Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 48 / 1 / 0
SpalamTo pisze:
Typowy/wzorowy/prawdziwy narkoman xD
Typowy narkoman to taki co przed sniadaniem wpierdala kreske,
Wzorowy to taki to taki co robi śniadanie mamie dopiero później ćpie, a prawdziwy nic nie je tylko sniffuje xD

Dobrze rozumiem? xD
Made my day. W punkt. Tak bardzo
  • 879 / 191 / 5
30 stycznia 2017PiesZaSzybą pisze:
Jeżeli ktoś nie rozumie różnicy pomiędzy słowami typowy/wzorowy/prawdziwy to jego problem i powinien to po prostu napisać w ankiecie(naprawdę nie chcę nikogo obrazić, uwierzcie mi: :) Ciekawe, że na takie same pytania odpowiadają różne grupy społeczne i właściwie nie ma problemu, a w przypadku narkomanów nagle wszystko staje się problemem. Nie, nie chcę napisać, że wy jesteście głupi czy, że narkomani ogólnie są głupi. Sam jestem miłośnikiem substancji psychoaktywnych, czyli narkomanem, ale moglibyście wykazać choć trochę zrozumienia dla tych pytań, bo w żaden sposób trudne czy głupie nie są. i nie twierdzę Klepsydro że wy też jesteście głupi. Jeżeli tak bardzo wam przeszkadza to rozróżnienie na typowego/wzorowego i prawdziwego to możecie po prostu napisać, że według was te słowa znaczą to samo i tyle, nie wiem o co ten cały lament.
'
Wzorowy to taki to taki co robi śniadanie mamie dopiero później ćpie, a prawdziwy nic nie je tylko sniffuje xD
Dobrze rozumiem? xD
Tak, dobrze. Jeżeli tak widzisz świat, to tak miałeś napisać. Właśnie o to chodzi w tej ankiecie.

Rozumiem, że jest to coś innego niż większość ankiet, ale zamiast od razu hejtować wszystko co inne i nieznane , to można chwilkę nad tym pomyśleć. Ankieta nie jest mi potrzebna do pracy z socjologii itp. W badaniach, ogólnie mówiąc, językoznawczych właśnie taki charakter mają pytania. Są inne, rozumiem. Ale kurwa bez przesady. pis joł ludzie i trochę więcej życzliwości na przyszłość, bo nie wszystko co z początku się wydaję trochę inne jest z gruntu złe i jak ktoś tu napisał "głupie".
Ok. Rzeczywiście mogę się mylić, spytajmy kogoś o doskonałej znajomości języka i badających go nauk.
26 stycznia 2017iuhanna pisze:
Czyż nie są to dwa różne znaczeniowo określenia? Użytkownik substancji psychoaktywnych to co innego niż osoba od nich uzależniona. A ćpun/narkoman to właśnie ktoś uzależniony, przynajmniej w idiolekcie moim i wszystkich osób, które znam. Mogę się oczywiście mylić, ale tak czuję to słowo. Myślę, że "ćpun" jest wystarczająco slangowy, żeby nie mieć jakiejś formalnej definicji. Ta definicja więc jest zależna od czyjegoś idiolektu, a co za tym idzie - w większym zakresie geograficznym/społecznym - od danej odmiany języka.
Hej :hug: Mógłbyś proszę ocenić, czy ta ankieta została skonstruowana poprawnie?
Masz problem z wypadaniem z żyły? Spróbuj podczas iniekcji patrzeć na igłę, nie na tłoczek.
Jeżeli czytając moje posty uznałeś opiody za fajne, przepraszam. Byłam strasznie nieodpowiedzialna w czasie swojej aktywności tutaj.
Trzymajcie się ciepło.
  • 2 / 7 / 0
Typowy - stereotypowy (nie w sensie stereotyp jaki trzyma woekszosc ludzi, tylko jaki we trzymacie), taki ktory przychodzi na mysl jak tylko pomyslicie o slowie narkoman

Wzorowy - taki narkoman jakim chcielibyscie byc, idealny narkoman. Wiem ze neiktorzy, moze wiekszosc nie chce byc narkomanami, ale taki jakim chcielibyscie byc jesli musielibyscie cpac

Prawdziwy - taki jaki jest naprawde, jaki przychodzi na mysl gdy porownacie typowego z realiami jakie poznaliscie w swoim zyciu

