Organiczne substancje psychoaktywne oddziałujące na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 405 / 106 / 0
Problem jest tego typu ze przewlekłe stosowanie antyhistamin (przynajmniej niektórych, nie chce mi się teraz sprawdzac), powoduje niedobór diaminooksydazy. DAO z kolei odpowiada za rozklad histaminy w organizmie, więc problem będzie się z czasem nasilal. Warto mieć na uwadze. Aviomarin sie średnio nadaje na swędzenie, bardziej dziala przeciwwymiotnie, co prawda mozna go uzyc przed kodeina w celu podbicia dzialania, ale szczerze mówiąc raczej nie warto, bardzo zwieksza sedacje, ale w dosc malo przyjemny sposób. Raczej ceteryzyna/hydroksyzyna jak juz na swędzenie. Albo jw, choc akurat desloratadyny nigdy nie stosowalem.
  • 102 / 5 / 0
Część. Może ktoś odpowie w tym wątku.

Po podaniu morfiny iv coraz częściej występuje u mnie bardzo duży wyrzut histaminy. Po podaniu czuję lekka opuchliznę właściwie na całym ciele, ale opuchlizna która się tworzy w miejscu podania, jego okolicach oraz okolicach żyły do której podałam w dalszych miejscach (np podaje w rękę a opuchliznę mam aż do przedramienia). Raz podałam w lewą rękę a prawa mi spuchła... Prawie tabletek na alergię trochę pomaga ale zabiera całą przyjemność z podania, mam uczucie jakby czegoś brakowało, niedosytu. Wcześniej ta reakcja była u mnie o wiele mniejsza lecz a biegiem lat jest mi coraz ciężej. Szczególnie że biorąc morfinę doustnie mam odrzuty - chce mi się wymiotować, a raczej mam takie uczucie bo zazwyczaj dodaje radę to przeżyć. Ale nieprzyjemności z tym związane trwają nawet cały dzień. Jakby branie doustnie powodowało zatrucie układu pokarmowego. Biorę obecnie max 200mg iv lub 100 iv i 100 doustnie.
  • 28 / 4 / 0
Wyrzuty histaminy a alergia. Jestem alergikiem, nie jakimś przepotężnym, ale przebywanie z kotem, koniem czy inną świnką morską to dla mnie katorga. Żywieniowo nic mi nie dolega. Czy u alergików reakcje histaminowe są bardziej wzmożone? Po kodzie puchłem na twarzy niemożliwie, oddychało się ciężko itd - nie były to duże dawkia i tak ciężko się oddychało. Po takim oxy (które z tego co się orientuję powoduje mniejsze wyrzuty histaminy niż wspomniana koda) nawet po większej dawce szło normalnie oddychać, na ryju still spuchnięty ale mniej. Chciałem się więc zapytać o doświadczenia alergików - czy u was też wyrzuty histaminy były tak potężne? Co ciekawe nie swędziało nic a nic, tylko ta opuchlizna.
  • 112 / 40 / 0
@punktWymianyIgiel Daje tylko przykłady, ale mój kolega wieczny alergik nie miał specjalnie większej reakcji na kodeinę poza drapaniem się i zaczerwienieniem lekkim. Za to inny niealergik przechodził dosłownie mękę, rzygał, chciał się drapać do krwi itd.

Wszystko zależy od indywidualnej reakcji, ale jak tak miałeś to lepiej unikaj kody, bo ona najmocniej wyrzuca histaminę. Ewentualnie dorzuć antyhistaminę czyli hydroksyzynę albo prometazynę
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń

Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?

Kanada zebrała ponad 5,4 miliarda dolarów z podatków od sprzedaży legalnej marihuany

Od momentu legalizacji marihuany minęło siedem lat. Kanada podsumowuje zyski. Kwoty robią wrażenie, ale szczegółowe dane pokazują, że nie wszystko poszło zgodnie z planem. Rząd federalny zarobił mniej, niż zakładał. Z kolei wydatki na edukację okazały się znacznie niższe od obiecanych.

Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką

Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.