Alkaloid opium - metylowana pochodna morfiny.
Więcej informacji: Kodeina w Narkopedii [H]yperreala
Ile kodeiny tygodniowo spożywacie ?
mniej niz 200 mg
111
28%
200-600 mg
101
26%
600-2000 mg
104
26%
2000-3000 mg
36
9%
3000-4000 mg
15
4%
wiecej niz 4000 mg
27
7%

Liczba głosów: 394

ODPOWIEDZ
  • 144 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Pan Stefan »
jaka była twoja ściema u lekarza by dostać te płatki?
A czy ja powiedzialem, ze bylem w ogole u lekarza? :cool:
Nie mam problemu z receptami, to moze znaczyc cos innego niz to, ze dobrze sciemniam u lekarza. :rolleyes:
  • 1384 / 14 / 0
Nieprzeczytany post autor: bandzior83r »
spoko: a jak ma wyglądać recepta na kode w płatkach?? nazwa leku itd.jak taka recepte wypełnić???np na te płatki o których pisze gargamel60mg.+laktoza/glukoza x 40 płatków??
rozumiem ze jest to lek przygotowywany(nie gotowy) w aptece więc do odebrania za jakiś czas po przyniesieniu recki??
chetnie bym skosztował takich smakołyków ale jak recke wypełnić??
  • 333 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Cleaner »
płatki, ciekawa sprawa, ale to nie jest czasem na różową? a w ogóle czemu płatki? jak to kurwa wygląda?

na marginesie ja bym się zastanowił, bo skoro apteka wyrabia takie rzeczy to musi mieć dostęp do hurtowych ilości czystej kody, tylko skąd.... kurwa mieć takie kilo kody, ach się rozmarzyłem :*)

do tematu, u mnie to będzie jakieś ~0,9~1,2g tydogniowo.
Uwaga! Użytkownik Cleaner nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1384 / 14 / 0
Nieprzeczytany post autor: bandzior83r »
płatki to takie kapsułki z takiego jakby styropianu cos podobnego do opłatka zamyka sie w to lek-jak to wygląda to wiem moja mama miała kiedyś leki właśnie w takim płatku-do tych płatków pakuje sie leki recepturowe czyli takie na "specjalne zamówienie"które wykonują w aptece.Podobno nie są na różowa(przynajmniej tak twierdzi Pan Stefan),tyle że zeby taka recke wypełnić trzeba podać dokładny skład tego leku(np.60mg fosforanu kodeiny+Xmg laktozy+Xczegoś tam jeszcze)więc nie jest to takie proste-i coś czuje ze nikt nie powie jak taka recka ma wyglądać.Ale pożyjemy zobaczymy-mam nadzieje że sie myle.
  • 2124 / 271 / 0
Nieprzeczytany post autor: gazyfikacja plazmy »
Dobra, Według jakiej farmakopei nazwy, to zależy od lekarza. Wypisują wszystie 3 rodzaje nazw (ale konsekwentnie, jak FPV to juz wszystkie FPV)

Dajmy na to sklad to koda 50mg, kwas acetylosalicylowy 300mg, laktoza. Czyli, ze to przeciwbólowe jest. Sklad generalnie z dupy, nie wiem na chuj laktoza do tego, ale załóżmy, ze do 0,5g uzupełniamy laktozą. Myślę, ze oprócz kody musi być w platku inna substancja czynna, a nie same pomocnicze (laktoza jest substancją pomocnicza). Nie wiem co lekarze przepisują, jak cos to podam wam nazwy wg poszczególnych farmakopei.

