Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 2179 / 31 / 0
założe taki temat w stymulantach bo tam głównie pasuje. Najgorsze że mimo tych wszystkich wiadomosci nadal nie mamy pewnosci czy to bezpieczne w miare.

[Mefedron - wątek ogólny - pokolenie Ł.K.]
Hidden mefedron User
  • 587 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: SimonNoK »
Przetestowanie tych leków na sobie na trzeźwo i/lub przy małej dawce narkotików z bacznym obserwowaniem objawów i mierzeniem pulsu sporo mogłoby nam powiedzieć o tym jak nasze organizmy reagują na dane leki.

oj dana dana, nie boje się bana
  • 447 / 19 / 0
Nieprzeczytany post autor: electrofreak »
nie do końca, pulsomierz nic nie da, przydałby się rezonans magnetyczny i mierzenie ilości krwi w mózgu i sercu :P

• 587 / 2 / 0
po alfa-blokerach raczej ilość krwi w mózgu się nie zmniejszy, przynajmniej z tego co Ja wiem to rozszerzenie naczyń krwionośnych do takiego efektu nie prowadzi, szczególnie przy napierdalającym jak koń pulsie. Oczywiście masz rację, że pełne badanie czynności życiowych byłoby wskazane w takim wypadku, ale wątpię, żeby ktokolwiek mógł sobie pozwolić na taki eksperyment z obecnych tu osób. Skoro nie możemy zbadać tego, to zobaczmy chociaż co się z sercem dzieje po alfa/beta-blokerach i połączeniu tych dwóch, zazwyczaj gdy dzieje się coś złego - czujemy to ;-) Objawia się to jakimiś bólami czy dyskomfortem, wygląda na to, że te beta-blokery przy rozsądnych dawkach stymulantów nie wyrządzały szczególnej krzywdy, no bo zastanówcie się, wylewy są raczej bolesne. Na pewno za to beta-blokery mają potencjał do wyrządzenia niebezpiecznych szkód w organizmie po stymulantach. Nie neguję tego, że czyniły stymulanty bardziej toksycznymi, ale jak widać nie było to szczególnie niebezpieczne dla życia.(Choć ciężko na tą chwilę cokolwiek o tym powiedzieć, to tylko takie gdybanie.)

Ostatnio zmieniony 02 stycznia 2010 przez SimonNoK, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 2497 / 49 / 0
A co sadzicie o kaptoprilu? Od jakiegos czasu uzywam go zamiast beta blokerow. Wydaje mi sie, ze powinnien byc wlasnie odpowiedni do stymulantow.

Uwaga! Użytkownik świetliste macki kosmicznej jaźni nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2179 / 31 / 0
no własnie pytanie na ile czynią bardziej toksycznym a na ile pomagają. Bo jeśli masz ciśnienie 180/100 przez kilka h to czy nie jest to bardziej niebezpieczne niż skurcz naczyń (no i czy ten skurcz jest aż tak silny czy w zasadzie to nie ma sie czego obawiać?) po podaniu beta blokera ale za to ze zmniejszonym ciśnieniem? Z moich doświadczeń nigdy nie było żadnych problemów z łaczeniem tych substancji ale to że nic nie odczuwąłem nie znaczy że to nie jest szkodliwe. Przynajmniej byłem spokojniejszy.
Zastanawia mnie też na ile ta selektywność działania zmienia postać rzeczy. Bo jesli stymulant sam w sobie pobudza receptory alfa, zwężając naczynia krwionośne a selektywny beta bloker nie wzmaga tego działania tylko działa na serce spowalniając je i zmniejszając siłe skurczu (do granic fizjologicznych lub troche podwyższonych) to czemu miałby działać szkodliwie? Naczynia i tak są zweżone po stymulantach a serce sie uspakaja. A więc na chłopski rozum jest bezpieczniej niż bez beta blokera eleiminując komponente sercową.

