Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
No i też pykam na obronie :p chociaż często też gram na pomocy, wszędzie zabijam, waleczne serce heheee
Ucho też lewe, oko także... kurwa bez lewego oka to ja kaleką jestem ;) tylko prawą nogę mam. chociaż prawą w zasadzie jeśli chodzi o ułożenie stopy i konkretne pizgnięcie w piłkę, bo lewa to z kolei z zasady jest dokładniejsza
a wyjaśni mi ktoś jak to jest? bo do główek itp., ogólnie wybijam się z lewej nogi - jak wyskakuję z prawej to wychodzi mi to o wieeeele niżej :D
np. mój przypadek, oraz kilku innych osób to właśnie przypadek lateralizacji skrzyżowanej.
NeuronowyJeździec
Muchomor! Czy już wszyyystkiee maAAaaszz?! Zdążymy ocalić świat! muchomor!
Taaaak, przyjaciel Twój! Ramie w ramie w wielki bóóóój.MUCHOMOR!
Powód: przeniesiono / połączono wątki / zanim założysz wątek - użyj szukajki, lub przejrzyj dział
2C-B! 2C-C: 2C-I, 2C-E! 2C-T-2 - 2C-P!
Kładzenie ćpuna spać na trzeźwo to jak kładzenie żywego do trumny.
~ Lilia1
GG: 450537
e-Mail: FriendlyToker@gmail.com
Cyric pisze:Ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa: ponoć jak się wytnie kawał takiego muska, to funkcje za które odpowiadały wycięte fragmenty, z czasem przejmują inne obszary. Czyli po wycięciu lewej półkuli ego odradza się w prawej? :-p
W toku badań wykryto że przyczyną ataków były zaburzenia w jednej z półkul. To stamtąd pochodziły "sygnały", które sprawiały że reszta struktur zaczynała wariować.
Dziecku wykrojono tamte fragmenty, nie wiem czy była to cała półkula czy jej znaczna część. Dziewczynka rozwijała się dalej normalnie, druga półkula przechwyciła funkcje pierwszej, być może młody wiek pacjentki miał w tym decydujący udział.
Podział na półkule wg. przytoczonego wzorca to pseudonaukowy mit, podobnie jak nauczane w szkołach lokalizacje określonych funkcji w określonych fragmentach mózgu. Jesteśmy na początku badań w tej dziedzinie, i na dzień dzisiejszy wg. mnie sprawa wygląda jak z chemią i alchemią. "Psycholodzy" i "naukowcy" zachłyśnięci odkryciami, interpretują je zgodnie z aktualną modą, aby po upływie dłuższego czasu ich teorie były wyśmiane podobnie jak frenologia.
Interesujący temat, fajnie jakby był pociągnięty dalej przez ludzi na poziomie.
Pozdrawiam, W.
Dwóch wilków jedno w lesie nadybali jagnię.spacja
Już go mieli rozerwać; rzekło: - jakim prawem ?!si
Smacznyś, słaby i w lesie...- Zjedli niezabawem.sp
Ignacy Krasicki, Jagnię i wilcy
sarkie pisze:No więc wiadomo, że dane jest nam podziwiać wszystkie te kolory, jak czerwony, zielony, niebieski, fioletowy, amarantowy, ecru i tak dalej. Nie potrafię znaleźć na ten temat żadnych informacji, więc tak tutaj wspomnę: możliwe jest, by widzieć "więcej" kolorów? W sensie takich, których nie spotkamy na Ziemi, których sztucznie nie wygenerujemy. Nie wiem, technologia jeszcze za młoda? Może w innej galaktyce takie da się znaleźć? A może to w nas tkwi ułomność, może operacja mózgu/oczu, albo nie wiem, wszczepienie nam oczu z innego gatunku by pomogło? Zdarzyło się wam coś takiego po dragach?
Przyjrzyj się palecie barw. Odbieramy fale o określonej częstotliwości jako kolory. Kolor czerwony i fioletowy sąsiadują ze sobą na palecie choć jako fale są od siebie daleko. To oznacza, że nasza granica widzenia barw jest zatarta. Kolory biegną w kółko. To, że nie można jakiegoś koloru wyciąć (np. zielonego, bo co by było pomiędzy żółtym, a niebieskim?) oznacza też że nie możemy go dodać.
Kiedyś sie zastanawiałem, czy jest możliwe, że jeden człowiek widzi zielony, tak jak inny widzi czerwony, lecz z powodu tego, że obaj są nauczeni, która barwa jest którą, nigdy nie dowiedzą się o tej różnicy. Formalnie taka sytuacja jest możliwa, choć wątpliwa. Może wszyscy mają ten sam ulubiony kolor tylko inaczej go nazywają :D
Wracając do zwiększania możliwości wzroku, to możnaby rozszerzyć zakres światła widzialnego na podczerwień i nadfiolet, ale mózg musiałby najprawdopodobniej wpasować to w paletę barw dostępnych dziś w miejsce czerwieni i fioletu a cały zakres barw zostałby nieco "rozciągnięty". Natomiast ludzki mózg nie jest w stanie wymyślić nowych barw, z uwagi na to pisałem w 2 akapicie. Zastanawiam sie czy w ogóle jakieś inne formy życia mogłyby widzieć jakieś inne kolory w ogóle.
Świat nie wygląda tak jak go widzimy, a nasze niedoskonałe oczy widzą tylko część promieniowania optycznego.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mozg-jointy-1000.png)
„Tysiąc jointów później” – co naprawdę dzieje się z mózgiem stałego palacza marihuany?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/weedtravelbyair.jpg)
Podróż z medyczną marihuaną samolotem – co musisz wiedzieć?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mjleaves.jpg)
Polska zmaga się z "treatment gap". Psycholog: etykieta ćpuna blokuje dostęp do pomocy
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/mozgnastolatka.png)
THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?
Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/25-06-25_narkotyki_05.jpg)
Bochnia. Policja ujęła dilerów narkotyków. W garażach przy KN-2 urządzili „biuro” i magazyn
Małopolscy policjanci zlikwidowali „przedsiębiorstwo” zajmujące się handlem narkotykami. Wynajmowane garaże przy jednej z ulic w Bochni spełniały rolę biura oraz magazynu ze środkami odurzającymi. Zabezpieczono duże ilości środków odurzających oraz zatrzymano 4 osoby.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/uber-eats.jpg)
Kurier Uber Eats myślał, że wiezie burrito. W środku była marihuana
Wyobraź sobie, że realizujesz zwykłe zamówienie jako kurier. Odbierasz paczkę z jedzeniem i ruszasz w drogę. Nagle czujesz dziwny, bardzo intensywny zapach marihuany. Dokładnie to spotkało kuriera Uber Eats w New Jersey, który zamiast meksykańskiego przysmaku, nieświadomie transportował zioło.