Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
Zablokowany
  • 3206 / 176 / 0
Ja pierdole, jakie Wy mu rady dajecie.

Gość ma rozjebaną uwagę od ćpania stimów i wkręca sobie, że mu się wzrok fizycznie rozpierdolił, a Wy go nakręcacie dalej. Jakie jest prawdopodobieństwo, że fizycznie zepsuło się mu coś na amen w mózgu/w oku versus prawdopodobieństwo, że jest mu się trudno skupić, bo ćpał nałogowo stimy?

OPie, znajdź sobie jakiś trening uważności - od siebie polecam Headspace "Focus" (do pobrania z torrentów), zrób sobie 30-dniowy kurs i sprawdź, czy dalej masz ten sam problem.
Uwaga! Użytkownik ItvH2erPPPWR nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1931 / 317 / 0
@czekam na nick zacznijmy od podstaw:
a) ile masz lat?
b) masz okularników/osobników z wadami wzroku pośród najbliższej rodziny?

Jako ciekawostkę, raz zrobiłem sobie badanie wzroku pod wpływem 4-MMC i de facto miałem lepszy wzrok o 1.5 dioptrii (dość dużo)
Uwaga! Użytkownik GG Allin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 113 / 2 / 0
08 lutego 2020GG Allin pisze:
@czekam na nick zacznijmy od podstaw:
a) ile masz lat?
b) masz okularników/osobników z wadami wzroku pośród najbliższej rodziny?

Jako ciekawostkę, raz zrobiłem sobie badanie wzroku pod wpływem 4-MMC i de facto miałem lepszy wzrok o 1.5 dioptrii (dość dużo)

-23lata
- nie z najblizszych nie ma nikt wady, no chy a ze babcia/dziadek ale to raczej pogorszony wzrok razem z wiekiem
Uwaga! Użytkownik czekam na nick nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1931 / 317 / 0
wady wzroku typu krótkowzroczność mogą mieć "onset" (i zwykle się stabilizują) w przedziale wiekowym 5-30 lat. Wziąłbym pod uwagę również tryb życia, np. nadmierne spędzanie czasu przed monitorem niszczy wzrok przez
a) niebieskie światło
b) specjalizacje wzroku (na zasadzie im częściej wykorzystujesz mniejszy dystans do spoglądania na coś, tym bardziej organizm w okresie developingu się dostosowuje).

Ale nie jestem magikiem, nie wiem - tutaj czarodzieja też nie znajdziesz. Szukałbym porad raczej u lekarza, niż randomowych narkusów z internetu i ich "mondrości"
Uwaga! Użytkownik GG Allin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 113 / 2 / 0
Tak rozumiem... mysle zeby nawet te 500zl wydac na badania u neurologa prywatnie I wiedziec co jest piec czarno na bialym..
Ten wzrok to nie zla zagadka, bo raz jest spoko a raz wlasnie brak ostrosci, przestrzeni co dalej co blizej sie znajduje, no I takie rozlegulowanie wzrokowe, jakbym widzial mare metrow przed soba, a jakiej pelnoksztaltnej rzeczywistosci juz nie. I mysle ze przez ten wzrok mam psyche rozlegulowana totalnie I jakbym na sluchu bardziej korzystal. Z tego co wiadomo, to mozg jest najbardziej swiadomy poprzez wzrok.
A to mi sie zmienia z paru minut na pare minut, a dluzej sie utrzymuja te negatywne objawy.
Uwaga! Użytkownik czekam na nick nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1931 / 317 / 0
500zł? Ten neurolog to jakiś noblista czy jaki chuj?

Ps. popracuj nad swoją pisownią
  • 3206 / 176 / 0
Przecież nie widzi, co pisze
Uwaga! Użytkownik ItvH2erPPPWR nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 113 / 2 / 0
Wlasnie. Ledwo widze co pisze XD
Nad czym popracowac dokladniej z pisownia :p

Na necie wszystko ponad 400zl, chyba ze na jakies zjebane stronki trafilem.

Ile takie badanie moze kosztowac,bez ubezpieczenia, bo nie mam.
  • 3206 / 176 / 0
xD zawsze na tym forum jak ktoś dostaje rady typu "zrób coś" to wybiera to rozwiązanie, przy którym nie trzeba pracować, wystarczy zapłacić
  • 7 / 2 / 0
08 lutego 2020Limitbreaker pisze:
Ja pierdole, jakie Wy mu rady dajecie.

Gość ma rozjebaną uwagę od ćpania stimów i wkręca sobie, że mu się wzrok fizycznie rozpierdolił, a Wy go nakręcacie dalej. Jakie jest prawdopodobieństwo, że fizycznie zepsuło się mu coś na amen w mózgu/w oku versus prawdopodobieństwo, że jest mu się trudno skupić, bo ćpał nałogowo stimy?

OPie, znajdź sobie jakiś trening uważności - od siebie polecam Headspace "Focus" (do pobrania z torrentów), zrób sobie 30-dniowy kurs i sprawdź, czy dalej masz ten sam problem.
Stimy nalogowo 13 lat, wiele bylo chujowych sytuacji.
Nigdy nie tracilem wzroku. Moze jakies mrowienie, odretwienie, spadek cisniena, czy inne gowno o ktorym nie mam pojecia, ale zachowywalem sie po tym normalnie.
rob jak uwazasz, wzrok masz jeden. Forumowy priest, ci go nie zwroci :)
Zablokowany
Newsy
19-latek po narkotykach zadzwonił na policję. Wydawało mu się, że ktoś chce się włamać do jego domu

Rudzcy policjanci podczas interwencji w jednym z mieszkań w Wirku ujawnili marihuanę i metamfetaminę. 19-letni rudzianin został zatrzymany, usłyszał zarzut posiadania narkotyków i objęto go policyjnym dozorem.

Legalizacja marihuany a młodzież: Nowy raport z USA obala mity

Czy legalizacja marihuany dla dorosłych sprawi, że nastolatki zaczną masowo po nią sięgać? To jeden z najczęstszych argumentów przeciwników zmian w prawie. Najnowszy, obszerny raport federalny ze Stanów Zjednoczonych pokazuje coś zupełnie innego. Użycie marihuany przez młodzież nie tylko nie rośnie, ale w niektórych grupach nawet spada. Czas przyjrzeć się faktom.

Polacy robią to w samotności. W domach, nie na imprezach. A królowa jest tylko jedna

Coraz częściej używamy substancji psychoaktywnych w samotności. Szczególnie popalamy. I nie chodzi rzecz jasna o papierosy dostępne w kiosku. O czym to świadczy? – O tym, że te substancje są wykorzystywane do regulacji emocji, takich jak lęk, smutek czy napięcie – dr Gniewko Więckiewicz, psychiatra ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego komentuje wyniki raportu PolDrugs 2025.