4-HMC, efedron, metkat. Charakterystyka i metody otrzymywania.
Więcej informacji: Metylokatynon w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 2814 / 14 / 0
Variate pisze:
Nawet jeśli ta filtracja była zła to ta końcowa ("ręczna") odfiltrowała wszystkie syfy wliczając wypełniacze z tabletek, kw. octowy, benzylaldehyd i nadmanganian potasu.
Jasne. To po co w ogóle istnieje coś takiego jak destylacja jak można rozdzielać ciecze od innych cieczy o zbliżonej gęstości przez zwykłą filtracje?
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3899 / 242 / 13
Witam, chcę zrobić trochę metkata krystalicznego z efedryny i tu parę pytań:

1 - Ile efedryny na 1g nadmanganianu?
2 - Jak zimny powinien być wodny roztwór efedryny oraz wodny roztwór nadmanganianu podczas zmieszania (wlać r-r ef do r-ru KMnO4; otrzymano r-r metkatynonu).
3 - czy z finalnego roztworu metkata, mam odparować wodę przed rozpuszczeniem w acetonie, czy ekstrahować z niego?
4 - Która sól będzie trwalsza, octan czy cytrynian? Nie chcę mi się kupować HCl, no chyba ze różnica będzie kolosalna...
5 - Jaka jest wydajność procedury krystalizacji? Ile mg metkatu z grama efki?
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
  • 2814 / 14 / 0
Parathormon pisze:
Witam, chcę zrobić trochę metkata krystalicznego z efedryny i tu parę pytań:

1 - Ile efedryny na 1g nadmanganianu?
Do policzenia. O ile dobrze pamiętam to zwracano wagę na proporcje 1:4 molowo.
Parathormon pisze:
5 - Jaka jest wydajność procedury krystalizacji? Ile mg metkatu z grama efki?
Tylko Jezus potrafi zrobić wino z wody. Wydajność krystalizacji, jeśli nie występuje rozkład substancji wynosi blisko 100%. Krystalizacja to zjawisko fizyczne, nie reakcja chemiczna. Omawiane w 1 klasie gimnazjum.
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3899 / 242 / 13
PCP - Naprawdę nie jestem przygłupem jak 90% osób na tym forum i nie musisz się do mnie zwracać protekcjonalnie... 1:4 molowo o ile się nie mylisz czy tak jest?

Tak, krystalizacja to proces fizyczny, co nie zmienia faktu, że jakaś wydajność istnieje... Jaki rozpuszczalnik byś tu polecił? Czy postępować z tym jak w przypadku krystalizacji DMT? Pytanie ile metkatu z grama efki zostało zadane z założeniem początkowym idealnych warunków przeprowadzanej reakcji(doboru mas odczynników, odpowiednich temperatur itp.).

Co z pozostałymi pytaniami?
  • 19 / 5 / 0
PcP pisze:
Variate pisze:
Nawet jeśli ta filtracja była zła to ta końcowa ("ręczna") odfiltrowała wszystkie syfy wliczając wypełniacze z tabletek, kw. octowy, benzylaldehyd i nadmanganian potasu.
Jasne. To po co w ogóle istnieje coś takiego jak destylacja jak można rozdzielać ciecze od innych cieczy o zbliżonej gęstości przez zwykłą filtracje?
Ok. Rozumiem. Mój filtr nie odfiltrował substancji rozpuszczalnych w wodzie tylko ciała stałe ("czarny syf") a więc to co mi wyszło zawierało nie tylko metkatynon ale i resztki kwasu octowego, benzylaldehydu, niektóre wypełniacze z tabletek (te rozpuszczalne w wodzie), tak? Bo fioletowo-brązowy nadmanganian potasu został na filtrze.

Widzę, że sporo osób tutaj używa Metkata dzień w dzień wg tutejszych przepisów i z opisów wynika, że powinienem otrzymać przezroczysto-słomkowy płyn o słodkim zapachu i gorzkim smaku i taki też otrzymałem.

