Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 757 / 114 / 0
Lipton nigdy nie był szczególnie dobry, już lepiej kupić dużą puszkę sypanej Dilmy na alledro albo nawet taki woreczek 100g za dychę.

A Tetley jest spoko jako ekspresowa herba na szybko rano, w Dino często jest w promocji za 7 zeta 100 torebek
pies zjadł mi chleb, pierdolnę sobie w łeb
  • 1311 / 334 / 12
Lipton? Tetley? Meh…

Nie żebym nie lubił, ale to w zasadzie nie herbata tylko pył herbaciany, głównie odmiany Ceylon - po prostu masówka, chociaż i tak lepsza od minetki. Taki przeciętny napar do przerwy na szludżka.

Ze zwyklaków czarnych to upodobałem sobie Twinnigsa odmianę Earl Grey, ale i tak nie ma podjazdu do sypanek z herbaciarni.
Uwaga! Użytkownik Czoug jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 757 / 114 / 0
tzn. ja wogle czarną herbę traktuję tak jako popitę do żarcia, nie spalam się totalnie, choć no dobra dilmah jednak rulez

co innego zielona - tu musi być HQ, długie liście jak wodorosty i aromat, polecam takie z zielarni za 25 zło big leafs jest biała i dwa rodzaje zielonej, rozkurwia system ta herbata

jeszcze mam słabosć do sour lime, jest taka ruska marka chelton i ich zielona kwaśna herba jest boska
  • 327 / 55 / 3
Najlepsza czarna herbata to zdecydowanie mix sypanej czarnej, soku z wyciskanej pomarańczy, miodu, konfitury śliwkowej, imbiru, goździków, cynamonu i suszonych jabłek. Nigdy nie piłem smaczniejszego napoju
  • 502 / 102 / 0
14 lutego 2024mj2086 pisze:
jest taka ruska marka chelton i ich zielona kwaśna herba jest boska
Chelton jest ruski? Nie wiedziałem. Herbaty mają serio dobre, IMO lepsze niż Dilmah, Tetley, Lipton i reszta popularnych.

Tak w ogóle to bardzo dużo zależy od wody na jakiej robi się herbate. U mnie jest ciulata, a u kuzyna tak zajebista, że pije prosto z kranu i smakuje wyśmienicie. Nie musze dodawać, że u niego te same herbaty robione na jego wodzie smakują dużo bardziej.
  • 757 / 114 / 0
@Qlop

tak mi się kojarzy, że jak kupowałem to była paczka cała w cyrylicy i tak sobie we łbie zakonotowałem, że ruski, ale może to taki mój mały efekt mandeli :)

wg ich strony jest sprzedawana tylko w 12 krajach - Polska, Estonia, Czechy, Estonia, Białoruś, Ukraina, Rosja, Kanada, Azerbejdżan, Kazachstan, Mołdawia, Izrael

a sama herba jest niby zbierana na Sri Lance, ale jaki kapitał za tym stoi to nie wiem

scalono - łysy

Szeherezada po prawej jest na prezent, jeszcze nie piłem ale puszeczka mnie urzekła, miks zielonej i czarnej z dodatkami z kosmosu

to po lewej to dla mnie, wbrew nazwie czysta czarna sypana

45 zeta z dostawą, Chelton to mistrzostwo świata
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ
Newsy
Trzech mężczyzn oskarżonych o przemyt kokainy promem Norræna

Trzej mężczyźni w wieku 60–70 lat zostali oskarżeni o próbę przemytu ponad trzech kilogramów kokainy z Hiszpanii do Islandii promem Norræna. Grozi im do 12 lat więzienia.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

Kieleccy policjanci zlikwidowali fabrykę klefedronu w powiecie sandomierskim

W minioną środę kieleccy policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości narkotykowej współpracując z Biurem Kryminalnym Komendy Głównej Policji oraz kontrterrorystami z Kielc i Radomia przeprowadzili realizację, która doprowadziła do likwidacji dużej, fabryki produkującej klefedron. W sprawie zatrzymano 32 – latka, który najbliższe trzy miesiące spędzi w areszcie.