Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 962 / 272 / 2
19 lutego 2025przekletykozisyn pisze:
@Merx możesz napisać jak takie urabianie lekarza wyglądało? Ja już w wieku 18 lat sępiłem stacjonarnie tramal i benzo od lekarzy internistów, kilkanaście lat później sporo tego samego udało się w czasach covida wysępić na telekonsultacje, no ale morfina lub fent bez jakiejkolwiek podkładki? Od lekarza jakiej specjalizacji? Pytam oczywiście w celach edukacyjnych %-D Po prostu nie znam sytuacji gdzie ktoś dostał rpw na piękne oczy (a nawet zdalnie).
trochę lat na karku, elokwentne wypowiedzi, trochę socjotechniki i chodzisz nawet z tym lekarzem na piwo raz na x miesięcy :v a skąd takiego wytrzasnąć? normalnie, testować. Masz możliwość zmiany lekarza rodzinnego w ikp. Ja swojego poznałem w prywatnej klinice, więc to inna bajka. czysty przypadek. Tylko weź pod uwagę, że ja go nie wykorzystuję w żaden sposób, bo nic nie biorę rekreacyjnie. Ale skoro się znamy i mnie lubi, wie jakie leki przyjmuję od lat więc nawet jak są to rpw które można wypisać wyłącznie na wizycie stacjonarnej, a zna moją sytuację z tym, że mam 1 grupę inwalidzką, to na cholerę każe mi przyjeżdżać, wpisuje, że byłem i choy, nikt tego nie sprawdza. a schemat który przedstawiłem powinien działać za każdym razem w każdej przychodni. powinien... tyle, że lekarze dziś to szkoda strzępić ryja.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 1398 / 506 / 0
Kontynuacji leczenia też nie mogą dać Relanium przez telefon? Bo jedno miałem już wystawione i mówię gościowi przez telefon że potrzebuję kolejne bo wizytę stacjonarna mam dopiero za dwa tygodnie, a on mówi, że nieważne ile razy miałem, przez telefon takich rzeczy nie ma.
  • 573 / 103 / 0
Benzo można przez tel przepisać jeśli są wskazania i ikp, tylko narkotycznych z nowego rozporządzenia z 07.11.24 teoretycznie nie
:tabletki:
  • 1398 / 506 / 0
No mam kolejna teleporade na rano, już w aplikacji ubezpieczyciela udostępniłem poprzednia receptę i wgląd do dokumentacji w IKP to poproszę o kolejną, to mogę dostać normalnie?
  • 311 / 77 / 0
Zależy od lekarza, jedni piszą inni nie
  • 962 / 272 / 2
29 marca 2025TymekDymek pisze:
Kontynuacji leczenia też nie mogą dać Relanium przez telefon? Bo jedno miałem już wystawione i mówię gościowi przez telefon że potrzebuję kolejne bo wizytę stacjonarna mam dopiero za dwa tygodnie, a on mówi, że nieważne ile razy miałem, przez telefon takich rzeczy nie ma.
ja piszę email i mam wszystko od a do z opio, benzo i to do przychodni NA NFZ w końcu to za co płaciłem jakkolwiek funkcjonuje w moim przypadku.
  • 1398 / 506 / 0
Ostatecznie dostałem już i spoko śmiga, na przyszłość warto udostępnić w IKP swoją historię oraz w aplikacji ubezpieczyciela poprzednie recepty wgrać, przed pierwszym telefonem tego nie zrobiłem i dostałem odmowę (ale chujek mówił że nawet jakby miał wgląd to nie ma legalnie prawa mi nic dac). Pół doby później kobitka z rana dzwoni, przejrzała IKP, zadała kilkanaście pytań i Relanium normalnie dostałem. Swoją drogą widziała też te cuda co wypisywał nasz forumowy **cut** - regulamin w 1 poście /Merx oraz jak z receptomatów brałem Tramal 200 nieraz no i mogła też widzieć politoksy na wypisce ze szpitala w grudniu po próbie samobójczej. Mimo tego rolki dała po siedmiu minutach rozmowy, także spoko. No i mam wrażenie że oryginalne Relanium śmiga lepiej od tego zamiennika ponad 2x tańszego.

jest to warn słowny nie wliczający się do systemu ostrzeżeń gdzie 3 ostrzeżenia = ban na 72h /Merx
  • 2 / 1 / 0
30 marca 2025krzychv pisze:
Benzo można przez tel przepisać jeśli są wskazania i ikp, tylko narkotycznych z nowego rozporządzenia z 07.11.24 teoretycznie nie
Benzo nie jest na narkotyczną? Mnie ciągle i tak dziwi że tramadol jest na zwykła, w usa ludzie potrafili łamać zwierzętą nogi żeby od lekarza go wyłudzić
  • 573 / 103 / 0
Nie, benzo nie jest na recepte narkotyczna
:tabletki:
  • 962 / 272 / 2
natomiast musi mieć wpisaną łączną ilość subst. czynnej tak samo 'nie-benzo' np. zolpidem
ODPOWIEDZ
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.

Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.