Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 40 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: QbaQ »
Niestety moja roslinka trafila pod namiot chyba zbyt późno, albo za dlugo byla przenaworzona. Zaczęła gnić od góry. Stracła wszystkie liście. Posunałem się więc do drastycznych środków. Sciąłem gore, 3 węzły, ok 7cm i probowałem usadzonkować. Zgniła cała, od gory poczynając. Natomiast bezlistna roślinka matczyna na szczęscie wypuszcza pędy boczne, więc raczej będzie ok.

[ external image ]

podsumowując, jak ktos przesadzi z nawozem i zacznie mu roslinka gnic od gory, lepiej szybko ściąć czubek :) Pozdr
Uwaga! Użytkownik QbaQ nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 144 / 6 / 0
jesli przesadzsz z nawozem... ale dlaczego niby roslina od tego miala by zaczac gnic od gory tzn. dziwne ze tobie zaczele, chyba nie byla to wlasciwa przyczyna ? chyba ze lales nawozem po calej roslinie :D
Uwaga! Użytkownik zielonypanowinietywbialyszal nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 313 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Norberto »
GrupaOlewającaWładzę pisze:
dlaczego pewni ludzie nie mogą poprostu przyjąć do wiadomości, że mogą istnieć dwie odmiany boskiej salvii? tylko się kłócą przez większe pół wątku. no dlaczego?
Dlatego, że mają racje ]QbaQ[/b] może potrenuj na innych roślinach zanim zniszczysz jeszcze kilka SD :) Na fotce widze, że część łodygi ma 2 węzły. Możesz zrobić z tego 4 rośliny jak dobrze pójdzie.
Zrób tak:
Wlej do słoika na dno tak ze 2 cm wody i wsadź tam ten badylek. Później bardzo szczelnie zamknij słoik. Na przykład torebka foliowa i gumka recepturka. Tak aby nie dostawało się tam powietrze ani się nie wydostawało. Postaw to w ciepłym miejscu nie koniecznie na słońcu. Z węzłów za jakiś tydzien albo dwa powinny polecieć takie jakby korzonki. Wtedy poprzecinaj ten badylek i wsadz wezły pojedynczo do małych doniczek. Nie zasypuj ich całych ziemią tylko tak aby zielone wystawało, a korzonki był przysypane. Teraz następna sprawa. Kup w ogrodniczym woreczki startowe. Takie specjalne torebki, którymi nakryjesz te doniczki. Później czekać aż się pojawią liście. Nakrycie ściągaj raz na 2 tyg aby troche "oczyscić" powietrze wewnątrz. Ziemia powinna być wilgotna ale nie mokra.
Pozdrawiam i życze powodzenia :) w razie jak się nie uda moge odsprzedać Ci na wiosne jedną z moich sadzonek.
Btw; taka rada, weź sobie daruj nawozy wogóle :) ta roślinka ich wcale tak mocno nie potrzebuje.
Uwaga! Użytkownik Norberto nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 762 / 6 / 0
Norberto pisze:
dlaczego pewni ludzie nie mogą poprostu przyjąć do wiadomości, że mogą istnieć dwie odmiany boskiej salvii? tylko się kłócą przez większe pół wątku. no dlaczego?
Dlatego, że mają racje ] :-/
bardzo zabawne. bardzo
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 313 / 5 / 0
Norberto pisze:
Dlatego, że mają racje ] :-/
bardzo zabawne. bardzo
Zgadza się, że zabawne :)
A jak by tu jakiś botanik zajrzał(np mój egzaminator :D) to by miał polewke z większości waszych postów :D:D a największą z tych kwasów o mutacji i teori powstawania nowych odmian zakrawającej na teorie spisku i chaosu :D:D
btw; dziś oblałem egzamin z botaniki (hehe poprawka za 2 tyg lol)
Uwaga! Użytkownik Norberto nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 762 / 6 / 0
Norberto pisze:
i ty śmiesz tak brać ochrzaniać ładnie ładnie :-D
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 762 / 6 / 0
choć i nie zaprzeczam nie zawsze bez powodu :cool:
  • 40 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: QbaQ »
Norberto : Ten badylek stał też pod namiotem, powiedzmy, ze to prawie szczelne było ;) Jak widać niewiele pomoglo, ale ok, sprobuje. W końcu zaszkodzić nie może :D O efektach dam znać.
Mam jeszcze jedną SD, trzyma się dużo lepiej, więc sadzonek nie potrzebuje. Pozdrawiam i dzieki za pomoc.
Uwaga! Użytkownik QbaQ nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 144 / 6 / 0
gnicie powoduja bakterie gnilne, zadniej sie to zdaza jak roslinke sie czesto przewietrza, ale utrzymuje duza wilgotnosc
Uwaga! Użytkownik zielonypanowinietywbialyszal nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 313 / 5 / 0
Norberto pisze:
Hehe nisko się oceniłem :) Zdałem jednak na 3+ :) średnia na roku to 2/10 zdających :D jestem baaardzo happy :D :D
ODPOWIEDZ
Newsy
Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany zawiesza prace

Rok temu politycy obozu rządzącego ogłosili wielki, historyczny projekt: pierwszy w Polsce Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany. Miało być nowocześnie, postępowo, europejsko. Miał być projekt, miał być progres, miało być „po wyborach ruszamy pełną parą”.

Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu

Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.

Publikacja: ręczny system do wykrywania MDMA

Komunikat Instytutu Ekspertyz Sądowych im. Prof. dra Jana Sehna w Krakowie.