Dyskusja o głównym alkaloidzie opium, oraz jego półsyntetycznej pochodnej.
Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
Zablokowany
  • 927 / 6 / 0
jacok pisze:
Hej, pytanie do tych, co przerabiali MST.

- czy zamiast wody mogę wypłukać z masy tabletkowej majkę acetonem? Łatwiej odparowuje, a być może... (patrz punkt 2)

- czy mogę actetylować w acetonie, czy odparować do sucha, a potem zalać nadmiarem bezetu? Mam aceton techniczny (nie bezwodny niestety) niesławnej firmy dragon, ale jak się okaże, że warto, to kupię dobry. Chodzi mi o to, żeby zaoszczędzić bezetu, bo nie mam czasu załatwiać (ani kasy za bardzo), a mam go mało. No i, żeby materiał w całości się zacetylował - w acetonie będzie rozpuszczony, więc wszędzie dojdzie.
widze ze znowu panowie sie zaczynaja bawic ...

wiec tak:
jak pisze Prezes - najpierw woda na tabsy, zeby M ropuscic w wodzie.
-potem to filtrujesz i wode POWOLI odparowujesz.
-teraz mozesz to bezetem, ale pojdzie fhuj bezetu (jak miales fhuj tabsow, z 5 albo i wiecej)
-ja zamiast 3cntow bztu daje ze 4 centy acetonu (czy innego nitrowego hujostwa). podgrzewam LECIUTKO i beltam kubkiem az sie wszystko ladnie rozpusci, z 4cntow acetonu robi sie mniej, ale wszystko plywa jak przy kocowce.
no i potem do tego 20-30kropel bzu (niecaly cent) i dalej juz jak przy koncowce.

Prezesowa acetylacja z weglanami - moze i dziala, ale kto jest takich chemikiem zeby sie w to bawic dlugo: stracanie, extrakcje, masturbacje....
ja ostanio jak to robilem niedawno (kilka lat temu) w mojej gminie - to mialem takie malutenkie niebieskie tableteczki, male jak huj albo i mniejsze. wychodzilo perfecto.

