Przez co szybciej się pocimy, szybciej tracimy płyny a alkohol szybciej się wchłania...
??ale to tylko przemyslenia.
/edit:
Ciekawe jest, że w necie na ten temat właściwie nic nie ma - oprócz tego, że wszędzie pisze, "że szybciej i mocnej się upijamy" ale nigdzie nie pisze dlaczego.
Może to o to chodzi?
Warszawski Cpun pisze:Ciepło rozszerza naczynia krwionośne i przyśpiesza obieg krwi w organizmie.
Może to o to chodzi?
Myślę, że to może być jakaś właściwość etanolu, która reaguje pod wpływem ciepła i mocniej działa na nas alkohol. Na przykład możemy dać człowieka, który wypił spirytus na słońcu i umarł(tak gdzieś czytałem). Tylko dlaczego ?
Nie wiedziałem czy postawić kropkę czy znak zapytania na końcu, bo wciąż mam wątpliwości.
* * *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
dwaplusdobry pisze:Dokładnie tak, jak napisał Warszawski Ćpun. Pod wpływem ciepła rozszerzają się naczynia krwionośne, bo organizm mógł łatwiej wypromieniować jego nadmiar(Analogicznie pod wpływem zimna obkurczają się by zaoszczędzić jego wydatkowanie). Zwiększa się również tętno.
Rozszerzone naczynia wydatnie ułatwiają transport alkoholu.
Wydaje mi się że podobny mechanizm działa, podczas picia w stresie.
Gdy ktoś pije "z nerwami", to zazwyczaj upija się dużo szybciej.
Albo piracetam: działa na ukrwienie (i jednoczesne dotlenienie i doglukozienie) mózgu. Też spotęguje?
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom
Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi
Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.
Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony
Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.