Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 757 / 114 / 0
Lipton nigdy nie był szczególnie dobry, już lepiej kupić dużą puszkę sypanej Dilmy na alledro albo nawet taki woreczek 100g za dychę.

A Tetley jest spoko jako ekspresowa herba na szybko rano, w Dino często jest w promocji za 7 zeta 100 torebek
pies zjadł mi chleb, pierdolnę sobie w łeb
  • 1311 / 334 / 12
Lipton? Tetley? Meh…

Nie żebym nie lubił, ale to w zasadzie nie herbata tylko pył herbaciany, głównie odmiany Ceylon - po prostu masówka, chociaż i tak lepsza od minetki. Taki przeciętny napar do przerwy na szludżka.

Ze zwyklaków czarnych to upodobałem sobie Twinnigsa odmianę Earl Grey, ale i tak nie ma podjazdu do sypanek z herbaciarni.
16 października 2023Stteetart pisze:
"mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
  • 757 / 114 / 0
tzn. ja wogle czarną herbę traktuję tak jako popitę do żarcia, nie spalam się totalnie, choć no dobra dilmah jednak rulez

co innego zielona - tu musi być HQ, długie liście jak wodorosty i aromat, polecam takie z zielarni za 25 zło big leafs jest biała i dwa rodzaje zielonej, rozkurwia system ta herbata

jeszcze mam słabosć do sour lime, jest taka ruska marka chelton i ich zielona kwaśna herba jest boska
  • 327 / 55 / 3
Najlepsza czarna herbata to zdecydowanie mix sypanej czarnej, soku z wyciskanej pomarańczy, miodu, konfitury śliwkowej, imbiru, goździków, cynamonu i suszonych jabłek. Nigdy nie piłem smaczniejszego napoju
  • 502 / 102 / 0
14 lutego 2024mj2086 pisze:
jest taka ruska marka chelton i ich zielona kwaśna herba jest boska
Chelton jest ruski? Nie wiedziałem. Herbaty mają serio dobre, IMO lepsze niż Dilmah, Tetley, Lipton i reszta popularnych.

Tak w ogóle to bardzo dużo zależy od wody na jakiej robi się herbate. U mnie jest ciulata, a u kuzyna tak zajebista, że pije prosto z kranu i smakuje wyśmienicie. Nie musze dodawać, że u niego te same herbaty robione na jego wodzie smakują dużo bardziej.
  • 757 / 114 / 0
@Qlop

tak mi się kojarzy, że jak kupowałem to była paczka cała w cyrylicy i tak sobie we łbie zakonotowałem, że ruski, ale może to taki mój mały efekt mandeli :)

wg ich strony jest sprzedawana tylko w 12 krajach - Polska, Estonia, Czechy, Estonia, Białoruś, Ukraina, Rosja, Kanada, Azerbejdżan, Kazachstan, Mołdawia, Izrael

a sama herba jest niby zbierana na Sri Lance, ale jaki kapitał za tym stoi to nie wiem

scalono - łysy

Szeherezada po prawej jest na prezent, jeszcze nie piłem ale puszeczka mnie urzekła, miks zielonej i czarnej z dodatkami z kosmosu

to po lewej to dla mnie, wbrew nazwie czysta czarna sypana

45 zeta z dostawą, Chelton to mistrzostwo świata
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Leki na ADHD i medyczna marihuana a testy drogowe. Czy testy rozpoznają źródło substancji?

Czy zażycie niektórych leków może skutkować oskarżeniem o prowadzenie pojazdu pod wpływem narkotyków? Zastępca Rzecznika Praw Obywatelskich, Stanisław Trociuk, zwrócił się do Komendanta Głównego Policji z pytaniem, czy używane przez funkcjonariuszy testy narkotykowe potrafią rozróżnić substancje aktywne od leczniczych. Odpowiedź Policji nie rozwiewa wszystkich wątpliwości – zwłaszcza w kontekście leczenia ADHD czy terapii z wykorzystaniem medycznej marihuany.

Stan opublikował raport o spożyciu marihuany. Niemal 15 proc. nowojorczyków zażywa ją regularnie

Tylko 14,7 proc. dorosłych nowojorczyków regularnie spożywa konopie indyjskie – zgodnie z najnowszym raportem stanowego Departamentu Zdrowia. Najwyższy odsetek korzystających z marihuany w dowolnej formie występuje u osób w wieku 21-24 lat. Z raportu wynika ponadto, że większą tendencję do zażywania konopi mają osoby, które jednocześnie nadużywają innych używek.

Kieleccy policjanci zlikwidowali fabrykę klefedronu w powiecie sandomierskim

W minioną środę kieleccy policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości narkotykowej współpracując z Biurem Kryminalnym Komendy Głównej Policji oraz kontrterrorystami z Kielc i Radomia przeprowadzili realizację, która doprowadziła do likwidacji dużej, fabryki produkującej klefedron. W sprawie zatrzymano 32 – latka, który najbliższe trzy miesiące spędzi w areszcie.