aceton/nitro/toluen - napewno nie zaszkodzi, a mysle ze pomoze, chociazby w skroceniu czasu i w zaoszczedzeniu bztu.
  • 475 / 6 / 0
No i oto macie swego oxana- mnóstwo śmieci z podręczników, natomiast ZERO praktykcznych wskazówek. Ciekawe czy ktoś z jego informacji skorzystał?.. Ciekawe czy oxan choć raz komuś udzielił porady praktycznej bez śmieci cytatów z wikipedi i z innych źródeł? Aby udzielać porad, to trzeba mieć wiedzę praktyczną...
  • 623 / 9 / 0
Fiesta: To, że Ciebie nie interesuje wiedza akademicka, to nie znaczy, że inni mają ją w dupie. Ja zawsze lubiłem czytać posty, gdy ktoś poruszał jakieś ciekawe problemy odnoszące się do chemii czy neurobiologii. Że dla Ciebie to są śmieci, to już ani Oxana, ani niczyja wina.
  • 475 / 6 / 0
To są ciekawe informacje??? Ja tobie odpowiem jakie są informacja oxana I INNYCH- są to informacje BEZPIECZNE, a nie ciekawe... Czyli mnóstwo śmieci z sieci, ale ani jedenej przydatnej informacji.
.
W temacie Alkalizacja w Produkcji Kompotu, to jakiś snooze na moje pytanie- po co wy to wszystko wymyślacie?, to odpisał- aby rasa ćpunów zdechła. Może ten człowiek właśnie to miał na myśli, że na hyper coraz więcej informacji jest BEZPIECZNYCH, czyli takich aby tzw KINDERĆPUNI nie mogli się z hyper czegoś konkretnego dowiedzieć? Może chodzi o to, żeby aby przeczytać prawdziwe informacje o narkotykach, to trzeba znać angielski i odwiedzać wikipedie angielską i angielskojęzyczne portale o narkotykach? To co teraz napisałem, to nie moje przypuszczenia, ale tezy z hyper...
Debata o opiatach zastała zasabotażowana, a w działach tematycznych też jest ogrom śmieci, fantazji, mitów, oraz idiotyzmów. Jak ja chciałem się dowiedzieć o ciekawych chemicznych rzeczach, to PRZEZ DWA LATA byłem na forach chemicznych. Co można dowiedzieć się z komentarzy np. oxana? Kto mu podziękował za cenne wskazówki? Czytam czasami jego komentarze i są to śmieci. W sieci jest ogrom wiadomości chemicznych, jednak dla przeciętnego człowieka najważniejsze informacje są trochę innego rodzaju, niż dziesiątki reakcji w laboratoryjnych warunkach. Oxan kilka razy wykazał się wręcz idiotyzmami. Np nie wiedział że metadon jest tzw antagonitą heroiny, czyli blokerem heroiny, morfiny itd. A teraz podważa moje AUTENTYCZNE RELACJE o acetylizacji kompotu. Gdyby oxan był prawdziwym chemikiem, to by w lot zrozumiał o co w tym chodzi, bo to tylko z pozoru jest paradoks, że acetylacja przy produkcji kompotu przebiega w obecności wody... Jednak oxan tego napewno nie odgadnie...
.
Dużo na ten temat pisać, a nie mam na to ochoty.
.
.
  • 1406 / 140 / 0
ta woda tam jest po to by sie produkt rozkładał. w acylacji tzw kompotu wody nie da rady usunąć, gdyż nie można w takich warunkach w jakikolwiek sposób jej oddzielić. w acetonie jaki jest stosowany do produkcji tzw odpału stosowany jest aceton techniczny z zawartością wody. nie jest możliwe w takich warunkach rozdzielić azeotrop aceton-woda. woda więc jest.
można to porównać z odpałem na rozpuszczalniku. jakiś nitro czy mors kiedyś był do tego stosowany. może być też toluen. taki odpał jest ponoć dużo silniejszy, wychodzi go mniej i ma kolor jasnosłomkowy. zupełnie inaczej niż na acetonie. związane to jest z innym przebiegiem acylacji w tych warunkach. tu oddestylowuje azeotrop rozpuszczalnik-woda, gdyż woda nie miesza się z niepolarnymi rozpuszczalnikami organicznymi tego typu. jest więc usuwana samoistnie ze środowiska reakcji. produkt jest czystszy(kolor-podstawowy parametr, który można organoleptycznie dostrzec) i dużo silniejszy-lepszy proces acylacji, dłuższy, brak wody w procesie estryfikacji.
tak mi mówili grzejnicy z ponad 20-letnim stażem. ja nie acyluje w garnku a w kolbie i pod chłodnicą z katalizatorem taka drobna różnica.
co do antagonizmu metadonu wobec heroiny. to nie antagonizm. metadon jako syntetyk ma dużo większe powinowactwo do receptorów opioidowych niż heroina, ma dużo większą lipofilność i jego konfiguracja jest dużo "czystsza" w stosunku do receptora. dlatego jako pierwszy łączy się z nimi nie pozwalając potem połączyć się morfinie czy heroinie, które są mniej selektywne.
jeszcze raz napiszę, to nie antagonizm w pojęciu farmakologii, a większe powinowactwo i większa selektywność receptorowa.
dla ciekawych wiedzy akademickiej nie garkowej
  • 475 / 6 / 0
Oxan, dla mnie jesteś ZEREM. Jesteś na tym forum jakimś tam autorytetem i ty ten autorytet wykorzystałeś do czegoś złego, do czegoś podłego. To ty dałeś innym sygnał do rozwalenia mi mojej debaty o opiatach w dziale ZDROWIE. Ludzie nerwowo chorzy, którzy od lat leczą się w poradniach i którzy z narkotykami nie mają nieomal nic wspólnego, to razem z tobą przez ponad dwa miesiące rozwalali mi moją debatę w oparciu o twój autorytet na hyperreal. To ty tym ludziom dałeś oparcie, to ty tym ludziom dałeś idiotyczne pseudo argumenty. W wielu wrednych komentarzach oni powoływali się na OXANA! - bo oxan napisał to, bo oxan napisał tamto!
Ja ciebie w tej debacie traktowałem jak świętą krowę, nie chciałem o tobie pisać prawdy, unikałem pisania o tobie, a ty w zamian wykorzystałeś to bezwzględnie i jak człowiek niegodny, robiłeś rzeczy złe.
Ja mam w życiu wiele problemów, ta debata była dla mnie bardzo ważna, nieomal traktowałem ją jako moją spuściznę pod koniec mojego życia, a ty i inni to podeptali z okrzykiem- precz z tym idiotą, bo OXAN tak pisze... Mam mało czasu, mam wiele kłopotów, więc nie mam czasu -ani ochoty- aby po hyperrealu ścigać ciebie i wykazywać twoją niewiedzę, jednak napewno mój parasol ochrony nad twoją osoba się już skończył. Ty i inny na mnie pluliście a ja udawałem że nic się nie dzieje. Czas z tym skończyć.
.
. .

.
. .