Its pretty easy
  • 456 / 22 / 0
30 stycznia 2017SpalamTo pisze:
Typowy/wzorowy/prawdziwy narkoman xD
Typowy narkoman to taki co przed sniadaniem wpierdala kreske,

Dobrze rozumiem? xD
Heheheheh :D Powinieneś stworzyć własną ankietę :D
"One, Two....Rabbit's Coming for You...
Three, Four....Better Lock Your Door...
Five, Six....Grab Your Narcotics...
Seven, Eight....Better Stay Up Late...
Nine, Ten.....Never...Sleep Again..."
  • 17 / 2 / 0
Założyłem ten temat i poprosiłem was o poświęcenie 5 minut, więc czuję się zobligowany do udzielania się i odpowiadania na wasze pytania. Szanuję was, naprawdę. Nie uważam, że jesteście głupi, naprawdę. Jak to napisał JungFreud, Its preety easy, nie trzeba mieć iq powyżej 140, żeby to zrozumieć. Ankieta nie jest idealna, BO KURWA NIC NIE JEST IDEALNE. Wy zapewne też nie, i ja też nie. Bardzo chętnie bym odpowiedział na wasze merytoryczne pytania co do tej ankiety i pytań. Co więcej, zgadzam się, że lepiej byłoby, gdyby pominąć już tego prawdziwego narkomana i zostawić tylko typowego i wzorowego.

Klepsydra - Czy profesor Bartmiński jest dla ciebie autorytetem, jeśli chodzi o badanie języka? Bo jeżeli tak, to wyobraź sobie, że to kurwa on układał te pytania i raczej, jako jeden z paru najlepszych ludzi w swoim fachu w tym kraju, się zna na robieniu takich ankiet. No chyba, że dla ciebie jest on nikim i układa głupie pytania. Jeżeli tak myślisz, to masz prawo do takiego zdania :) Pozdrawiam
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Bartmi%C5%84ski
  • 1016 / 97 / 0
"Yyy no ten ma taki tytulik to się zna na wszystkim i w ogóle"
Ja pierdole stary, przejdzie ci po pierwszym roku xD A te czegoś się wypełnić za bardzo nie da bo wszędzie wychodzi powtarzalny bełkot.
The child is grown
The dream is gone
  • 17 / 2 / 0
Idąc twoim tokiem myślenia, tak na przykład Adam Małysz jak się wypowiada o skokach narciarskich to nie jest żadnym autorytetem. No bo ma jakiś tam tytulik( hehe 4 razy wygrał kryształową kulę hehhe iks de co mnie to obchodzi , wiem lepiej) i po pierwszym roku skakania powinno mi przejść słuchanie jego rad?
A tak na marginesie to pierwszy rok studiów od kilku lat ma za sobą, no ale ty pewnie wiesz lepiej hehe iks de
  • 112 / 8 / 0
Pies się zaraz zesra za szybą xD Po co tyle agresji kolo? Pytania są jak najbardziej normalne i zrozumiałe, tylko trzeba się chwilę zastanowić co napisać- to niestety przerasta wiele osób z forum.
  • 17 / 2 / 0
No właśnie, o to chodzi. Wkurwiam się niepotrzebnie i tyle. Jak kogoś to przerasta intelektualnie to niech nie wypełnia , a jak ktoś chce mi pomóc to będę bardzo wdzięczny :) A agresja była niezamierzona i za nią przepraszam nie powinienem dać się wyprowadzić z równowagi.
  • 879 / 191 / 5
Czemu jesteś taki agresywny? Pierwszy raz od zniknięcia Jagody słyszę szczekanie czytając kogoś.

Autorytetem w dziedzinie języka jest dla mnie Iuhanna i można skończyć tę kłótnię. Jego zdaniem pytania nie są ułożone błędnie. Można to dopracować, ale już teraz jest poprawnie.

I przestań tak potwornie ujadać.

Jak ktoś czegoś nie rozumie to możesz mu wytłumaczyć. Nie możesz? Napisz, że to zafałszuje wyniki. Nie pisz, że albo rozumiesz albo jesteś frajer bo inni rozumieją.
Masz problem z wypadaniem z żyły? Spróbuj podczas iniekcji patrzeć na igłę, nie na tłoczek.
Jeżeli czytając moje posty uznałeś opiody za fajne, przepraszam. Byłam strasznie nieodpowiedzialna w czasie swojej aktywności tutaj.
Trzymajcie się ciepło.
ODPOWIEDZ
Newsy
Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana

Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.

Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu

Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.

Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.