Farmakopea IV
Codeini phosphoricum 0,05
Acidi acetylosalicylicum 0,3
Lactosi 0,15 (opcjonalnie "ad. 0,5", czyli, ze uzupelnić do 0,5g)
M.f. pulv. D.t.d. No XL

To na końcu musi być tak zapisane. D.t.d. to "dentur tales doses", czyli ile pojedynczych dawek (platków). Chodzi o to, ze ma to być proszek (pulvis, czyli "pulv." na recepcie) a lekarz podal ile substancji w jednym proszku. No. XL oznacza, ze ma być 40 proszków. Może byc "Codeinum", "acidum" jak w farmakopei IV, ale lepiej jest tak jak napisalem, bo w drugim przypadku lekarz powinien wypisywać, czyli np. "weź kodeinę"

Może byc też tak:
Codeini phosphoricum 2
Acidi acetylosalicylicum 12
Lactosi 6
M.f. pulv. div. in part. aeq. No. XL

"divide/dividetur in partes aequales" oznacza, ze lekarz polecil zrobić określoną ilość proszku i podzielić ją na 40 równych dawek. To od lekarza zależy jak przepisuje, ale chyba cześciej przepisują tak jak na górze.

Farmakopea V
Uklad receptry taki sam, nazwy związków inne. W naszym przypadku tylko fosforan kodeiny ma inną nazwę czyli piszecie "Codeini phosphas"

Farmakopea VI
Też uklad recki taki sam, nazwy związków inne, ale u nas tylko koda ma inną nazwe i piszecie tak "Codeini phosphatis"

Jeśli chodzi o recepturę, to pytajcie o wszysto, skróty, nazwy, uklad recepty, pomoge chętnie:)

Co do tego, co Jon napisal w poscie poniżej, "S: proszek w razie silnego bólu" to też dobrze jest, a to "q.s." oznacza, ze farmaceuta ma se dać ile tam będzie potrzebne, wydaje mi sie, ze raczej lekarz dawke napisze, ale tak też jest dobrze.

A, dobra. Jon juz napisał dlaczego ma być q.s. a co do dawkowania to potrzebne jest. napiszcie sobie jak tam chcecie to dawkowanie. według farmakopei koda mo.ze być podawana w dawkach jednorazowych doustnie 120mg, a dobowo 300mg. Doodbytniczo dawkowanie jest takie samo:)

Dobra, jeszcze możecie syropy sobie robic z koda. Tak mi sie przypomnialo teraz. Wymyślcie jakis fajny sklad to moge wam recke napisać. kody nie może być więcej jak w farmakopei jest dla dawek dobowych i pojedynczych. jak dawkowanie syropu bedzie 4x dziennie to nie może być wiecej kody jak 1,5g/ 100g syropu, bo łyżeczke pijecie, czyli 5g. Taka dawka oczywiście jest chujowa, możecie wypisać sobie 30mg na pojedyncza dawkę, czyli 600mg/100g syropu. Oczywiście syropu nie musi być 100g, może być sobie 150g, 200g już troche podejrzane może sie wydawać.
Ostatnio zmieniony 25 października 2009 przez gazyfikacja plazmy, łącznie zmieniany 4 razy.
teleportuję sie w głąb siebie czy do intergalaktycznego obrębu... nie ma ludzi, nie ma trendów... telefonów, sukcesów ani błędów... spraw nie ma, więc nie ma pędu...
  • 1211 / 26 / 0
Nieprzeczytany post autor: jon »
Codeini phosphoricum 0,05
Lactosi q.s.
M.f.pulv
Dtd. no XX
S: 1-2 razy dziennie proszek w razie silnego bólu

ale pierdolicie już...
napiszcie q.s. przy laktozie bo 99% lekarzy nie wie ile trza jej władować i recka będzie podpadać sasasa
no i koniecznie musi być dawkowanie.
Uwaga! Użytkownik jon nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1154 / 36 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gargamel »
Ja mialem wypisane tak:

http://img5.imageshack.us/i/dsc00123agf.jpg/

Czyli:

Codeini phosphatus 0,06 (albo phosphatis)
lactosi 0,1
M.f. pulv. No XC
D.S. 2x1 p.o.

