...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 2008 / 496 / 0
Machine205, co za bzdury.
Jak idziesz do kardiologa to oczekujesz, że sam musiał przechodzić chorobę serca żeby wiedzieć o czym mówi?
Jak idziesz do psychiatry z psychozą to będzie umiał Ci pomóc tylko ten, który sam miał albo ma psychozy?
  • 15 / / 0
Nie, niemam. Cóż zgadzam sie z stwierdzeniem ze najlepszym terapeuta jest osoba uzależniona, ja nie jestem ale mysle ze tez moge pomoc i ze wiem troche wiecej niz mama czy ksiadz, lecz to tylko moja opinia.
  • 4024 / 374 / 951
ChetnaDoPomocy pisze:
Cóż zgadzam sie z stwierdzeniem ze najlepszym terapeuta jest osoba uzależniona,
Dziwny pogląd. Ktoś, kto nie ogarnia i oszukuje sam siebie ma pomóc innym ogarnąć i stanąć w prawdzie?
  • 314 / 4 / 0
Łatwiej zauważyć u kogoś drzazgę w oku, niż u siebie belkę, na terapiach grupowych inni chorzy doskonale pomagają ogarniać co tak właściwie jest z Tobą nie tak, ale faktycznie, musi to prowadzić jakiś trzeźwy terapeuta, bo inaczej to będzie chaos.
  • 15 / / 0
Dlaczego dziwny? Osoba ktora przeszła to samo i z tego wyszła zrozumie najlepiej' co nie zmienia faktu ze można być dobrym terapeuta i nie być nigdy uzaleznionym.
  • 4024 / 374 / 951
ChetnaDoPomocy pisze:
Dlaczego dziwny? Osoba ktora przeszła to samo i z tego wyszła zrozumie najlepiej
Napisałaś osoba uzależniona.
  • 15 / / 0
Wiem, ponieważ uzależnionym pozostaje sie przez całe życie. Można byc nie pijacym alkoholikiem np. Ale nadal sie nim jest.
  • 1857 / 70 / 80
ChetnaDoPomocy pisze:
najlepszym terapeuta jest osoba uzależniona
Śmiechłem, wyobraźcie sobie sytuację:
Uzależniony w ciężkiej depresji w końcu po długim ciągu niepowodzeń decyduje sie żeby zapisać sie na terapię, przychodzi na miejsce, i wchodzi do gabinetu. A w środku jego terapeuta właśnie wrzuca sobie do ust garść diazepamu i zapija jakimś drinkiem który wykrzywia mu ryj swoim smakiem. Na stole leżą puste pudełka po benzosach, jakieś puste listki po tabletkach i butelka 500ml GBL z napisem "Not for human consumption". W ciągu 2godzin terapeuta dorzuca drinka z Gieblem jeszcze 2razy i spala paczke szlugów, a międzyczasie wypisuje sobie recke na diazepam i klony. Pacjent jest tym tak zdezorientowany że pierwsze co robi to wali benzo prosto ze stołu żeby to ogarnąć.
  • 507 / 11 / 0
@Chetnadopomocy: czytając Twoje posty dochodzę do wniosku, że już wolałabym iść z księdzem porozmawiać. Poziom ogarnięcia podobny do klonisty w ciągu. :cheesy:
NOWY DWOREK NOWE ŻYCIE
  • 2652 / 385 / 0
ChetnaDoPomocy pisze:
Uzaleznionym sie jest przez całe zycie, ale jesli szukasz pomocy, chcesz cos zmienic lub po prostu pogadac o tym co jest, co bylo czy co bedzie, to chetnie porozmawiam i pomoge jesli tylko bede umiala.
Brzmi jak spot reklamowy, nie?
Ucze sie na terapeute, nie bede zapewne pracowala w zawodzie, aczkolwiek chcialabym pomoc komus kto chce i potrzebuje tej pomocy. :) Taka rozmowa moze duzo uswiadomic i byc pierwszym krokiem do podjecia terapii.
No nie będziesz.

Takie rozmowy przeprowadzam z dziesiątkami osób tutaj i wierz mi, że naprawdę trzeba siedzieć mocno w temacie żeby je rozumieć i pomóc. Trafiłaś w złe miejsce, tutaj się przełamuje stereotypy, a ty jak widzę nimi się kierujesz. Jak miałoby to przebiegać? Jakie pytania zadasz osobie uzależnionej? Jakie mi byś zadała, żeby mi dużo (jak twierdzisz) uświadomić? Może się czegoś od Ciebie nauczę.

Póki co mam wrażenie, że chcesz siebie samą sprawdzić, na ile wpływasz na ludzi, jak dużo jesteś w stanie dla nich zrobić, czy nadajesz się do zawodu, który chcesz wykonywać. Wpadasz tutaj, zakładasz nowy temat i oczekujesz że ludzie będą z Tobą rozmawiać o najbardziej prywatnych sprawach w wątku ogólnym? Jak się ktoś taki znajdzie, to będziesz miała szczęście.

Pilotka miałam to napisać, ale mnie wyprzedziłaś, a nieładnie jest kopiować, więc nie będę.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Intensywne używanie marihuany wzmacnia związki kobiet, ale osłabia relacje mężczyzn

Nowe badanie wyjaśnia, dlaczego.

CBŚP rozbiło międzynarodową grupę produkującą marihuanę

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji zatrzymali pięciu obywateli Serbii i zlikwidowali dwie profesjonalne plantacje konopi innych niż włókniste. Zabezpieczono ponad pół tysiąca roślin oraz 55 kilogramów gotowego suszu. Sprawa ma charakter międzynarodowy.

Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty

Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.