Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 461 / 6 / 0
Witam serdecznie.
Mam pewien problem. Ja razem z kolegą (on 17lat) mamy 60h opuszczonych lekcji (szkoła ponadgimnazjalna) dzisiaj nauczycielka powiedziała, że wyśle list do urzędu miasta o 'zaniechanie obowiązku szkolnego' (to nasz pierwszy raz) i tutaj pytanie, co Nam (a właściwie kumplowi - jest niepełnoletni, jak widać) grozi za coś takiego? Wiem, że jest pewna kara... ziomek w gimnazjum dostał takie pismo i kary miał ok. 30zł... jak to będzie w jego przypadku? Proszę odp. bo jest zdeka zjebany z tego powodu;) Ja, to tam nic... 18ukonczone, więc co najwyżej mogą mnie wylać;)

Proszę o odp.
  • 2814 / 14 / 0
Nauczycielka działała zgodnie z art.4 ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich[1].

Na prawnych opiekunów, ponieważ on jest niepełnoletni i oni ponoszą odpowiedzialność może zostać nałożona grzywna w celu przymuszenia w wysokości do 10 000 zł powtarzana kilkukrotnie w przypadku nieskuteczności, aż do osiągnięcia kwoty 50 000 zł[2].

Przypisy
Ustawy z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu w sprawach nieletnich (Dz.U.2002.11.109) pisze:
Art. 4. § 1. Każdy, kto stwierdzi istnienie okoliczności świadczących o demoralizacji nieletniego, w szczególności naruszanie zasad współżycia społecznego, popełnienie czynu zabronionego, systematyczne uchylanie się od obowiązku szkolnego lub kształcenia zawodowego, używanie alkoholu lub innych środków w celu wprowadzenia się w stan odurzenia, uprawianie nierządu, włóczęgostwo, udział w grupach przestępczych, ma społeczny obowiązek odpowiedniego przeciwdziałania temu, a przede wszystkim zawiadomienia o tym rodziców lub opiekuna nieletniego, szkoły, sądu rodzinnego, Policji lub innego właściwego organu.
§ 2. Każdy, dowiedziawszy się o popełnieniu czynu karalnego przez nieletniego, ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym sąd rodzinny lub Policję.
§ 3. Instytucje państwowe i organizacje społeczne, które w związku ze swą działalnością dowiedziały się o popełnieniu przez nieletniego czynu karalnego ściganego z urzędu, są obowiązane niezwłocznie zawiadomić o tym sąd rodzinny lub Policję oraz przedsięwziąć czynności niecierpiące zwłoki, aby nie dopuścić do zatarcia śladów i dowodów popełnienia czynu.
Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 listopada 2005 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz.U. 2005 nr 229 poz. 1954)([url=http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20052291954&type=3]PDF[/url]) pisze:
Art. 121. § 1. Grzywna w celu przymuszenia może być nakładana kilkakrotnie w tej samej lub wyższej kwocie, z zastrzeżeniem § 4.
§ 2. Z zastrzeżeniem § 5 każdorazowo nałożona grzywna nie może przekraczać kwoty 10.000 zł, a w stosunku do osób prawnych i jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej kwoty 50.000 zł.
§ 3. Grzywny nakładane wielokrotnie nie mogą łącznie przekroczyć kwoty 50.000 zł, a w stosunku do osób prawnych i jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej kwoty 200.000 zł.
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 6 / / 0
glupota glupota i jeszcze raz glupota, stary ja mialem w 3 liceum 500 godzin nieusprawiedliwionych, maturka zdana 4 w klasie bylem, powiem Ci z doswiadczenia, chodz do tej szkoly ucz sie, chociaz udawaj zebys potem cebulakiem nie byl w przyszlosci, ale co tu duzo mowic, sam wiesz jak jest.
Uwaga! Użytkownik sewww jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 461 / 6 / 0
Stary, ja chodzę do szkoly... tylko musiałem zostać 1tydzień w domu z powodów osobistych, a ta reszta jakoś się uzbierała... w końcu 60h to wcale nie tak dużo:)

Dzięki za pomoc.
  • 845 / 12 / 0
Hehe, ja w swoim liceum moglem sobie sam usprawiedlienia pisac (!). Dlatego prawie przez caly 3 rok nigdy nie bylem pelnego dnia w szkole (oprocz oczywiscie tych, w kotrych w ogole nei bylem). Ale tak mialem przejebane bo fchuj poprzekraczalem jakies tam limity. Skonczylo sie na najznizszej ocenie z zachowanie (smiech na sali) W ogole w LO mialem srednia 2 cos tam, bo z gory na dol olewalem zadania domwe, nauke wiekszosci przedmiotow itp. Mature zdalem dosysc dobrze, co pozwolilo mi sie dostac na w miare dobry kierunek na UWr, dziennie oczywisce.

Wniosek - pierdol oceny, przyloz sie do matury, bo na srednia z ocen nikt nie patrzy.

Rodzice wam nei moga wam usprawiedliwic nieobecnosci ?

Ale i tak za marne 60 h moga wam chuja zrobic, to nei jest zadne uchylanie sie od obowiazku szkolenego. Babka was straszy i tyle. Nie trzes porami.
Uwaga! Użytkownik kato jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 461 / 6 / 0
Sam nie mogę.
Rodzice... też nie w sumie, zawsze chce zwolnienie od lekarza, no jeśli się już za jajca chycisz to usprawiedliwi, ale niechce mi się z nią kłócić.
Pojebane w chuj... ale co zrobisz? No nic nie zrobisz.
  • 4024 / 371 / 951
60 h? Pikuś. Chyba, że ta Twoja szkoła jakaś wyjątkowo ambitna. Ja w zwykłym pospolitym LO miałem zawsze <100 h (nieusprawiedliwione), zawsze w związku z tym najniższe sprawowanie i niczym takim mnie nie straszyli. Fakt, że w końcu zostałem nieklasyfikowany z pewnego przedmiotu, ale tu też decydujący wpływ miało chyba moje obelżywe, w ocenie prowadzącego, zachowanie. Tak więc - na 93% gadka na postrach.
  • 355 / / 0
Jakas dziwna ta szkoła... 60 h i przypal? mi sie uzbieralo ponad 1000, nie wiem ile dokladnie ale mysle ze ok 1200 i zostawili mnie na nastepny rok %-D
  • 3854 / 314 / 0
Mnie wyjebali z technikum po 230 h nieusprawiedliwionych, w okolicach grudnia jakiegoś tam roku. Należy dodać do tego gdzieś 170 h usprawiedliwionych-nieobecnych. Nie mieli mi z czego wystawić ocen na półrocze.
  • 461 / 6 / 0
Chuja było i jest... %-D godzin miałem 60 ale Ona to podała chyba, za niewiem miesiac czy dwa tyg. teraz godzin mam jakoś 200+ i mam wyjebane już ;) wywalić mnie nie wywalą... wszystko pozaliczane więc niech mnie w dupę pocałują ;)

Ziomek tak samo.

Cieszymy się ludzie, cieszymy :D
Uwaga! Użytkownik elitesse nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Kurier Uber Eats myślał, że wiezie burrito. W środku była marihuana

Wyobraź sobie, że realizujesz zwykłe zamówienie jako kurier. Odbierasz paczkę z jedzeniem i ruszasz w drogę. Nagle czujesz dziwny, bardzo intensywny zapach marihuany. Dokładnie to spotkało kuriera Uber Eats w New Jersey, który zamiast meksykańskiego przysmaku, nieświadomie transportował zioło.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.