Jedyny problem mam z filtracją (mam? mi się wydaje, że jak na forumowe standardy poszło mi całkiem nieźle). W związku z tym aby nie ciągnąć tego tematu w nieskończoność - mam prośbę - mógłby ktoś DOŚWIADCZONY wskazać mi dokładną, szczegółową metodę filtracji (bez odsyłania do innego wątku)? Czytając wątki w tym dziale - wszystkie są podobne - większość robi filtry strzykawkowe bądź z przeciętej butelki więc też całkowicie nie filtrują samego MC.
  • 2814 / 14 / 0
Parathormon pisze:
1:4 molowo o ile się nie mylisz czy tak jest?
O ile dobrze pamiętam, a powszechnie wiadomo jaka jest moja pamięcią. Napisałem, że zwracano uwagę i że mam wątpliwości, więc powinieneś sam przeszukać, a ja dałem wskazówkę, że omawiano. Spójrz http://talk.hyperreal.info/metkatynon-t ... ml#p765025 . Poza tym w FAQ pisze:
w małej ilości wrzącej wody rozpuszczamy nadmanganian w ilości 3,5 tabletki na każde 12 tabletek (to jest 350 mg KMnO4) z p-efedryną (720 mg p.).
Teraz matematyka...
[tex]\frac{(\frac{350}{158})}{(\frac{720}{165})}=\frac{1}{x}[/tex]
x=~2,5
Parathormon pisze:
Jaki rozpuszczalnik byś tu polecił?
W "Metkatynon FAQ i opis syntezy" mówi się o chloroformie/DCM.

Edit:
Variate pisze:
fioletowo-brązowy nadmanganian potasu został na filtrze.
Nadmanganian potasu jest rozpuszczalny w wodzie (6,38 g/100 cm3 (20 °C) )
Variate pisze:
większość robi filtry strzykawkowe bądź z przeciętej butelki więc też całkowicie nie filtrują samego MC.
Można substancje uboczne rozłożyć w substancje neutralne, albo przereagować je w substancje nierozpuszczalne, aby się strąciły, a następnie można je przefiltrować.
  • 3899 / 242 / 13
Okej, postąpie wg. poniższej procedury:

Sprzęt:
-2x słoik 350ml
-1x słoik 1l
-Rozdzielacz samorobiony :D
-Strzykawka 10ml
-Wata, ręczniki papierowe, filtry do kawy
Odczynniki:
-2,7g KMnO4
-7,1g efedryny HCl
-NaOH
-HCl
-Woda
-etanol (100ml)
-Dichlorometan (60ml)

1. Krystaliczną efedrynę (chlorowodorek) rozpuszczę w ilości 5ml H2O na każdy 1g efedryny
2. KMnO4 w postaci tabletek rozpuszczę w ilości 1ml/ 3 tabletki (100mg/tab)
//Molowy stosunek użytej efki do KMnO4 to 2,5:1 , zatem masowo wyjdzie to około 1g:380mg

3. Oba roztwory schłodzę do temperatury około 0C
4. Roztwór KMnO4 rozcieńczę wodą (0C) do objętości około 250ml
5. Wleję roztwór efki do r-ru KMnO4 i wstawię do lodówki (0C) na 12 godzin
6. Powinienem uzyskać klarowny roztwór z brązowym osadem na dnie; Zdekantuję roztwór do nowego naczynia, przeleję przez kilka filtrów do kawy, resztkę z brązowym osadem postaram sie przefiltrować metodą strzykawkową (jeśli nie osiągnę klarownej cieczy, usunę), po czym pozostawię do osiągnięcia temperatury pokojowej (będzie około 250ml),

Teraz ekstrakcja acid/base:

7. Wykonam w osobnych naczyniach dość stężone roztwory: NaOH oraz HCl
8. Doprowadzę roztwór metkatynonu do pH zasadowego; będe dodawał NaOH dopóki nie osiągnę białej cieczy.
9. Przeprowadzę 3 ekstrakcje dichlorometanem (po 20ml)
10. Do połączonych ekstraktów wleję około 30ml etanolu i zacznę wkraplać HCl do uzyskania ph = 6.
11. Oddzielę alkohol od DCM'u, po czym wykonam jeszcze 2 ekstrakcje etanolem;
12. Złączone ekstrakty alkoholowe (100ml) odparuję w niskiej temperaturze, po czym uzyskam krystaliczny metkatynon

