Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 962 / 272 / 2
19 lutego 2025przekletykozisyn pisze:
@Merx możesz napisać jak takie urabianie lekarza wyglądało? Ja już w wieku 18 lat sępiłem stacjonarnie tramal i benzo od lekarzy internistów, kilkanaście lat później sporo tego samego udało się w czasach covida wysępić na telekonsultacje, no ale morfina lub fent bez jakiejkolwiek podkładki? Od lekarza jakiej specjalizacji? Pytam oczywiście w celach edukacyjnych %-D Po prostu nie znam sytuacji gdzie ktoś dostał rpw na piękne oczy (a nawet zdalnie).
trochę lat na karku, elokwentne wypowiedzi, trochę socjotechniki i chodzisz nawet z tym lekarzem na piwo raz na x miesięcy :v a skąd takiego wytrzasnąć? normalnie, testować. Masz możliwość zmiany lekarza rodzinnego w ikp. Ja swojego poznałem w prywatnej klinice, więc to inna bajka. czysty przypadek. Tylko weź pod uwagę, że ja go nie wykorzystuję w żaden sposób, bo nic nie biorę rekreacyjnie. Ale skoro się znamy i mnie lubi, wie jakie leki przyjmuję od lat więc nawet jak są to rpw które można wypisać wyłącznie na wizycie stacjonarnej, a zna moją sytuację z tym, że mam 1 grupę inwalidzką, to na cholerę każe mi przyjeżdżać, wpisuje, że byłem i choy, nikt tego nie sprawdza. a schemat który przedstawiłem powinien działać za każdym razem w każdej przychodni. powinien... tyle, że lekarze dziś to szkoda strzępić ryja.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 1398 / 506 / 0
Kontynuacji leczenia też nie mogą dać Relanium przez telefon? Bo jedno miałem już wystawione i mówię gościowi przez telefon że potrzebuję kolejne bo wizytę stacjonarna mam dopiero za dwa tygodnie, a on mówi, że nieważne ile razy miałem, przez telefon takich rzeczy nie ma.
  • 573 / 103 / 0
Benzo można przez tel przepisać jeśli są wskazania i ikp, tylko narkotycznych z nowego rozporządzenia z 07.11.24 teoretycznie nie
:tabletki:
  • 1398 / 506 / 0
No mam kolejna teleporade na rano, już w aplikacji ubezpieczyciela udostępniłem poprzednia receptę i wgląd do dokumentacji w IKP to poproszę o kolejną, to mogę dostać normalnie?
  • 311 / 77 / 0
Zależy od lekarza, jedni piszą inni nie
  • 962 / 272 / 2
29 marca 2025TymekDymek pisze:
Kontynuacji leczenia też nie mogą dać Relanium przez telefon? Bo jedno miałem już wystawione i mówię gościowi przez telefon że potrzebuję kolejne bo wizytę stacjonarna mam dopiero za dwa tygodnie, a on mówi, że nieważne ile razy miałem, przez telefon takich rzeczy nie ma.
ja piszę email i mam wszystko od a do z opio, benzo i to do przychodni NA NFZ w końcu to za co płaciłem jakkolwiek funkcjonuje w moim przypadku.
  • 1398 / 506 / 0
Ostatecznie dostałem już i spoko śmiga, na przyszłość warto udostępnić w IKP swoją historię oraz w aplikacji ubezpieczyciela poprzednie recepty wgrać, przed pierwszym telefonem tego nie zrobiłem i dostałem odmowę (ale chujek mówił że nawet jakby miał wgląd to nie ma legalnie prawa mi nic dac). Pół doby później kobitka z rana dzwoni, przejrzała IKP, zadała kilkanaście pytań i Relanium normalnie dostałem. Swoją drogą widziała też te cuda co wypisywał nasz forumowy **cut** - regulamin w 1 poście /Merx oraz jak z receptomatów brałem Tramal 200 nieraz no i mogła też widzieć politoksy na wypisce ze szpitala w grudniu po próbie samobójczej. Mimo tego rolki dała po siedmiu minutach rozmowy, także spoko. No i mam wrażenie że oryginalne Relanium śmiga lepiej od tego zamiennika ponad 2x tańszego.

jest to warn słowny nie wliczający się do systemu ostrzeżeń gdzie 3 ostrzeżenia = ban na 72h /Merx
  • 2 / 1 / 0
30 marca 2025krzychv pisze:
Benzo można przez tel przepisać jeśli są wskazania i ikp, tylko narkotycznych z nowego rozporządzenia z 07.11.24 teoretycznie nie
Benzo nie jest na narkotyczną? Mnie ciągle i tak dziwi że tramadol jest na zwykła, w usa ludzie potrafili łamać zwierzętą nogi żeby od lekarza go wyłudzić
  • 573 / 103 / 0
Nie, benzo nie jest na recepte narkotyczna
:tabletki:
  • 962 / 272 / 2
natomiast musi mieć wpisaną łączną ilość subst. czynnej tak samo 'nie-benzo' np. zolpidem
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.

Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia

Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.