 2zł więc już nie kombinujmy po jak najmniejszej linii oporu a potem narzekać, że słabe ...]
Czy jest ktoś w stanie opisać wyodrębnianie p-efki z mocniejszych tablet takich jak Cirrus czy Claratine Active
loratadyna oraz cetyryzyna raczej są nam zbędne a mogą nie lada komplikacje nam zrobić jeżeli to źle wyodrębnimy zaś 120mg p-efki wydaje się kuszące zwł biorąc pod uwagę cene!
Claritine active zawiera 5mg loratadyny + 120mg pseudoefedryny w tabl
Cirrus zawiera 5mg cetyryzyny + 120mg pseudoefedryny w tabl
więc z góry mamy mocniejszy produkt w podobnej cenie do apselanu 60mg pseudo czy sudafedu 60mg pseudo [ który już jest gorszy niż ten starszy za dużo otoczek dodatków i innego bajzlu ]
z góry dzięki za odpowiedź.
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów
Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.
Palenie z trzeciej ręki staje się z czasem coraz bardziej szkodliwe
Bierne palenie – narażanie osoby postronnej na oddziaływanie dymu tytoniowego – jest dobrze rozpoznanym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Znacznie mniej wiadomo natomiast o „paleniu z trzeciej ręki”, czyli o sytuacji gdy dym z palonego papierosa już wywietrzał, a my wdychamy związki chemiczne, które po paleniu papierosów osiadły na ścianach, dywanach, meblach, firankach czy ubraniach.
Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia
Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.