To bylo wypisane na 90 "platkow", a moze byc wypisane na jednej bibule max 40, czyli recka powinna wygladac tak:

Codeini phosphatus 0,06 (albo phosphatis)
lactosi 0,1
M.f. pulv. No XL
D.S. 2x1 p.o.

XC to 90 w systemie rzymskim, XL to 40 i tak powinno byc napisane.
  • 341 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: queen elizabeth »
ciekawe te platki... pytanie: na co wam to przepisuja, co mowicie lekarzom? bo nie wiem na co trzeba narzekac

teraz idzie ok 2,7 -do 3 g kody tygodniowo, ech... zrobil sie ciag
Uwaga! Użytkownik queen elizabeth nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2124 / 271 / 0
Nieprzeczytany post autor: gazyfikacja plazmy »
Też sie zastanawiam co trzeba sciemnić. Nawet jak bardzo mnie bolala pięta, bo pekla mi tam taka plytka to nie dostalem recepty choćby na talvosilen. Nie toleruję NLPZ, ale kurwa żaden lekarz tego nie bierze pod uwage. Mówie, ze boli mnie brzuch po tych lekach, bo naprawdę tak jest, niekiedy az sie zwijam z bólu, do tego NLPZ prawie w ogóle nie dzialają przeciwbólowo. Jak mnie cos boli, to po takim np. ketonalu boli nadal, tylko troche słabiej. Zawsze kupuję sobie antka i thio i biore po 60-75mg. Nawet bardzo silne bóle ustępują. Żaden Olfen, Ketonal, czy inny taki lek nie jest tak skuteczny, jak zwykle 60mg kody.

Co trzeba ściemnić, zeby tramadol dostać to tez nie wiem. Nawet jak mialem zlamany nos to nie dostalem tramalu, a przez 3 dni ból byl bardzo silny z powodu tamponady. Na zaden kurwa ból nie dostalem tramalu. Zawsze te NLPZ, teraz już nawet nie biorę recept na to gówno. Mówie, ze nie pomaga, chce coś innego, to mówią, ze tylko to mogą przepisać. Takie pierdolenie mnie najbardziej wkurwia, chuj im w dupę. Rozumiem jakbym ściemnial z tym bólem, ale naprawdę potrzebowalęm silnego leku bo już nie wyrabialem. Oczywiscie zawsze mogę kupic sobie kodę, ale tramal jest tani. Często nie było mnie stać na w chuj drogą kode. Z resztą NLPZ tez są drogie. kiedys wykupilem sobie 2 rózne leki w sumie za 40zł i byly chujowe. Nie lepiej wypisać 2-3g tramalu, który wykupie za 7zl, czy ile tam to kosztuje? Zawsze wygladałem jak cpun, może to dlatego.
teleportuję sie w głąb siebie czy do intergalaktycznego obrębu... nie ma ludzi, nie ma trendów... telefonów, sukcesów ani błędów... spraw nie ma, więc nie ma pędu...
  • 1154 / 36 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gargamel »
Jak sie wyglada niedojrzale (bez urazy nikogo) to raczej nie ma szans na dostanie trama czy kody w platkach. Jak sie jeszcze o to pyta to tym bardziej nie uda sie raczej sciemnic nic, nawet jakby ktos wam powiedzial slowo w slowo co trzeba mowic. Ja mam 24 lata, ale ze wzgledu na swoja posture wygladam na ~30 lat i ogolnie jestem czlowiekiem "wzbudzajacym zaufanie" jak juz wiele osob mi powiedzialo. Dlatego bez problemu dostaje tramal, kode w platkach czy benzo. W aptece bez probelmu sprzedaja mi nawet 2 opakowania Talvo Forte jak jest. Antka po 3-4 paczki bez wniku kupuje (z tym, ze antoni drogi w porownaniu do talvo to zazwyczaj odmawiam jak nie ma Talvo lub Talvo Forte).
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana

Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.

Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu

Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.

Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.