Dałeś po tym czasie do ziemi czy liczyłeś na krzaka w lodówce?
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
Z tego co znalazłem w innym temacie, to lulek najwięcej mocy ma w korzeniu, i działa tak samo jak bieluń:
Lulek: Korzenie zawierają więcej alkaloidów, nawet ponad 1% (o liściach nie pisało więc z tego wynika że mniej, ale pewnie niewiele mniej)
Bieluń: Zawartość alkaloidów w liściach bielunia dziędzierzawy waha sie w granicach 0,16-0,58%, rzadko do 0,8%.
(fragment z tematu o nalewce bieluniowej)
Z tego wynika że bieluń w porównaniu do lulka to pikuś.
Urwałem mały kawałek średniego liścia lulka i zjadłem 3/4 tego kawałka. Byłem wtedy po 2 piwach, byłem trochę podchmielony, tj. zamulony, itd. Ale po 15 minutach(czyli zaraz, jak atropina, L-hioscyjamina i inne składniki aktywne lulka dostały się do mózgu) otrzeźwiałem :O Miałem taką samą bombę jak po alko tylko bez tego zamulenia i zamętu(efekty te zawdzięczam lulkowi). Ale po ~ 20 minutach doszło zwiększone pragnienie, które szybko pokonałem wypijając 1/2 1,5-litrowej butelki wody mineralnej. Potem po 3 h zasnąłem, ale nie doświadczyłem tego co chciałem, czyli wiele realnych snów jednej nocy.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Najgroźniejsza tajemnica starożytnej Grecji? Napój z Eleusis mógł zawierać halucynogen spokrewniony
Toksyczny sporysz, pasożytniczy grzyb wytwarzający alkaloidy powiązane chemicznie z LSD, mógł po odpowiedniej obróbce stać się halucynogenem używanym podczas misteriów eleuzyjskich – wynika z badania opublikowanego 13 lutego 2026 roku w „Scientific Reports”.
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć
Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.
Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi
Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."