31 sierpnia 2018aleatoryczny pisze: @up ja nie mam diagnozy ADHD ani ADD a dostałem legalnie metylofenidat ^^
W naszym pięknym kraju nawet na ADD ciężko jest to dostać.
06 września 2018blueberry pisze: ogólnie mi odradził na zasadzie, że znajomi sobie to ogarniają no i że "Daje efekt wow ale o ile najpierw tak jest po 1 tabletce i trwa 3 godziny to potem muszą wrzucać 10 i kończy się po 40min".
MPH jest stymulantem, który charakteryzuje się bardzo powolnym wzrostem tolerancji, i to dopiero przy długoterminowym stosowaniu. Jednakże przy zachowaniu odpowiednich dawek terapeutycznych, nawet tego powolnego wzrostu raczej się nie obserwuje.
Co on myślał, że Ty chcesz reckę po to, aby się po prostu naćpać i załadować od razu 150 mg w pompkę? Wtedy to może faktycznie tolerancja szybko urośnie.
07 września 2018blueberry pisze: Wiesz co.. On mnie zna i dałem mu się poznać od, że tak powiem odpowiedzialnej strony. W zasadzie to go nawet lubię a na pewno nie chciał mi źle. Podejrzewam, że miał takich znajomych co to rekreacyjnie walili i stąd takie przeświadczenie. Generalnie to z miejsca bardzo energicznie i negatywnie zareagował na tą moją propozycję (jakbym o jakiś metadon prosił ;) ) Dodatkowo powiedział coś w stylu "i nie mam nawet narkotycznych recept" (nie znam się na tym ale zrozumiałem, że to jakieś specjalne, przez które teoretycznie mógłby mieć przypał).
To fakt, że są specjalne recepty na MPH (kategoria substancji mogących powodować nadużycia czy coś takiego, też się dokładnie nie znam).
Przydałaby Ci się też diagnoza konkretnego zaburzenia, aby była "podkładka" i by faktycznie nikt tego nie zakwestionował i by psychiatra łatwiej mógł to przepisać.
Zapewne nie chciał źle, ale widać też wyraźnie, że nie ma kompletnie pojęcia o medycznym/terapeutycznym zastosowaniu MPH.
Psychiatrzy w Polsce w dużej części na problemy z motywacją, koncentracją czy anhedonią przepisują ... SSRI %-D
Nastepnym razem popros o IR 5 mg (jesli teraz bierzesz Cr 10mg) i bierz według uznania, kiedy tego potrzebujesz.
A jeśli chcesz wersje o przedłużonym uwalnianiu, to poproś o Concertę.
A wgl to jest tutaj 106 stron, gdybys tylko wyszukał hasło „medikinet cr” to znalazł byś odpowiedz na twoje pytanie.
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Larwy ostryg bardziej "zestresowane". Wszystko przez narkotyki
Pod wpływem pochodzących ze ścieków narkotyków larwy ostryg poruszają się powoli i są zestresowane — wskazują najnowsze badania naukowe, na które powołuje się Polska Agencja Prasowa.
Kanada zebrała ponad 5,4 miliarda dolarów z podatków od sprzedaży legalnej marihuany
Od momentu legalizacji marihuany minęło siedem lat. Kanada podsumowuje zyski. Kwoty robią wrażenie, ale szczegółowe dane pokazują, że nie wszystko poszło zgodnie z planem. Rząd federalny zarobił mniej, niż zakładał. Z kolei wydatki na edukację okazały się znacznie niższe od obiecanych.
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty
Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.