Kaptopril ma inne działanie, na pewno słabiej działa na serce bo o to w tym chodzi żeby zblokowac układ adrenergiczny a nie angiotensyne. Poza tym blokery działają antyarytmicznie co też ma znaczenie. Ale być może słabiej działa za to bezpieczniej? W każdym razie w tych badaniach nie brano go pod uwage hehe ;]

prosiłbym modów o wycięcie postów z tej dyskusji i wklejenie ich do odpowiedniego tematu w stymulantach który właśnie stworzyłem.

Ostatnio zmieniony 02 stycznia 2010 przez Blepharospasm, łącznie zmieniany 2 razy.
Hidden mefedron User
  • 2179 / 31 / 0
Od niedawna często poruszany temat, myśle że dosyć istotny bo chodzi o nasze zdrowie. Prosiłbym o podpięcie i uznany jako ważny a także o wklejenie przez moderatorów tematycznych postów z działu mefedron.
Hidden mefedron User
  • 587 / 2 / 0
Gwynnbleid pisze:
Zastanawia mnie też na ile ta selektywność działania zmienia postać rzeczy. Bo jesli stymulant sam w sobie pobudza receptory alfa, zwężając naczynia krwionośne a selektywny beta bloker nie wzmaga tego działania tylko działa na serce spowalniając je i zmniejszając siłe skurczu (do granic fizjologicznych lub troche podwyższonych) to czemu miałby działać szkodliwie? Naczynia i tak są zweżone po stymulantach a serce sie uspakaja. A więc na chłopski rozum jest bezpieczniej niż bez beta blokera eleiminując komponente sercową.
Ponieważ naczynia krwionośne są ciągle zwężone a serce bije wolniej = mniej krwi w mózgu i sercu = mniej tlenu = niedotlenienie = obumieranie komórek. Selektywność b-blokerów oczywiście zmienia postać rzeczy, ale na pewno nie na tyle, żeby całkowicie tą zależność usunąć, trzeba by było poszerzyć naczynia krwionośne i dopiero potem zwolnić akcję serca, wtedy pozbylibyśmy się kardiotoksycznych właściwości stymulantów ][Mefedron - wątek ogólny - pokolenie Ł.K.][/color]
Ostatnio zmieniony 02 stycznia 2010 przez SimonNoK, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 2497 / 49 / 0
gdzies czytalem ze stosuje sie go z bb jak sie chce uchronic przed wylewem,

Uwaga! Użytkownik świetliste macki kosmicznej jaźni nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2179 / 31 / 0
bez przesady to nie jest aż takie zwężenie naczyń żeby niedotlenić mózgu ani aż taki spadek ciśnienia. Przy 140/90-100 nie wystąpi raczej efekt niedotlenienia. Chyba że mowa o wzmocnieniu przez nieselektywny beta bloker skurczu naczyń wtedy może być już problem. Przy takim niedotlenieniu jak mówisz po prostu zemdlałbyś albo osłabł a nie zauważyłem takiego efektu. Ciśnienie w granicach 150 wzwyż już predysponuje do wylewów. Naturalnie że rzadko sie to zdarza ale ja nie che być tym jednym przypadkiem na iles tysięcy :-P Dodam że jest to tylko pseudonaukowa gadanina bo nie mam żadnego poparcia w badaniach :-P

Ostatnio zmieniony 02 stycznia 2010 przez Blepharospasm, łącznie zmieniany 1 raz.
Hidden mefedron User
ODPOWIEDZ
Newsy
Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

Skandaliczne sceny na SOR-ach w wakacje. Pacjenci pod wpływem alkoholu i narkotyków

Skaczą po łóżkach, demolują sufit, są agresywni i niebezpieczni – a to wszystko dzieje się na oddziałach ratunkowych, gdzie inni pacjenci czekają na pomoc. W wakacje SOR-y pękają w szwach, a liczba pacjentów pod wpływem alkoholu i narkotyków lawinowo rośnie.