Jak idziesz do kardiologa to oczekujesz, że sam musiał przechodzić chorobę serca żeby wiedzieć o czym mówi?
Jak idziesz do psychiatry z psychozą to będzie umiał Ci pomóc tylko ten, który sam miał albo ma psychozy?
ChetnaDoPomocy pisze: Cóż zgadzam sie z stwierdzeniem ze najlepszym terapeuta jest osoba uzależniona,
ChetnaDoPomocy pisze:Dlaczego dziwny? Osoba ktora przeszła to samo i z tego wyszła zrozumie najlepiej
ChetnaDoPomocy pisze:najlepszym terapeuta jest osoba uzależniona
Uzależniony w ciężkiej depresji w końcu po długim ciągu niepowodzeń decyduje sie żeby zapisać sie na terapię, przychodzi na miejsce, i wchodzi do gabinetu. A w środku jego terapeuta właśnie wrzuca sobie do ust garść diazepamu i zapija jakimś drinkiem który wykrzywia mu ryj swoim smakiem. Na stole leżą puste pudełka po benzosach, jakieś puste listki po tabletkach i butelka 500ml GBL z napisem "Not for human consumption". W ciągu 2godzin terapeuta dorzuca drinka z Gieblem jeszcze 2razy i spala paczke szlugów, a międzyczasie wypisuje sobie recke na diazepam i klony. Pacjent jest tym tak zdezorientowany że pierwsze co robi to wali benzo prosto ze stołu żeby to ogarnąć.
ChetnaDoPomocy pisze:Uzaleznionym sie jest przez całe zycie, ale jesli szukasz pomocy, chcesz cos zmienic lub po prostu pogadac o tym co jest, co bylo czy co bedzie, to chetnie porozmawiam i pomoge jesli tylko bede umiala.
Ucze sie na terapeute, nie bede zapewne pracowala w zawodzie, aczkolwiek chcialabym pomoc komus kto chce i potrzebuje tej pomocy. :) Taka rozmowa moze duzo uswiadomic i byc pierwszym krokiem do podjecia terapii.
Takie rozmowy przeprowadzam z dziesiątkami osób tutaj i wierz mi, że naprawdę trzeba siedzieć mocno w temacie żeby je rozumieć i pomóc. Trafiłaś w złe miejsce, tutaj się przełamuje stereotypy, a ty jak widzę nimi się kierujesz. Jak miałoby to przebiegać? Jakie pytania zadasz osobie uzależnionej? Jakie mi byś zadała, żeby mi dużo (jak twierdzisz) uświadomić? Może się czegoś od Ciebie nauczę.
Póki co mam wrażenie, że chcesz siebie samą sprawdzić, na ile wpływasz na ludzi, jak dużo jesteś w stanie dla nich zrobić, czy nadajesz się do zawodu, który chcesz wykonywać. Wpadasz tutaj, zakładasz nowy temat i oczekujesz że ludzie będą z Tobą rozmawiać o najbardziej prywatnych sprawach w wątku ogólnym? Jak się ktoś taki znajdzie, to będziesz miała szczęście.
Pilotka miałam to napisać, ale mnie wyprzedziłaś, a nieładnie jest kopiować, więc nie będę.
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Intensywne używanie marihuany wzmacnia związki kobiet, ale osłabia relacje mężczyzn
Nowe badanie wyjaśnia, dlaczego.
CBŚP rozbiło międzynarodową grupę produkującą marihuanę
Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji zatrzymali pięciu obywateli Serbii i zlikwidowali dwie profesjonalne plantacje konopi innych niż włókniste. Zabezpieczono ponad pół tysiąca roślin oraz 55 kilogramów gotowego suszu. Sprawa ma charakter międzynarodowy.
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty
Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.