I tutaj mógłby się wypowiedzieć jakiś chemik odnośnie ekstrakcji acid/base - czy nie zniszczę metkatu doprowadzając do freebase'u? Czytałem, że freebase się bardzo łatwo degraduje, jak to z tym jest?
  • 2814 / 14 / 0
Parathormon pisze:
7. Wykonam w osobnych naczyniach dość stężone roztwory: NaOH oraz HCl
Wiesz w jakiej formie handlowo dostępny jest kwas solny?
Parathormon pisze:
I tutaj mógłby się wypowiedzieć jakiś chemik odnośnie ekstrakcji acid/base - czy nie zniszczę metkatu doprowadzając do freebase'u? Czytałem, że freebase się bardzo łatwo degraduje, jak to z tym jest?
Przeczytaj METHYLAMINOPROPIOPHENONE COMPOUNDS, Hazel Park, US 2802865 .
  • 461 / 7 / 0
Re:
Nieprzeczytany post autor: elitesse »
zmż pisze:
Mój sposób to:
40 ml wody i 3 ml octu mieszam razem
pokruszony Sudafed/Acatar mieszam z pokruszonymi tabletkami nadmanganianu potasu (300mg)
proszek wsypuje do roztworu octu z wodą
nic nigdy nie pęcnzieje ani nic
filtruje
i gotowe
Mam parę pytać, ...wogóle nie czaje tych reakcji wszystkich itd. więc proszę o pomoc.

1.40 ml wody i 3 ml octu mieszam razem.

2.Pokruszony Sudafed/Acatar mieszam z pokruszonymi tabletkami nadmanganianu potasu (300mg)
ile nadmanganianu potasu na np. 300mg Pseudoefki?

3.Proszek wsypuje do roztworu octu z wodą.

4.Filtruje.
Jak filtrować? i czy jest to wogóle potrzebne... tzn. gdybym wypił niefiltrowane (nie chcę podawać iv) to może się coś stać?

Tak otrzymany roztwór muszę wsadzić do lodówki? czy zrobić to wcześniej? kiedy... przed którym krokiem?

Bardzo prosiłbym o odpowiedzi.
Przeczytałem wątki nt. kota, ale wciąż cholera jakieś rzeczy na które nie umiałem sobie sam odp. albo nie potrafiłem znaleźć na nie odpowiedzi.
Aż tu nagle taki łatwy przepis ;) pomyślałem, że zapytam się was :)
Z góry dzięki.
Uwaga! Użytkownik elitesse nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2814 / 14 / 0
Re: Re:
Nieprzeczytany post autor: PcP »
elitesse pisze:
2.Pokruszony Sudafed/Acatar mieszam z pokruszonymi tabletkami nadmanganianu potasu (300mg)
ile nadmanganianu potasu na np. 300mg Pseudoefki?
Korzystaj z znacznika quote, a nie kolorków. Omawiany był całkiem niedawno na forum stosunek molowy substratów.
elitesse pisze:
4.Filtruje.
Jak filtrować? i czy jest to wogóle potrzebne... tzn. gdybym wypił niefiltrowane (nie chcę podawać iv) to może się coś stać?
Wielokrotnie omawiano na forum filtracje. Filtracja ma na celu pozbycie się zanieczyszczeń. Sam sobie odpowiedź na pytanie jakie to są zanieczyszczenia. Pamiętaj, że:
  • masa substratów = masa produktów,
  • liczba i rodzaj atomów powinien się zgadzać w produkcie i substratach,
  • mangan(ani otrzymane jego związki) nie przechodzą w stan gazowy w znaczącym stopniu.
elitesse pisze:
Przeczytałem wątki nt. kota, ale wciąż cholera jakieś rzeczy na które nie umiałem sobie sam odp. albo nie potrafiłem znaleźć na nie odpowiedzi.
Aż tu nagle taki łatwy przepis ;) pomyślałem, że zapytam się was :)
To źle świadczy o tobie. To niebezpieczne.
ODPOWIEDZ
Newsy
Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone

Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.

To nie rzeżucha. Internauci drwią z ujawnionej „plantacji” marihuany

Policjanci z Komisariatu Policji w Dębnie (woj. zachodniopomorskie) pochwalili się w zlikwidowaniem małej plantacji konopi indyjskich, które zaczął hodować w swoim domu jeden z mieszkańców gminy. Hodowla składała się z siedmiu jeszcze bardzo malutkich sadzonek. Zdjęcia całej instalacji dębniccy policjanci udostępnili w sieci. W mig w sieci zaroiło się od prześmiewczych komentarzy, które porównywały łup policjantów do… rzeżuchy. Tak bowiem wyglądały sadzonki ustawione obok siebie na jednym ze zdjęć.

Trump uznał fentanyl za broń masowego rażenia. „Używają go, by zabijać Amerykanów”

Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek rozporządzenie uznające fentanyl za broń masowego rażenia. W uzasadnieniu stwierdził, że „wrogowie USA używają go, by zabijać Amerykanów”. Oświadczył zarazem, że rozważa złagodzenie federalnych restrykcji obejmujących marihuanę.