spam, wycieczki osobiste, trolling - nicze
  • 475 / 6 / 0
Co do tematu acetylacji morfiny. Z uwagi na mega alergie, to acetylacja kompotu u mnie przebiegała w warunkach bezwodnych, aby kompot był jak najbardziej czysty. Natomiast w całej Polsce acetylacja kompotu jest przeprowadzana w ŚRODOWISKU WODNYM, a dokładniej, przy DUŻEJ OBECNOŚCI WODY. Jednak u mnie z racji tego, że była przeprowadzana acetylacja w środowisku bezwodnym, to... występują duże TRUDNOŚCI. W środowisku bezwodnym trzeba pokonać pewną barierę. Ale oxan zaraz napisze coś innego... No cóż, ludzie napewno uwierzą oxanowi, bo przecież to chemik- przynajmniej tak o sobie on twierdzi... Jak dotąd, oxan zawsze pisze coś innego niż JEST W RZECZYWISTOŚCI. Cholera, trochę pokory dla faktów!
Oxan wprowadza ludzi w błąd! .
.
.
.
.
EST W RZECZYWISTOŚCI. Cholera, trochę pokory dla faktów!
Oxan wprowadza ludzi w błąd! .
.
.
.
.
  • 1406 / 140 / 0
ja mam pokorę dla chemii i jej praw.
jaką barierę trzeba pokonać w środowisku bezwodnym? o jakiej barierze piszesz? kinetycznej?
gwoli wyjaśnienia. nie wprowadzam nikogo w bląd, chyba, że prawa chemii sa nieprawdziwe i nic nie warte.
Fiesta do Ciebie- nic nie mam do Twej osoby. ja jestem zerem, dawno o tym wiem. ale Ty jesteś szkodliwy. piszesz idiotyzmy nie poparte zadnymi, ale to żanymi naukowymi dowodami. dlatego piszę i opisuję Twe posty, choć inaczej, gdybyś choć raz, choć jeden raz przyznał sie do błedu czy niewiedzy, nie kliknąłbym palcem w klawiaturę, bo by mi było szkoda czasu na odpowiadanie na brednie. widzisz pomiedzy nami jest przepasć nie do pokonania, jak 2 równoległe, ale pamietaj i one sie przecinaja w czasoprzestrzeni. dlatego myślę, że może kiedyś przeczytasz choć jeden podręcznik akademicki i się trochę douczysz tej durnej wiedzy, którą tak tępisz. zaś o moich kompetencjach jako chemika niech wypowiedza sie raczej inni, a wierz mi są tu tacy. będę dalej opisywał Twe posty ponieważ mam w sobie trochę odpowiedzialności, jeszcze tyle mi zostało, choć tyle . Ty nawet nie wiesz czym jest fnt, a chcesz ze mną dyskutować, a może fnt w ogóle nie istnieje hahahahahahahaha. tak to wytwór mego chorego schizofrenicznego umysłu. tak tak tak. o tak.
pokory chłopie pokory!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie szkodź innym. ktośmoże sobie zrobić krzywde albo stracić, bo o materiał trudno. tyle do Ciebie mój Panie. zawsze opisze i wyjaśnie twe posty bo mam do tego prawo. i obowiązek, naukowy obowiązek
nie wiedziałem, że ta debata była tak ważna dla Ciebie, ale jeśli ktoś pisze bzdury, to niestety musi liczyc sie z konsekwencjami. ja sie myliłem wiele razy i wiele razy na tym forum zwracano mi uwage. i bynajmniej sie nie obrażałem, wręcz przeciwnie. zawsze podziękowałem i przeprosiłem. jesli czegoś nie wiem to pytam. a Ty nie pytasz, Ty jesteś dogmatem. cóż z dogmatami sie nie dyskutuje. a wierz mi Twa niewiedza sięga niekiedy zenitu. i dziwi mnie jedno, żadnej pokory, gdy Ci ktoś na nią zwrócił uwage. a wrecz przeciwnie, obraza i dąsy. licz sie z konsekwencjami swej radosnej twórczości. takie jest prawo dyskusji. trzeba poniesc odpowiedzialnosc za słowo. niekiedy to nie jest miłe.
a jaką znasz o mnie prawdę w ogóle mnie nie znajac? samo takie stwierdzenie już zakrawa na paradox. jak można coś o kimś wiedzieć nie znając go? to absurd, jak i wiele innych Twych rewelek. odpowiedzialnosc. proszę choć to wbij sobie do głowy.
Ostatnio zmieniony 23 lipca 2011 przez oxan, łącznie zmieniany 5 razy.
  • 475 / 6 / 0
Nauka? Może chemia? Ty i chemia... Człowieku, ty nawet o chemi nie masz pojęcia. Nawet nie jesteś amatorem chemi, a co dopiero chemikiem! Po co te kłamstwa? Nie wystarczy dawać cytaty z wikipedi i z duckduckgo, aby udawać chemika. W krótkim czasie ja już kolejny raz wykazuje twoją niewiedze, a ty co? Wiesz tylko tyle, co tutaj na hyper się ukuło, w tym kilka błędnych mitów, choćby o acetylacji. To ja mam rację, bo ja nieraz to widziałem na własne oczy, a ty tylko możesz powtarzać na ten temat legendy i to legendy pełne bzdur, jak np, że trzeba chronić środowisko acetylacji przed wodą... Gdybyś choć raz widziałes acetylacje kompotu, to byś się człowieku ze wstydu spalił, że takie brednie piszesz. Piszesz KŁAMSTWA.
.
.
spam, wycieczki osobiste, trolling - nicze
  • 623 / 9 / 0
Fiesta, ale to wyjaśnij mnie głupiemu, przy acetylacji należy dolać pół litra wody? Czy co, bo kurwa totalnie nie rozumiem. Zawsze, gdy widziałem ten proces, nikt nigdy nie dolewał wody i jakoś nie wyobrażam sobie, żeby można było to robić...
Zablokowany
Artykuły
Newsy
W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).