======================
Edit: Acha, zapomniałem dodać, że mam zamiar uprawiać Skunk#1 z Dutch Passion. Na OG jeden gość wyciągnął prawie 400g z 2 roślin......tyle że miał o wiele lepsze oświetlenie( uwzględniając różnice oświetlenia wydaje mi się że 80g jest realne ale chciałem lepiej zapytać). Wątek oczywiście posłuży do szerszej polemiki na ten temat.
Plon jest ograniczony przez: moc oświetlenia / i powierzchnia uprawy.
+ odmiana + technika uprawy.
jakbyś się nie starał nie przekroczysz 1 g z wata mocy: a jeśli przekroczysz to niewiele.
Najlepiej wyjdziesz zapewne stosując SCROG. A wtedy .. 190 cm nie jest co do niczego potrzebne.
Możesz zawsze na siłę: trochę poprawiać plony: manipulując fotoperiodem : stosując super dodatki : specjalne techniki uprawy : dodatek CO2.. etc.
Ale .. i tak ::czynnikiem:: ograniczającym Ci plon pozostanie moc lampy – czyli ilość energii dostarczonej roślinom.
Poza tym: czy lepiej jest wyciągnąć 1.5 g z wata mocy lampy: wydłużając znacznie czas kwitnienia kombinując jak koń pod górę.. : czy może .. bardziej się opłaca... zrobić kilka szybszych upraw ?
Komercyjne uprawy lecą najczęściej SOGiem : gdzie sadzi się gęsto posadzone klony: od razu po ukorzenieniu przestawiona na 12/12 . nawet idealna produktywność 1g per wat.. wywodzi się z wyników osiąganych w tej metodzie. Właściwie to : pierwotnie: liczono to: 0.5 g per wat per 30 dni kwitnienia. -> 2 miesiące kwitnienia mniej więcej = około 1g per wat/60 dni..
Przy scrog : można wyciągnąć nieco więcej.
ps: uprawa zbyt wysokich rośnin nie ma sensu. -> bedziesz miał.. i tak łyse łodygi w dolnych cześciach. To nie outdoor: gdzie swieci słońce. I gdzie sadisz rośliny w dużych odstepach.
Tu intensywność swiatła bardzo spada wzaz z odleglościa od lampy: poza tym.. "góra zacienia dół".
ps: Safo dobrze gada ;) Ale 350 g włożyłbym miedzy bajki ;P
poza tym.. góra zacienie dół
Ale .. i tak ::czynnikiem:: ograniczającym Ci plon pozostanie moc lampy – czyli ilość energii dostarczonej roślinom.
Gum@ pisze: tutaj shakir jako doświadczony rolnik powiedz mi jaka będzie optymalna wysokośc roślin???
Zajmowałem się gównie upychaniem jak największej ilości sztuk na jak najmniejszej powierzchni celem wyprodukowania dziesiątek przedziwnych kundli z czym popadnie ;)
Ale ja bym nie próbował pod taka lampa uprawiać nic większego niż 50 cm.
Tym bardziej jeśli będzie to LST... HST Czy cokolwiek podobnego.. z przycinaniem wiązaniem i innymi dziwnymi manewrami.
Powinno ci raczej zależeć na uzyskaniu: czegoś w rodzaju dosyć niskiego zgromadzenia szczytów znajdujących się na jednej wysokości.. Do tego, że taka uprawa jest najbardziej produktywna na OG.. doszli dawno dawno temu: stad właśnie SCROG.. czy lst.. topowanie.. HST.. krepowanie i wszystkie techniki manipulacji pokrojem roślin.
btw: tyt topika: Stosunek plonów do wielkości roślin -> stosunek jest taki im wieksza tym wiecej ;) najwiecej sciagnołbyś ze sztuki gdybyś ja posadził pod kilkoma lampami 600W prowadził absurdalnie długi weg.. i dodawał w miarę wzrostu dodatkowe lampy swiecące z boku ;) : Wiem.. Kompletny bezsens.. ale.. nawet na OG gdzie wiekszość ludzi jest rozsadna: widzalem rośline in: która wygladala jak 2 m choina.
Jak na razie ScrOG i SOG nie wchodzą w gre bo będe uprawiał z nasion, a poza tym to będzie mój pierwszy indoor więc na razie nie chce wydziwiać
lub feminizowane nasiona
jesli bedziesz mial pecha i zaluzmy na 4 roslinki bedizesz mial 2 tylko babki i bedziesz mial duzo miejsca w boxie to mozesz robic klony z dolnych odrostow matek (z pod siatki np) i wraz z sscrogiem zrobic soga...dodatkowo mozna zrobic soga "dwupietrowego" tzn specjalnie stawiasz czesc klonow dalej od lampy zeby sie wyciagneły, nastepnie poobrywac dolne odrosty...
na kwadracie zalozmy 30x30 majac 2litrwoe 10x10 zmiescisz 6 doniczek z klonami (te wyciagniete) na nich stawiasz kolejce 4-5 doniczkek z klonami nie wyciagnietymi lub jakos trenowane
pozdr
Gum@ pisze: Co myślisz o tym shakir ???
Uważam, że indoor sens jest stosować metody uprawy ograniczające wysokość.
- LST ]
lub feminizowane nasiona
[/quote]
NIE ;!!! .. Żadnych femi..
Nasiona na jeden ras ? W życiu bym nie kupił 5 femi za taka sama cenę za jaka mam 10 standard ..
Mam takie małe pytanko, a w zasadzie mój kumpel ma.
Powierzchnia 0,8m2, HPS 400W, 6 samic AK48 i White widow, roślniki mają ponad miesiąc, już przełaczone na 12/12 i chciał zapytać ile może z tego uzysakć plonu??
Oryginalne jego foto poniżej!
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cognitivemarijuana.jpg)
Długotrwałe używanie marihuany może mieć wpływ na zdolności poznawcze
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/chimpanzees-sharing-fruit.jpg)
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol
Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/wybory.jpg)
Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?
Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cannabe-a.jpg)
W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?
W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.